Αρχική » » «Εξαφανίζει» χριστιανούς ο Μπερίσα

«Εξαφανίζει» χριστιανούς ο Μπερίσα


Σκληρή απάντηση του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου για τα αποτελέσματα της απογραφής. 
Δυο στους τρεις "ορθόδοξους που ρωτήθηκαν στο εκκλησίασμα απάντησαν ότι οι απογραφείς δεν τους επισκέφτηκαν ή δεν τους ρώτησαν τι πιστεύουν. 
Μειωμένοι κατά 150% παρουσιάστηκαν οι ορθόδοξοι στην Αλβανία, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. 

Αν και διακρίνεται για τη διαλλακτικότητα και χαρακτηρίζεται ισορροπιστής όχι μόνο στους χριστιανικούς κύκλους, αλλά από τους εκπροσώπους όλων των θρησκευτικών δογμάτων, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος δεν έκρυψε την αγανάκτηση του για τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής στη γειτονική χώρα, όπου με έναν μυστήριο τρόπο οι ορθόδοξοι χριστιανοί...
μειώθηκαν. 

Κατά περίπου 150% λιγότεροι εμφανίζονται οι χριστιανοί ορθό­δοξοι στη γείτονα χώρα, καταλαμ­βάνοντας μόλις το 6,75% του πλη­θυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αλ­βανίας. 

Άμεση και σκληρή ήταν η ανα­κοίνωση που εξέδωσε η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αλβανίας, που κάνει λόγο για «ένα ολοφάνερο λάθος ή, ακριβέστερα, ψέμα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σχετικά με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011. 

Όπως καταγγέλλει ο Αναστά­σιος, η διαδικασία της απογραφής για την καταγραφή του θρησκεύματος δεν ανταποκρίνεται στη στοιχειώδη αντικειμενική μέθοδο που ακολουθείται από τις ευρω­παϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να «προσβάλλει όχι μόνο τους ορθο­δόξους χριστιανούς, που από την αρχή του αλβανικού κράτους υπήρξε η πολυπληθέστερη χρι­στιανική κοινότητα, αλλά και όλους τους χριστιανούς, τους οποίους περιορίζει κατά μεγάλο ποσοστό (από 31 % σε 17%)». Τελι­κά, η Αλβανία του κ. Μπερίσα, που ονειρεύεται την επέκτασή της έως την Πρέβεζα, κατάφερε να προκαλέσει για άλλη μια φορά, παρου­σιάζοντας ψεύτικα στοιχεία για την κατανομή των θρησκευτικών πε­ποιθήσεων των κατοίκων της. 

Ορθόδοξη πρόταση 

Η πρόταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας που παραδόθηκε στους αρμοδίους ήταν η ερώτηση περί θρησκεύματος να είναι υποχρεωτική, όπως οι άλλες ερωτήσεις, σαφής και άμεση, ώστε να μπορούν να διατυπωθούν βέβαια συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, είχε προταθεί να υπάρχει λίστα όπου ο καθένας θα μπορούσε να επιλέξει τα θρησκευτικά του «πιστεύω»: Είμαι: 

1. Μουσουλμάνος σουνίτης 

2. Μουσουλμάνος μπεκτασί 

3. Χριστιανός ορθόδοξος 

4. Χριστιανός καθολικός 

5. Χριστιανός ευαγγελικός 

6. Οπαδός άλλης θρησκείας. Ποι­ας; 

7. Άθεος. 

Διάφοροι πολιτικοί αλλά και θρησκευτικοί κύκλοι τάχθηκαν εναντίον αυτού του ερωτήματος και καλλιεργήθηκε ένας διάχυτος φόβος μήπως το θρήσκευμα συν­δεθεί με δήλωση εθνικότητος. 

«Οι ορθόδοξοι δεν διατυπώ­σαμε καμιά αντίρρηση, περιορι­στήκαμε μόνο να τονίσουμε την υποχρέωση αντικειμενικότητας και σοβαρότητας κατά τη διεξαγω­γή της απογραφής», εξηγεί ο Αρ­χιεπίσκοπος Αλβανίας. 

Τελικά, το ερώτημα περί θρησκεύματος έγινε προαιρετικό, ασαφές και δύσκολο για τους απλούς πολίτες, ιδιαίτερα τους πε­ριορισμένης μορφώσεως. 

Όπως φαίνεται, για να είναι δυ­νατόν να καθοδηγούνται οι απαν­τήσεις και να καταχωρούνται αυ­θαίρετα, στο τελικό κείμενο απο­γραφής αναγραφόταν τα εξής: 

«Ανήκετε ή όχι σε κάποια θρη­σκεία; Ελεύθερη δήλωση, όχι υπο­χρεωτική. 

