Αρχική » » Έλληνες ευρω-αρχηγοί

Έλληνες ευρω-αρχηγοί


Κωσταράκος, Αποστολάκης και Μπασιακούλης μαζί στη Στρατιωτική Επιτροπή της Ε.Ε. 
Ποια ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την πρόσφατη συνεδρίαση της MC/EU στις Βρυξέλλες. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 

Νέες προοπτικές για τον Ελ­ληνισμό εντός της Ευρω­παϊκής Ένωσης ανοίγει η ύπαρξη τριών Ελλήνων αρχηγών στη Στρατιωτική Επιτροπή της (European Union/Military Committee - MC/EU) για την προσεχή τριετία, με την ταυτόχρονη παρουσία στο συγκεκρι­μένο όργανο τόσο του Επίτιμου αρ­χηγού ΓΕΕΘΑ και νέου προέδρου του όσο και των αρ­χηγών Γενικών Επιτελείων Ελλά­δος και Κύπρου. Αυτό γιατί οι νέες, σύνθετες απειλές στην ευρύτερη γεωστρατηγικής ση­μασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανα­τολής, αλλά και οι λεγόμενες «ασύμμετρες απειλές» επι­βάλλουν την αναβάθμιση της Επιτρο­πής και τη λήψη σε επίπεδο κορυφής μιας! σημαντικής πολιτικής αποφάσεως για όλη την Ε.Ε. 

Επιβάλλουν τη δημιουργία ενός κοι­νού Ευρωπαϊκού Στρατού της Ε.Ε., που είτε θα υπάρχει ως μόνιμη δύνα­μη...
είτε θα συγκροτείται ανά περίπτω­ση για την αντιμετώπιση συγκεκριμέ­νης καταστάσεως, και συνακολούθως τη χάραξη ενιαίας εξωτερικής πολιτι­κής από πλευράς της Ε.Ε.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ. Το κύριο θέμα που απασχόλησε την τελευταία σύνοδο της MC/EU στις Βρυξέλλες, στις 28-29 Οκτωβρίου, ήταν οι στρατιω­τικές επιχειρήσεις και αποστολές της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτι­κής Αμύνης και Ασφαλείας. Ιδιαίτε­ρο βάρος δόθηκε στη ναυτική επι­χείρηση EUNAVFOR MED, η οποία ενεργοποιήθηκε και συμβάλλει στην εξάρθρωση των δικτύων παράνομης διακινήσεως και εμπορίας ανθρώπων στη Νότια-Κεντρική Μεσόγειο. Ακολούθησαν συζητήσεις για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και απο­στολές στο Κέρας της Αφρικής (ναυτική επιχείρηση EUNAVFOR ATALANTA), καθώς και για τη στρατιωτική αποστολή για την εκπαίδευση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνά­μεων της Σομαλίας (EUTM Somalia), στην περιοχή του Σάχελ. Σημειωτέον ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η στρα­τιωτική αποστολή για εκπαίδευση προσωπικού των Ενόπλων Δυνά­μεων του Μάλι (EUTM Mali) και η στρατιωτική συμβουλευτική αποστο­λή στην περιοχή της Κεντροαφρικα­νικής Δημοκρατίας (EUMAM RCA). Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα στρατη­γικού ενδιαφέροντος, όπως η χάρα­ξη της νέας στρατηγικής της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτι­κή Ασφάλειας (EU Global Strategy on Foreign and Security Policy), οι υβριδικές απειλές και η συνεργασία της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ. 

Αυτά είναι ια τρέχοντα θέματα αιχμής που απασχολούν την MC/EU, καθώς και οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Με αυτά τα θέματα πρόκειται να ασχολη­θεί και ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος ανέλαβε ανεπισήμως τα καθήκοντά του στις 29 Οκτωβρίου από τον προκάτοχό του, Γάλλο πτέραρχο Patrick de Rousiers. Ο τελευταίος τού παρέδωσε την τυπική «προεδρική» ράβδο του αξιώματος του και επισήμως χθες. Τύποις, βεβαίως, ο πρόε­δρος της MC/EU είναι -και πρέπει να είναι- ουδέτερος. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι σε θέση να προχω­ρήσει θέματα που ενδιαφέρουν άμε­σα Ελλάδα και Κύπρο, δύο από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. Προς αυτή την κατεύθυνση η συνεργασία των αρχη­γών ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, και ΓΕΕΦ της Κύ­πρου, αντιστράτηγου Γεωργίου Μπασιακούλη, είναι μονόδρομος. 

