Αρχική » » ΤΕΛΙΚΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΛΛΗ...

ΤΕΛΙΚΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΛΛΗ...


Τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή μας θα καθορίσουν συσχετισμούς και συμφέροντα. 
Καθώς ποτέ δεν οργανώσαμε μεγάλη πολιτική, αποσιωπούμε αιδημόνως ή ηλιθίως το μέγεθος των συνεισφορών μας.
του Στέλιου Παπαθεμελή*

Οι σύγχρονες κατο­χικές Αρχές της χώρας (Βερολίνο - Βρυ­ξέλλες - δανειστές) έχουν αποχαλινωθεί εντελώς. Προσθέτουν συνεχώς νέα, πιο βάναυσα βάρη. Δεν κρύβουν τον στόχο τους για «ρουμανοποίηση» της ελληνικής κοι­νωνίας. Αλλά κι εδώ έχουν στρεβλά μέτρα.

«Ρουμανοποιούν» συντάξεις - μισθούς στην κλίνη του Προκρούστη ή, έστω, του... Κατρούγκαλου, αλλά... αφήνουν «γερμανικό» το κόστος ζωής. Ο Σόιμπλε τα «ψάλλει» στους δικούς μας. Δεν κατάλαβε, λέει, τι νόημα είχε το δημοψήφισμα. Εμείς το καταλάβαμε, όταν, κόντρα στο 62% που απέρριπτε την πολιτική Σόιμπλε, αυτοακυρώθηκε εκείνο και υπερίσχυσε ο Γερμανός. «Οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά δεν είναι κράτος», μας κατακεραύνωσε ο πονηρός. Αφήστε μας όμως επιτέλους, κύριε, να γίνουμε κράτος. Από την εποχή της Βαυαροκρατίας εσείς μας κανοναρχείτε...

Μέρες εθνικής μνήμης αυτές. Η μεγαλειώ­δης Προέλαση του Ελληνισμού 1912-13 που διπλασίασε την Ελλάδα και η Αντίστασή του στην επίθεση του φασιστοναζιστικού Άξονα 1940-41. Στην Άγκυρα ξεχείλισε εσχάτως ο απύλωτος φιλοτουρκισμός της καγκελαρίου. «Γερμανία - Τουρκία, αιώνια συμμαχία»! Εμείς τι κάνουμε; Σ' αυτό τον αγιασμένο με το αίμα ηρώων και αγίων τόπο «οι Μαραθώνες γεννούν τους Παρθενώνες» (Παλαμάς). Οι ανένδοτοι αγώνες για την Ελευθερία γεννούν τον πολιτισμό και εγγυώνται κυριαρχία και αξιοπρέπεια. Το ξεχνούμε. Η Μέρκελ ξεσάλωσε για Κύπρο και Αιγαίο, χαρίζοντας ελληνικά δικαιώματα στον «σουλτάνο». Επιβάλλεται άμεση και κοφτή απάντηση στη νέα γερμανική πρακτική.

Και άλλοτε, λίγο πριν από το 1912, ήταν «Σβυσμένες όλες οι φωτιές οι πλάστρες μες στη χώρα. / (...) Τα χέρια είναι παράλυτα και τα σφυριά παρμένα / Και δε σφυροκοπά κανείς τ' άρματα και τ' αλέτρια» (Κωστής Παλαμάς).

Ήταν η εποχή τού «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» (1893), του πολέμου ντροπής (1897), του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Η τοτινή όμως ήττα μετετράπη σε ευκαιρία και εμπροσθοβαρή δύναμη που αιμοδότησε την Προέλαση. Δοκιμάστηκε άγρια και ο Ελληνισμός του Μεσοπολέμου. Η Μεγάλη Ιδέα συνετρίβη στον υγρό τάφο της προκυ­μαίας της Σμύρνης. Παρά ταύτα, η βαθύρ­ριζη πίστη του και η πολεμική του προετοι­μασία τον κατέστησαν ικανό να ανανεώσει με την 28η Οκτωβρίου τις λαμπρότερες στιγμές της ιστορίας του. Κακούργημα των φαρισαίων εκείνων που διεκήρυτταν τότε ότι τάχα στο εξής θα λένε «όχι ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες σαν Έλ­ληνες». Αυτοί κατέστησαν εκ του μη όντος την Τουρκία συνδαιτυμόνα στην Κύπρο και θέλουν τώρα και στο Αιγαίο. Στο μεταξύ προέκυψε, φυτρώνοντας εκεί που δεν τη σπέρνεις, η Μέρκελ ως αυτοπροβαλλόμενος διαιτητής και... δωρητής ενταξιακών Κεφαλαίων στον Ερντογάν.

Απαραίτητο εθνικό σχέδιο με αναπτυξιακό προσανατολισμό

Καιρό τώρα ενδίδουμε ευκαίρως, ακαίρως στην Άγκυρα:

Οι Τούρκοι στη Θράκη αγοράζουν σω­ρηδόν χριστιανικές περιουσίες, ενώ ολιγάρχες τους διεκδικούν ελληνικά κανάλια και εκποιούμενα δημόσια «φιλέτα» (Αστέρας Βουλιαγμένης κλπ.).

Ψιλοκουβεντιάζεται περιέργως (;) η αλ­λαγή του εκλογικού ποσοστού εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 2%. Έτσι μπαίνει αυτο­δύναμο το κόμμα των τουρκοφρόνων. Στην Τουρκία, ως γνωστόν, απαιτείται 10% γι' αυτό τον σκοπό.

Πολιτική αφέλεια (αν μη τι χείρον) των αρ­μοδίων όρισε και τους τρεις εξαρτώμενους από την Άγκυρα βουλευτές μέλη της Κοι­νοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, όπου συχνά συζητούνται υψίστης εθνικής ασφαλείας θέματα. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι!

Το είχε διαπιστώσει ήδη ο Ηρόδοτος (Ζ' 102): Στην Ελλάδα η φτώχεια υπήρξε «αιείποτε» αχώριστη σύντρο­φος. Όμως η αρετή των Ελλήνων «επίκτητος» με άγρυπνη σοφία και ισχυ­ρούς νόμους ήταν το αποτελεσματικό αντίδο­τό της.

Θα μπορούσαμε να βε­βαιώσουμε εαυτούς και αλλήλους για τρέχουσα ανάλογη αρετή; Επιτρέ­πουν οι ξένοι τώρα στην ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει εθνικό σχέ­διο αλλαγών με αναπτυξιακό προσανατολι­σμό; Οπωσδήποτε, πόσο πέραν των διαθέ­σεων των ξένων έχει το κουράγιο η ίδια να το επιβάλει; Για να μην μείνει ως κυβέρνηση μειωμένων προσδοκιών.

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή μας θα καθορίσουν για καιρό συσχετισμούς και συμφέροντα. Χρειάζεται γνώση και δράση - άμεση δράση. Και αίσθη­ση ιστορίας. Το ΟΧΙ που γιορτάζουμε συνέ­βαλε αποφασιστικά, έως καθόρισε, τη νίκη των δυνάμεων της Ελευθερίας: απασχόλησε για έξι μήνες πλείστες κύριες δυνάμεις του εχθρού και καθυστέρησε επί δίμηνο την επί­θεση της γερμανικής πανστρατιάς κατά της ΕΣΣΔ. Αποτέλεσμα, να την αποδεκατίσει ο βαρύτατος ρωσικός «στρατηγός χειμώνας».

Καθώς δεν οργανώσαμε ποτέ μεγάλη πολιτική, αποσιωπούμε αιδημόνως ή ηλιθίως το μέγεθος των συνεισφορών μας. Παρακο­λουθώντας από απόσταση ασφα­λείας τα κομματικά δρώμενα, προσυπογράφουμε το συμπέρα­σμα του Γιώργου Σεφέρη: «Η απο­στροφή που αισθάνομαι για τους ελλαδικούς κομματικούς τρόπους είναι ανείπωτη. Και επειδή το καθετί έχει γίνει εκμεταλλεύσιμο κομματι­κά, δεν εννοώ να κάνω τίποτε που θα μπορούσε να ενισχύσει αυτόν τον ανεκδιήγητο κολλυβισμό» (1966). Τελικά αποδεικνύεται ότι «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή»...

* Προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης.

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-30/10-05/11/15)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger