Η «ασύμμετρη απειλή» και ο κυβερνοπόλεμος, το βαρύ πυροβολικό του ISIS.
του Χρήστου Καπούτση
xkapout@otenet.gr
Είναι εύλογο το ερώτημα των πολιτών, που παρακολούθησαν από τις τηλεοπτικές οθόνες τα σοκαριστικά γεγονότα στο Παρίσι σχετικά με το πόσο μεγάλη είναι η απειλή που προέρχεται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε ή της Συρίας (ISIS) και, κυρίως, πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η αντιμετώπιση αυτής της απειλής.
Η «αχίλλειος πτέρνα» των μεγάλων στρατιωτικών συνασπισμών, που διαθέτουν υπερσύγχρονα και ...φονικά οπλικά συστήματα, συμβατικά και πυρηνικά, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία και το ΝΑΤΟ, είναι η αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τις λεγόμενες «ασύμμετρες απειλές». Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικά χτυπήματα, που με «φθηνά» μέσα και με ελάχιστο προσωπικό προκαλούν τεράστια πλήγματα με πολλά θύματα. Ήταν αρκετοί οκτώ μόνο αποφασισμένοι τζιχαντιστές για να μακελέψουν το Παρίσι, αχρηστεύοντας κάθε κρατικό μέσο ασφαλείας της Γαλλίας, της τέταρτης πιο ισχυρής στρατιωτικής δύναμης του πλανήτη.
Όσες ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις και να βγουν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, όσοι φράχτες και να ανυψωθούν, όσα σκληρά αστυνομικά μέτρα και να επιβάλουν οι κρατικές αρχές ασφαλείας των ευρωπαϊκών κρατών, δεν είναι ικανά να αποτρέψουν μια τρομοκρατική ενέργεια. Αρκεί μια μικρή ομάδα αποφασισμένων και καλά εκπαιδευμένων φανατικών, για να αιματοκυλίσουν ένα στάδιο, ένα θέρετρο, ένα βαγόνι του μετρό, έναν κινηματογράφο ή ένα εστιατόριο στο κέντρο μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Και αυτή η απειλή είναι πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμη και προκαλεί αισθήματα τρόμου στους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ θα πρέπει σύντομα να βρει αντίδοτο στο δηλητήριο του τρόμου που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο. Δυστυχώς, ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες που θεωρούνταν δεδομένα θα περιοριστούν, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια.
Κυβερνοπόλεμος
Το μεγάλο «όπλο» των τζιχαντιστών-τρομοκρατών -που το χειρίζονται άψογα- είναι η προπαγάνδα, ειδικά, μάλιστα, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μέσα σε δέκα μέρες (3-13 Νοεμβρίου), που είχαν ενταθεί οι ρωσικές και αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του ISIS, εκδηλώθηκαν τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις: στο Σινά κατά του ρωσικού αεροπλάνου της Metrojet (224 νεκροί), στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, με επίθεση αυτοκτονίας και δολοφονίες σιιτών στη νότια πλευρά της πόλης (86 νεκροί), καθώς και στο Παρίσι (139 νεκροί).
Ο σκοπός των επιθέσεων του ISIS είναι πιθανώς διττός: Να προκαλέσει τον φόβο στους Δυτικούς, να τρομοκρατήσει τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και να καθησυχάσει τον πυρήνα των υποστηρικτών του ότι οι στρατιωτικές ήττες από τις αεροπορικές επιθέσεις Ρώσων και Αμερικανών είναι ένα προσωρινό, μικρό πρόβλημα, που δεν θα επηρεάσει τον αγώνα.
Επίσης, η ιντερνετική προπαγάνδα του ISIS έχει στόχο τη συσπείρωση των σκληροπυρηνικών του ισλαμικού φονταμενταλισμού, που βρίσκονται στις πολυπληθείς μουσουλμανικές κοινότητες των ευρωπαϊκών πρωτευουσών και, ακόμη, να κερδίσουν τη συμπάθεια των Ευρωπαίων πολιτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύμα του φιλελεύθερου καπιταλιστικού οικονομικού μοντέλου. Το ISIS προκαλεί τη Δύση με ανατριχιαστικές δολοφονικές επιθέσεις σε μειονότητες, χριστιανούς, γυναίκες και παιδιά, με εικόνες φρίκης που προβάλλονται διαδικτυακά. Στο προνομιακό για τους τρομοκράτες ψηφιακό επίπεδο, θα πρέπει να επικεντρωθεί η αντεπίθεση των κρατικών αρχών ασφαλείας, με στόχο την εξάρθρωση της διεθνούς τρομοκρατίας.
Ήδη, είναι σε εξέλιξη η στρατιωτική αντίδραση της Γαλλίας. Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη ΡΑΦΑΛ και ΜΙΡΑΖ 2000-5 σφυροκοπούν τη Ράκα, την πρωτεύουσα του ISIS, αλλά και άλλους στόχους των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ. Πάντως, οι επόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, που θα στοχεύουν στην οριστική διάλυση του Ισλαμικού Κράτους, θα πρέπει να είναι πιο καλά σχεδιασμένες και να έχουν ξεκάθαρους στρατιωτικούς στόχους, χωρίς όμως «παράπλευρες απώλειες».
Οι επιχειρήσεις αυτές, που σίγουρα θα περιλαμβάνουν και χερσαίες δυνάμεις, δεν μπορεί να είναι μεμονωμένες ενέργειες της Δυτικής Συμμαχίας, αλλά να υλοποιούνται σε συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν. Άλλωστε, οι σιίτες του Ιράν μαζί με τους αλαουίτες της Συρίας (κλάδος του Σιιτικού Ισλάμ) είναι οι πιο μισητοί εχθροί των τζιχαντιστών του ISIS (σουνίτες).
Όμως, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και η καταστροφή εγκαταστάσεων των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ είναι μόνο το ένα και ίσως όχι το σημαντικότερο τμήμα για την εξουδετέρωση της απειλής των τζιχαντιστών του ISIS. Το σημαντικότερο είναι η αντιμετώπιση της απειλής που προέρχεται από μικρές ομάδες φανατικών που ζουν στις μεγαλουπόλεις της Δύσης.
Πιέσεις για άμεση δράση
Η Γαλλία ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 42, ενός άρθρου των ευρωπαϊκών συνθηκών, σε περίπτωση επίθεσης κατά χώρας της ΕΕ, που είναι αντίστοιχο με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι υποχρεωμένα να συνδράμουν με στρατιωτικά μέσα το ευρωπαϊκό κράτος που δέχθηκε επίθεση.
Η Γαλλία, δηλαδή, ζητάει τη συμμέτοχη και των 28 κρατών της ΕΕ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις (αεροπορικές, ναυτικές, χερσαίες) εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS. Ωστόσο, η επίκληση του άρθρου 42 από τη Γαλλία είναι μάλλον επικοινωνιακού χαρακτήρα, διότι: Για να αναπτύξει η ΕΕ στρατιωτική δραστηριότητα, θα πρέπει κατ’ αρχήν να συγκροτήσει στρατό, αφού σήμερα ευρωστρατός δεν υπάρχει. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Επιτροπής, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, έχει λάβει εντολή από την ηγεσία της ΕΕ να παρουσιάσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο μια πρόταση, που θα προβλέπει τη συγκρότηση ενός αμιγώς ευρωπαϊκού στρατιωτικού σώματος. Εναλλακτική λύση είναι να σχηματιστεί άμεσα ένα στρατιωτικό σώμα, από πρόθυμα ευρωπαϊκά κράτη, που με τη «σημαία» της ΕΕ, θα αναλάβει δράση, είτε στη Συρία είτε στο Ιράκ. Το σχέδιο που θα εκπονήσει η ευρωπαϊκή στρατιωτική επιτροπή θα πρέπει να εγκριθεί κατ’ αρχήν από τους υπουργούς Εξωτερικών και μετά, ομόφωνα, από τους ηγέτες της ΕΕ σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Σχετικά με την ελληνική συμμετοχή, σε περίπτωση που θα συγκροτηθεί ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, τουλάχιστον σε επίπεδο υποδομών. Συνεπώς, οι «ηρωικές» δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ, Π. Καμμένου, και του ΑΝΥΠΕΘΑ, Δ. Βίτσα, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει είναι τουλάχιστον πρόωρες...
Τι είναι το ISIS;
Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι μια στρατιωτικο-πολιτική και θρησκευτική τρομοκρατική οργάνωση, η οποία ανακήρυξε στις 29 Ιουνίου 2014 την ίδρυση χαλιφάτου στις περιοχές που ελέγχει στο Ιράκ και στη Συρία. Μεταξύ των περιοχών περιλαμβάνεται και η Μοσούλη, που στο υπέδαφός της έχει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία εκμεταλλεύονται μέσω λαθρεμπορίου οι τζιχαντιστές, με αποτέλεσμα ένα ποσό περίπου 1,5 εκατ. δολάρια τη μέρα να μπαίνει στο ταμείο του ISIS. Πολλά δημοσιεύματα στον δυτικό Τύπο υποστηρίζουν ότι Τούρκοι επιχειρηματίες, αλλά και Σύριοι αντί καθεστωτικοί συμμετέχουν στο λαθρεμπόριο πετρελαίου με το ISIS.
Η επίδραση του ISIS εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο και ελέγχει και άλλες ομάδες τζιχαντιστών, όπως είναι το Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, ομάδες στο Σινά της Αίγυπτου (όπου έριξαν πρόσφατα το ρωσικό αεροπλάνο), στον Λίβανο (πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας), στην Αλγερία και στην Υεμένη.
Στις τάξεις του ISIS πολεμούν 35.000-50.000 μαχητές κατά τη μετριοπαθή εκτίμηση. Το εντυπωσιακό είναι ότι χιλιάδες μεταξύ των μαχητών του «ενδεχομένως και πάνω από 20.000», όπως επισημαίνεται σε αναφορά του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι αλλοδαποί. Στο σύνολο των στρατολογηθέντων από τη Δύση, το ποσοστό των γυναικών υπολογίζεται ότι είναι 10%, με τις περισσότερες να προέρχονται από τη Γαλλία και τη Βρετανία.
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-21/11/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.