Η βελτίωση των λειτουργιών της MC/ EU πρέπει να είναι διττή: Αφενός, όσον αφορά την ενίσχυση θεσμών και δομών που τη διέπουν για ανάθεση, σχεδίαση, έγκριση και εκτέλεση απο­στολής σε συντομότερο χρόνο και με γρηγορότερη και πιο ουσιαστική ανάθεση δυνάμεων. Αφετέρου, σε σχέση με την κάθετη και ουσιαστική αναβάθμιση των λεγάμενων «Ομάδων Μάχης» της E.Ε, μία από τις οποίες, η HELBROC (σ.σ.: οπό τα αρχικά των ονομάτων των Ελλάδος, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κύπρου), έχει επικε­φαλής την Ελλάδα. 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ. Όπως είναι γνωστό, η πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση της Κύπρου εντός των στρατιωτικών δομών της Ε.Ε. και η συμμετοχή της σε επιχειρήσεις «μπλοκάρονται» από την... Τουρκία, η οποία είναι συνδεδεμένο μέλος της Ένωσης, αλλά πλή­ρες μέλος του ΝΑΤΟ. Ως τέτοιο, δε, επικαλείται «πιθανότητα διαρροής μυστικών ή απορρήτων της Συμμαχίας από μη μέλος αυτής», δηλαδή την Κύπρο, σε επιχείρηση όπου συμμε­τέχουν χώρες-μέλη των δύο οργανι­σμών ή μόνο του ΝΑΤΟ ή αν χρησι­μοποιούνται δομές και οπλισμός της Συμμαχίας κ.λπ.! 

Μια πολύ θετική ενέργεια προς την κατεύθυνση της άρσεως του προβλήματος αυτού σημειώθηκε στη Λευκω­σία περίπου προ δεκαημέρου, όταν στην πρώτη εθιμοτυπικού χαρακτήρος επίσκεψη της νέας πρέσβεως των ΗΠΑ στην Κύπρο, κατά τη συνάντη­σή της με τον υπουργό Αμύνης, Χρ. Φωκαΐδη, ο τελευταίος της ζήτησε προφορικώς να αρθεί το υφιστάμενο ουσιαστικώς από το 1960 εμπάργκο πώλησης των αμερικανικών όπλων στην Κύπρο. Επικαλέστηκε, μάλιστα, σειρά σοβαρών λόγων, όπως την ανα­βαθμισμένη γεωστρατηγική θέση της Μεγαλονήσου στην εύφλεκτη περιο­χή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ως δυνάμεως σταθερότητος, που μπορεί να συμβάλει καθοριστικώς σε θέματα θαλάσσι­ας και ενεργειακής ασφαλείας, ερεύνης και διασώσεως, αντιμετωπίσεως ασύμμετρων απειλών και μεταναστευτικών ροών. Απάντηση, φυσικά, δεν έλαβε, ωστόσο το πρώτο βήμα έγινε... 

Πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία 

Ενδεικτικό των προθέσεων Κωσταράκου είναι το γεγονός ότι η πρώτη του επίσκεψη εκτός Βρυ­ξελλών από της επισήμου αναλήψεως των καθηκόντων του θα είναι στη ... Λευκωσία. Εκεί, στις 12-13 Νοεμβρίου, θα διοργανωθεί από το υπ. Αμύνης ευ­ρωπαϊκό συνέδριο για τη θα­λάσσια ασφάλεια, στο οποίο θα συμμετέχει και ο στρατηγός Κωσταράκος, ως πρόεδρος της MC/EU, ο οποίος και θα είναι ο βα­σικός ομιλητής. Το συνέδριο έχει ενταχθεί στις δραστηριότη­τες της λουξεμβουργιανής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευ­ρωπαϊκού Οργανισμού Αμύνης (EDA), X. Ντομέκ. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στις προκλή­σεις της Ευρωπαϊκής Στρατηγι­κής για την Ασφάλεια στη θά­λασσα (EUMSS) και μεταξύ των θεμάτων που θα εξετασθούν εί­ναι και οι ευρωπαϊκές θαλάσ­σιες γραμμές επικοινωνιών, η προστασία των θαλάσσιων υπο­δομών, καθώς και η αξιολόγηση της στροφής των επιχειρήσεων των Πολεμικών Ναυτικών των χωρών-μελών της Ε.Ε. σε δρα­στηριότητες με τις οποίες παραδοσιακά ασχολείται η Ακτοφυ­λακή. Στο συνέδριο θα υπάρχει ένα ξεχωριστό κομμάτι αφιερω­μένο στο EUMSS και σε ζητήμα­τα που άπτονται της έρευνας και της τεχνολογίας, το οποίο θα εί­ναι ανοικτό στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-07/11/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger