Αρχική » » 44 εκατ. ευρώ για ... σύστημα - «φάντασμα»

44 εκατ. ευρώ για ... σύστημα - «φάντασμα»

 

ΣΕ ΔΙΚΗ 18 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ «SONAK». 
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ένας πρώην αρχηγός στρατού, δύο πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών, αλλά και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

του Χρήστου Καπούτση

xkapout@otenet.gr

Κάθε υπόθεση προμήθειας εξοπλισμών για τις Ένοπλες Δυνάμεις που παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη έχει τουλά­χιστον τρεις διαστάσεις.

Την ηθική (διαφθορά ή ανικανότητα πολιτικών και κρατι­κών αξιωματούχων, που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύ­νη της άμυνας της χώρας).
Την οικονομική (ζημιά του Δημοσίου, λόγω της διασπάθι­σης χρημάτων, που έχουν καταβάλει από το υστέρημά τους οι φορολογούμενοι).
Την επιχειρησιακή (οι Ένοπλες Δυνάμεις στερούνται κρί­σιμα οπλικά συστήματα).

Το τελευταίο διάστημα, αρκετές -αμφιβόλου νομιμότη­τας- υποθέσεις για τα εξοπλιστικά παίρνουν...
τακτική δικάσι­μο, ώστε η Δικαιοσύνη να αποφανθεί περί πράξεων και προ­σώπων πού και πόσο έβλαψαν ή δεν έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον και, φυσικά, την εθνική μας άμυνα. Τη σειρά της για τις αίθουσες των δικαστηρίων παίρ­νει και η πολύκροτη υπόθεση της προμήθειας τε­χνολογικού υλικού για τις επιχειρησιακές ανάγ­κες του ηλεκτρονικού πολέμου του Στρατού Ξηράς. Η αρμόδια εισαγγελέας Εφετών προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 18 άτομα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά την προμήθεια του ηλεκτρονικού συ­στήματος Sonak, το οποίο προοριζόταν για τον Στρατό Ξη­ράς. Μεταξύ τους, ένας πρώην αρχηγός στρατού, δύο πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών, αλλά και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος. 
Η υπόθεση αφορά την προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρό­ασης του προγράμματος ηλεκτρονι­κού πολέμου για τον Στρατό Ξηράς, που είχε ως στόχο να προκαλεί σαμποτάζ στις επικοινωνίες του εχθρού ή να παρεμβάλλεται σε αυτές. Κάθε σύγχρονος στρατός διαθέτει συστή­ματα ηλεκτρονικού πολέμου, μεταξύ αυτών και η Τουρκία. Η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας Sonak (πρόκειται για θυ­γατρική της ΑΧΟΝ Ανώνυμης Εται­ρείας, συμφερόντων Θωμά Λιακουνάκου) υπεγράφη το 2001, όταν υπουργός ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη δικογραφία, η συνολική αξία της σύμβασης ήταν 72 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, η προκαταβολή που έλαβε η εταιρεία ήταν 35 εκατ. ευρώ, παρότι η διεθνής νομοθεσία δεν επιτρέπει η προκαταβολή να υπερβαίνει το 40% της συνολικής αξίας.

Η σύμβαση (19/10/2001), που συνομολογήθηκε μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας So­nak, προέβλεπε την υποχρέωση του αγοραστή (ΓΈΣ) να κατα­βάλει πολύ υψηλές προκαταβολές στον κατασκευαστή και γι' αυτό η Sonak έλαβε 35 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή. Όμως, το 2005, έπειτα από δοκιμές, καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος, με αποτέλεσμα το Γενικό Επιτελείο Στρατού να απο­φασίσει ότι τα συγκεκριμένα ηλε­κτρονικά συστήματα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, αφού σε όλες τις δοκιμές απέτυχαν. Η εταιρεία Sonak υποστήριζε πως οι δοκιμές ήταν επι­τυχείς και αξιολογήθηκαν ως αποτυχημένες εκ παραδρομής!

Έτσι, η υπόθεση το 2007 οδη­γήθηκε σε διαιτησία. Η εταιρεία δικαιώθηκε, καθώς αναγνωρίστηκε ότι με αποκλειστική υπαιτιότητα του ΓΈΣ δεν υλοποιήθηκε η σύμβα­ση. Μάλιστα, το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε αποζημίωση 3 εκατομμυ­ρίων συν τόκους στην εταιρεία So­nak. Συνεπώς, το ελληνικό Δημό­σιο έχει καταβάλει συνολικά 43.222.000 ευρώ στη Sonak για ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, που ποτέ δεν «είδε». Και ακόμη, ο στρατός στερεί­ται εδώ και μία δεκαετία ένα αναγκαίο σύστημα, που η έλλει­ψή του δημιουργεί σοβαρά επιχειρησιακά προβλήματα.

Από την Krauss - Maffei Wegmann
«Οβιδοβόλα» για νέες μίζες από τη Γερμανία

Νέα υπόθεση δωροδοκίας Ελλήνων παρα­γόντων, για αγορά στρατιωτικού υλικού, εκδικάζεται στα γερμανικά δικαστήρια. Σύμ­φωνα με την ιστοσελίδα της Deutsche Welle, ο 72χρονος πρώην μάνατζερ της Krauss-Maffei Wegmann (KMW) λογο­δοτεί σε δικαστήριο του Μονάχου. Κατηγορείται για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα «βρό­μικου» χρήματος και απόπειρα απάτης. Η κατηγορούσα αρχή (Εισαγγελία του Μονά­χου) εκτιμά ότι για την προμήθεια 24 οβι­δοβόλων για τον ελληνικό στρατό, συνολικής αξίας 188 εκατ. ευρώ, το 2001 είχαν πληρωθεί «μίζες» ύψους 7,9 εκατ. ευρώ. 
Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι η KMW ποτέ δεν κατέβαλε απευ­θείας «ωφέλιμες πληρωμές» και ότι οι όποιες συ­ναλλαγές με το εξωτερικό γίνονταν μονίμως μέ­σω τοπικών αντιπροσώπων ή διαμεσολαβητών, ενώ έκανε λόγο για πληρωμές προς τον τότε διευ­θυντή Εξοπλισμών του ελληνικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, σε συμβόλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ, μία προμή­θεια ύψους 2% έως 3% ανταποκρινόταν «στα δε­δομένα της αγοράς».

Χ.Κ
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-31/10/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger