Φουντώνει η μάχη για τους αγωγούς, εν αναμονή της απόφασης για το ποιο σχέδιο θα επιλεγεί για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.
Με εντατικές παρασκηνιακές κινήσεις και υπόγειες πιέσεις κλιμακώνεται το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα φουντώνει και η μάχη των αγωγών, εν αναμονή της απόφασης για το ποιο σχέδιο –Nabucco West ή ΤΑΡ θα μεταφέρει το αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά....
Η Άγκυρα, διά στόματος του υπουργού Ενέργειας, επιμένει και επιχειρηματολογεί ότι ο καλύτερος δρόμος για τη μεταφορά των νέων κοιτασμάτων στη λεκάνη της Λεβαντίνης είναι δια μέσου Τουρκίας. «Ισραηλινοί και Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι καθώς και αντιπροσωπείες της ΤΔΒΚ συμφωνούν σε μια πραγματικότητα: Η εκμετάλλευση στο έπακρο του φυσικού αερίου της περιοχής θα επιτευχθεί με έναν αγωγό που θα περνά από την Τουρκία. Όλα τα στοιχεία καταλήγουν σ' αυτή την ιδέα».
Για την Κύπρο
Ο Τανέρ Γιλντίζ, αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι η χώρα του δεν θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει μια συνολική λύση για το Κυπριακό προκειμένου να ξεκινήσει το εμπόριο (φυσικού αερίου), αρκεί - η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής διοίκησης και να τους αποδώσει το μερίδιο τους». Μάλιστα έσπευσε να παραλληλίσει την κατάσταση με την Κύπρο με εκείνη που υπάρχει στη σχέση Άγκυρας-Βαγδάτης για τα πετρέλαια του νότιου Ιράκ και δήλωσε ανοιχτός σε ιδέες για συνεργασία, με την προϋπόθεση να τηρείται η νομιμότητα, ξεχνώντας προφανώς να αναφερθεί στις τουρκικές ευθείες απειλές προς τη Λευκωσία.
Την ίδια ώρα, σε χθεσινό της ρεπορτάζ η τουρκική «Ζαμάν» κάνει εκτενή αναφορά στην προσπάθεια της Αθήνας να επηρεάσει την αναμενόμενη για τον Ιούνιο απόφαση της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ II υπέρ του σχεδίου για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ). «Η Ελλάδα θεωρεί τον ΤΑΡ μια καλή ευκαιρία για να ανακάμψει από την οικονομική κρίση και να γίνει ένας στρατηγικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή», τονίζει ο Εμρέ Ισερί, ενεργειακός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο Καντίρ. Το δημοσίευμα δίνει έμφαση στη διπλή επίσκεψη στο Μπακού του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου σε διάστημα μόλις ενός μηνός. Πάντως, όπως λέει στην εφημερίδα ο Ροφσχάν Ιμπραΐμοφ, επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών του Μπακού, «η απόφαση της αζερικής κυβέρνησης και του κονσόρτσιουμ Σαχ Ντενίζ θα ληφθεί βάσει εμπορικών κριτηρίων, με την προσθήκη της γεωστρατηγικής προσέγγισης».
Στο Ισραήλ
Το ενεργειακό και η συνεργασία μεταξύ Αθήνας-Τελ Αβίβ-Λευκωσίας θα τεθούν και στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αύριο στο Ισραήλ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, επί του παρόντος, διατηρεί και τον θώκο του υπουργού Εξωτερικών. Ισραηλινές εταιρείες φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των ερευνών νοτίως της Κρήτης. Στις επαφές αυτές αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, η οποία έχει καθυστερήσει ήδη αρκετά, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προβλέπεται να γίνει πριν από το φθινόπωρο.
Τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή συνοψίζει στη «Χουριέτ» ο αρθρογράφος Μουράτ Γετκίν, τονίζοντας ότι «το ενεργειακό παιχνίδι γίνεται με όρους ψυχρού πολέμου και συνδέεται απόλυτα με το πολιτικό και κυρίως με τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών».
Του Τάσου Τσακίρογλου
(Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ-28/05/20Ι3)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.