1. Ανήκω; Προσδιορίσετε: 

2. Δεν ανήκω σε κανένα θρήσκευ­μα, αλλά είμαι πιστός. 

3. Δεν ανήκω σε κανένα θρήσκευ­μα, αλλά δεν είμαι πιστός. 

4. Προτιμώ να μην απαντήσω». 

Δεν είναι προφανώς αποτέλε­σμα ανοησίας η... απίθανη απάντηση υπ' αρ. 2. Δεν υπάρχει στον κόσμο θρήσκευμα με το όνομα «πιστός» (besimtar). 

Πιστός, δηλαδή οπαδός, ποι­ου ακριβώς θρησκεύματος; Τα αποτελέσματα, πάντως, δόθηκαν με ακριβή προσδιορισμό θρησκεύματος: Μουσουλμάνοι 56,70%, καθολικοί 10,03%, ορ­θόδοξοι 6,75%, μπεκτασί 2.09%, ευαγγελικοί 0,07%, άλλοι χριστιανοί 0.1%. άθεοι 2,52%. «Πιστοί μη προσδιορισθέντες» 5,49%, οπα­δοί άλλης θρησκείας 0,02%. Δεν απήντησαν 13,79%. 

Μόνο δυο απογραφές 

Κατά τη διάρκεια των 100 ετών του αλβανικού κράτους έχουν πραγματοποιηθεί δύο μόνο απο­γραφές που περιλάμβαναν την ερώτηση περί θρησκεύματος. 

Σύμφωνα με τη στατιστική του 1927, το δεδομένα είναι: Μου­σουλμάνοι (από κοινού σουνίτες και μπεκτασί) 67,5%, ορθόδοξοι 22,3%, καθολικοί 10%. Ενώ στην άλλη απογραφή, που έγινε από τις ιταλικές Αρχές το 1942, το αποτελέσματα είναι: Μουσουλμάνοι 68,9% (εκ των οποίων σουνίτες 54,17% και μπεκτασί 14,73%) και χριστιανοί 31 % (εκ των οποίων ορ­θόδοξοι 20,7% και καθολικοί 10,3%). 

«Είναι, λοιπόν, πολύ περίεργο και ύποπτο το ότι ορισμένοι κύ­κλοι επεδίωξαν με διάφορα τε­χνάσματα να παρουσιάσουν ότι οι ορθόδοξοι μειώθηκαν κατά τα 2/3», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αλβανίας. 

Πάντως, σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά δεδομένα (καταλό­γους βαπτίσεων προ και μετά τον διωγμό και κατα­λόγους των 460 ορθοδόξων ενο­ριών του πληθυ­σμού της Αλβανίας), οι ορθό­δοξοι υπερβαί­νουν το 24%. Ευλόγως, λοι­πόν, μπορεί να τεθεί το ερώ­τημα, πού εί­ναι το 17% που απέ­κρυψε η απογραφή; 

«Ανατρεπτικά» αποτελέσματα από το εκκλησίασμα 

Τις δύο τελευταίες Κυριακές, 9 και 16 Δεκεμβρίου 2012, στους ορθόδοξους που εκκλησιάστηκαν στα Τίρανα, στο Δυρράχιο, στο Μπεράτι, στην Κο­ρυτσά, στην Αυλώνα και σε άλλες πό­λεις, η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας μοίρασε δελτία για να δηλώσουν οι πιστοί α) αν τους επισκέφθηκαν για να τους κα­ταγράψουν, β) αν ερωτήθηκαν για το θρήσκευμα, γ) αν είχαν άλλες παρατη­ρήσεις. 

Τα αποτελέσματα υπήρξαν καταλυτικά: Απάντησαν 7.118 πρόσωπα (με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση). Οι 4.643 (65,23%) από αυτούς απάντησαν πως δεν τους επισκέφθηκαν καθόλου οι απογραφείς ή τους επισκέ­φθηκαν αλλά δεν τους ετέθη ερώτημα περί θρησκεύματος. 

Μόνο 2.469 άτομα (34,68%) δή­λωσαν κατά την απογραφή το θρήσκευμα. Επίσης, 56 δήλωσαν ότι οι απογραφείς σημείωσαν το θρήσκευ­μα με μολύβι ή σε άλλο τετράδιο και άλλοι 12 ότι τους αρνήθηκαν να σημει­ώσουν το θρήσκευμα ή το σημείωσαν υστέρα από πολλή επιμονή. 

Της ΑΝΤΖΥΣ ΣΤΑΘΑΤΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-19/12/2012) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger