Δεν είναι μόνο οι περικοπές σε απολαβές και συντάξεις.
Η οικονομική κρίση έχει πλήξει σοβαρά και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν είναι μόνο οι μειώσεις κατά 40% των αποδοχών των μόνιμων στελεχών και πάνω από 50% των συντάξεων των αποστράτων, που δημιουργούν προβλήματα που σχετίζονται με το ηθικό, το μαχητικό πνεύμα, αλλά και την πειθαρχία στο στράτευμα.
Το μείζον πρόβλημα, που οφείλεται στις δραστικές περικοπές των δαπανών για την Άμυνα, είναι πλέον η ...χαμηλή διαθεσιμότητα των στρατιωτικών μέσων, δηλαδή μαχητικών αεροσκαφών, αντιαεροπορικών όπλων, ελικοπτέρων και πλοίων, είτε λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά, είτε λόγω καθυστερήσεων στα προγράμματα εκσυγχρονισμού.
Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ικανοποιητικό αριθμό σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5, F-16C/D Block 52+ καθώς και F-16C/D Block 52+ ADV. Αυτά, μαζί με τις δυνατότητες που έχουν σε στρατηγικά όπλα μακρού πλήγματος (stand off weapons), διατηρούν, σε θεωρητικό επίπεδο, μια πολύ ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Η αεροπορική ισχύς, η αιχμή του δόρατος των Ένοπλων Δυνάμεων, μειώνεται αισθητά, όταν η διαθεσιμότητα σε μαχητικά αεροσκάφη δεν υπερβαίνει το 65%! Δηλαδή, περίπου τέσσερα στα δέκα μαχητικά αεροσκάφη είναι καθηλωμένα στο έδαφος, λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά.
Στα σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας, που μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί υψηλής προτεραιότητας, είναι τα εξής: Η αναβάθμιση του συνόλου των F-16, συγκεκριμένα των 123 αεροσκαφών εκδόσεων Block 50/52+/Advanced σε κοινή διαμόρφωση με τοποθέτηση ραντάρ AESA και τερματικών για την αξιοποίηση της τακτικής ζεύξης δεδομένων μέσω Link-16, καθώς και των 32 αεροσκαφών Block 30 με αναβάθμιση λογισμικού και αντικατάσταση υποσυστημάτων, καθώς και με πρόσθετες ενισχύσεις, υψηλής τεχνολογίας, όπως το ραντάρ APG-68(V)9.
Αντιαεροπορική άμυνα
Στις κορυφαίες προτεραιότητες της Πολεμικής Αεροπορίας συγκαταλέγεται και η υπογραφή σύμβασης Υποστήριξης (FOS) για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300PMU1 και επαναπιστοποίησης των 39 βλημάτων του. Το πρόγραμμα αυτό, μαζί με το αντίστοιχο του Στρατού, για την υποστήριξη και τον εφοδιασμό των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 και OSA-ΑΚΜ, «λιμνάζει» λόγω της επιβολής κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας και ακόμη λόγω της νέας επιδείνωσης των ελληνορωσικών σχέσεων. Τα συστήματα αυτά αποτελούν τον πυρήνα της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας. Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ, των F-16 και των Mirage 2000 EGM/BGM παραμένουν μόνο προτάσεις του ΣΑΓΈ προς την πολιτική ηγεσία, λόγω ανεπάρκειας αμυντικών δαπανών. Για τον ίδιο λόγο, δεν προχωρεί το πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών με αντιαεροπορική άμυνα περιοχής, όπως την έχει περιγράψει στο τελευταίο ΕΜΠΑΕ η στρατιωτική ηγεσία.
Το χειρότερο, όμως, από όλα είναι ότι επιτρέψαμε στους τροϊκανούς να έχουν πρόσβαση σε θέματα Εθνικής Άμυνας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας και τις ελλείψεις σε οπλικά συστήματα. Αγνοώντας ή παραβλέποντας τις επιτακτικές ανάγκες για την αμυντική θωράκιση της χώρας, οι εταίροι και δανειστές μας επέμειναν και, τελικά, πέτυχαν να επιβάλουν δραστικές περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό.
Χρηστός Α. Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-21/11/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.