Του ΠΕΤΡΟΥ ΤΡΟΥΠΙΩΤΗ
Η κυβέρνηση, μετά τα όσα συνέβησαν την Πέμπτη, τόσο μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου, όσο και στους διαδρόμους του, αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο, αλλά και πολύ κομβικό ερώτημα. Αν έχει τη δυνατότητα, με τη σημερινή σύνθεσή της, να περάσει από τη Βουλή δύο τουλάχιστον νομοσχέδια με πάρα πολύ σκληρά μέτρα.
Και η απάντηση στο ερώτημα αυτό, ακόμα και από τον πιο αισιόδοξο (ή ακόμα και αιθεροβάμονα) ...συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι θετική. Η κυβέρνηση είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσει όχι να περάσει στη Βουλή, αλλά και να πείσει τα κομματικά της στελέχη, ότι είναι αναγκαίο να περάσουν κάποια τέτοια μέτρα. 'Ότι είναι απαραίτητο να κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτά που υπόσχονταν ακόμα και πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Γι' αυτό και ήδη οι συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια ευρύτερη στήριξη της κυβέρνησης σε σειρά μέτρων, έχει ήδη αρχίσει μέσα στο κυβερνών κόμμα. Μόνο που οι συνδυασμοί είναι δύσκολοι. Τόσο σε σχέση με το αν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε στήριξη της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση (κάτι μάλλον απίθανο) όσο και το αν μπορεί να γίνει νέα κυβέρνηση συνασπισμού, με ποιους και με τι όρους.
Αν διαβάσει κανείς με προσοχή τον χθεσινό διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, θα δει ότι ίσως ξεκίνησαν οι "προετοιμαστικές" διαδικασίες, που μπορεί να είναι και ένα είδος μηνύματος προς την αντιπολίτευση (και όχι μόνο) για να γίνουν σαφείς προθέσεις και αντιδράσεις.
Είπε ο κ. Τσίπρας συναντώντας τον Πρόεδρο:
"Στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα, στο Προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, στο Ονοματολογικό και σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα -ασφαλιστικό-παιδεία- πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση και θα ήθελα να σας ζητήσω, μέσω του πολιτειακού σας ρόλου, να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια".
Η δράση αυτή θεωρήθηκε από πολλούς στην αντιπολίτευση ως "το πρώτο βήμα" για να βρεθεί ένα σημείο επαφής με την αντιπολίτευση. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι "το πρόγραμμα δεν βγαίνει - η κυβέρνηση δεν μπορεί". Κάνει λοιπόν αυτή την κίνηση για να δει αντιδράσεις και πιθανόν να προετοιμάσει και το δικό του εκλογικό "κοινό".
Και, όπως φαίνεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι και αυτός γνώστης αυτής της λογικής, αν κρίνει κανείς από την άμεση απάντηση που έδωσε στον πρωθυπουργό:
"Στις δύσκολες στιγμές εμφανίζεται ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου, που ακριβώς είναι να επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση στα μεγάλα θέματα, στα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουμε διαφορές".
Το βασικό βέβαια ερώτημα, τώρα πια, δεν είναι αν θα έχει την πρόθεση ο πρωθυπουργός, μια και όπως φαίνεται πολύ σύντομα θα είναι αναγκασμένος να το κάνει, αλλά αν θα βρει πρόθυμους στην αντιπολίτευση και με ποια διαδικασία αλλά και όρους.
Όπως, πάντως, φαίνεται, η διαδικασία "μπήκε στις ράγες", έστω και αν ακόμα είναι στον σταθμό. Δεν ξέρω αν όλο αυτό σας φαίνεται πολύ περίπλοκο ή ξαφνικό. Απλώς θέλω να σας επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια, τα ξαφνικά και αναπάντεχα είναι πολλά.
(ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-21/11/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.