■ Επικίνδυνες για τα εθνικά συμφέροντα η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η μείωση του εκλογικού μέτρου, από 3%, σε 2%.
■ Ενδεχόμενη συμφωνία για αλλαγή του εκλογικού νόμου θα ανοίξει τον «ασκό τον Αιόλου» για τη χώρα.
■ Έχει, άραγε, αναλογιστεί το εγχώριο πολιτικό προσωπικό ότι στο πίσω μέρος του μυαλού των δανειστών μπορεί να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για «κοσοβοποίηση» της Ελλάδας;
Σε επικίνδυνους ατραπούς για τα εθνικά συμφέροντα, που μπορούν να ανοίξουν τον «ασκό του Αιόλου» για την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, μπαίνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της να αλλάξει τον εκλογικό νόμο προς το αναλογικότερο.
Σύμφωνα με διαρροές από κυβερνητικούς κύκλους, οι αλλαγές που θα προτείνει το Μαξίμου αφορούν ...
τόσο τον περιορισμό του μπόνους των εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα, όσο και το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή. Όπως σημείωναν καλά πληροφορημένες πήγες, υπάρχουν σκέψεις: Το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα να περιοριστεί, από τις 50 έδρες που ισχύει, στις 20 έδρες και παράλληλα να μειωθεί το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, από το 3%, μόλις στο 2%.
τόσο τον περιορισμό του μπόνους των εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα, όσο και το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή. Όπως σημείωναν καλά πληροφορημένες πήγες, υπάρχουν σκέψεις: Το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα να περιοριστεί, από τις 50 έδρες που ισχύει, στις 20 έδρες και παράλληλα να μειωθεί το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, από το 3%, μόλις στο 2%.
Η κυβερνητική πρόταση που χρησιμοποιήθηκε ως δέλεαρ από τον κ. Τσίπρα. σε μια προσπάθεια να επιτύχει τη συναίνεση της πολιτικής συνευθύνης για όσα φέρνει στο Ασφαλιστικό, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες εθνικές περιπέτειες τη χώρα. Είτε με την ανακίνηση ευαίσθητων εθνικών θεμάτων, είτε με τη δημιουργία σκηνικού ακυβερνησίας.
Η μείωση του ποσοστού εισόδου ενός κόμματος στο Κοινοβούλιο μπορεί να ανοίξει τις ορέξεις στην Άγκυρα, για να... παρακινήσει τμήματα της μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας προς την κατεύθυνση της συγκρότησης αυτόνομου εκλογικού συνδυασμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή της Θράκης, όπου κατοικεί η συντριπτική πλειονότητά της. Ο ρόλος του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή είναι λίγο - πολύ γνωστός. Ήταν και παραμένει βασικός μοχλός του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων.
Αντίστοιχα, μπορεί να ενεργοποιήσει κινήσεις από τους αυτοαπο- καλούμενους «Μακεδόνες», του «Ουράνιου Τόξου». Μια πολιτική ομάδα που δρα σε περιοχές της Μακεδονίας, έχει κατέλθει σε εκλογές (χωρίς επιτυχία), αλλά, όπως έχει αναφερθεί, έχει απευθείας διασυνδέσεις με τη σκοπιανή κυβέρνηση και τις κάθε λογής κρατικές υπηρεσίες της.
Αρνητικό ενδεχόμενο
Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη συγκρότηση κομμάτων από μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα και έχουν αποκτήσει ή θα αποκτήσουν στο άμεσο μέλλον εκλογικά δικαιώματα. Με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται, σε μια περίοδο που εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στη χώρα.
Πρόκειται για ιδιαίτερα «ευαίσθητα» ζητήματα, ειδικά σε μια περίοδο, κατά την οποία η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου φλέγεται.
Το ποσοστό του 2% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή μεταφράζεται σε περίπου 130.000 ψήφους ή ακόμα και χαμηλότερα, ανάλογα με τη συμμετοχή. Νούμερα που δύσκολα, αλλά όχι απίθανα μπορούν να συγκεντρώσουν κόμματα που πιθανά θα δημιουργηθούν από τη μουσουλμανική μειονότητα ή τους μετανάστες που ζουν στη χώρα.
Έχει, άρα, επίγνωση η κυβέρνηση τι σηματοδοτεί η συγκεκριμένη πρότασή της; Καταλαβαίνουν τους κινδύνους οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης;
Τι θα συμβεί άραγε στη χώρα αν δημιουργηθούν τέτοια κόμματα και αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση; Ή αρκούνται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει την έγκριση των δανειστών, αφού το κουαρτέτο εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτόν θα διευκολυνθεί η συγκρότηση ισχυρών πολικομματικών κυβερνήσεων, που θα ψηφίζουν τα μέτρα των μνημονίων!
Έχει, άραγε, αναλογιστεί το εγχώριο πολιτικό προσωπικό ότι στο πίσω μέρος του μυαλού των δανειστών μπορεί να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για «κοσοβοποίηση» της Ελλάδας; Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, μέσω επίσημων οργάνων τους, έχουν κατά καιρούς ανακινήσει για δικούς τους σκοπούς θέμα ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.
Έχουν εγείρει εντάσεις για δήθεν...«καταπάτηση δικαιωμάτων» της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα. Η φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης, αν βρει πρόσφορο έδαφος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη της χώρας και όχι μόνο.
Ειδικά μετά το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε στη ανακοίνωση της Προεδρίας παράγραφος που αναφέρει ότι: «Αναγνωρίστηκε η ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, από αυτήν τη Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία τής από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας»...
Μάλιστα, στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών τέθηκε το θέμα τις ευρείας αποδοχής του νέου εκλογικού νόμου, ώστε να ισχύσει στις επόμενες εκλογές. Ουσιαστικά βιάζονται να τον εφαρμόσουν! Αυτό απαιτεί ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία άνω των 200 εδρών. Με απλή πλειοψηφία, ο νέος εκλογικός νόμος εφαρμόζεται στις μεθεπόμενες εκλογές.
Ακυβερνησία
Πάντως, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν ισχύσουν οι αλλαγές που διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι, ο κίνδυνος να προκύψει ακυβερνησία μετά από εκλογές θα είναι μεγάλος, αφού η συγκρότηση κυβέρνησης θα απαιτεί τη συνεργασία περισσότερων από δύο κομμάτων.
Την ίδια ώρα με τη μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή, αλλάζει ο κομματικός χάρτης της χώρας, η Βουλή πλέον καθίσταται πολυκομματική και δυσκολεύει η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτό αποτελεί και ένα... δώρο προς τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, αλλά και ένα «χτύπημα» στη Ν.Δ., αφού ευνοεί διασπαστικές κινήσεις.
(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-30/11/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.