Εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια η Τουρκία υπονομεύει κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην επίλυση του Κυπριακού. Πολλές φορές, μάλιστα, οι κατοχικοί ηγέτες έχουν υποστηρίξει πως «και η μη λύση αποτελεί λύση». Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το Σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψαν στην πρώτη και δεύτερη εκδοχή του, αλλά αποδέχθηκαν όταν ο γενικός γραμματέας των Η.Ε. ικανοποίησε σχεδόν όλες τις αξιώσεις τους, όταν το σχέδιο είχε καταλήξει σε ένα έκτρωμα που δεν οδηγούσε σε λύση και όταν, ύστερα από όλα αυτά, ήταν βέβαιο πως δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους....
Σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει ότι βλέπει «ευκαιρία για λύση» και δείχνει να βιάζεται. Είναι, όμως, έτσι; θέλει τη λύση ή τη δημιουργία ενός άλλου, ακόμη σοβαρότερου προβλήματος, θέλει λύση του Κυπριακού ή την κατάλυση της κυπριακής δημοκρατίας;
Είναι, πρώτα από όλα, φανερό πως η Τουρκία σπεύδει να εκμεταλλευθεί τη δεινή οικονομική θέση στην οποία περιήλθε η Κύπρος εξαιτίας της άφρονος και εγκληματικής πολιτικής Χριστόφια. Εξίσου φανερό είναι ότι στο παιχνίδι αυτό παίζουν και κάποιοι από τους εταίρους μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, την ώρα που εκβίαζε την κυπριακή ηγεσία, θυμόταν και θύμιζε πως η ένταξη της κυπριακής δημοκρατίας στην Ε.Ε. είχε προχωρήσει με τη διαβεβαίωση ότι θα γινόταν δεκτό το Σχέδιο Ανάν. Όπως δεν είναι καθόλου τυχαία και η πρόσφατη αναφορά τού αντιπρόεδρου της Κομισιόν Όλι Ρεν πως «η επανένωση θα έδινε μεγάλη ώθηση στην οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη του νησιού».
Ένας δεύτερος λόγος για τη βιασύνη που δείχνει η Τουρκία αφορά στον ανταγωνισμό της με το Ισραήλ και τις δυνατότητες που προσφέρει η Λευκωσία στο Τελ Αβίβ. Διαπιστώνει, δηλαδή, ότι η ανάπτυξη στρατηγικής συμμαχίας του Ισραήλ με την Κύπρο και στη συνέχεια με την Ελλάδα δυσχεραίνει όχι μόνο τα σχέδιά της σε βάρος του ελληνισμού, αλλά και τις βλέψεις της στην ευρύτερη περιοχή. Διαπιστώνει, ταυτόχρονα, ότι για να σπάσει η συμμαχία υπάρχει μόνο ένας σίγουρος και αποτελεσματικός δρόμος: Η κατάλυση της κυπριακής δημοκρατίας και η υποκατάστασή της από ένα ελληνοτουρκικό συνεταιριστικό κρατίδιο, που δεν θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκεί εγκάθετών της.
Ένας τρίτος λόγος αφορά στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ και το σχέδια για την εκμετάλλευσή τους. Η επιστολή που έστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στον ΟΗΕ και τις λεγόμενες «εγγυήτριες δυνάμεις», την ώρα που διαμορφώνονταν οι επώδυνες αποφάσεις για την Κύπρο, είναι εξόχως αποκαλυπτική. Πέρα, άλλωστε, από το γεγονός ότι αξίωνε μοίρασμα των κοιτασμάτων της Κύπρου ανάμεσα στους ‘συνιδιοκτήτες» της, ζητούσε τη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης για άμεση λύση του Κυπριακού.
Έδειχνε δηλαδή να βιάζεται για την κατάλυση της κυπριακής δημοκρατίας, έτσι ώστε να πάρει η χώρα του στα χέρια της τις αποφάσεις που αφορούν στο ενεργειακά κοιτάσματα και τους αγωγούς που θα πηγαίνουν το φυσικό αέριο από την Κύπρο στην Ευρώπη. Να μην αφήσει την Κύπρο να εξελιχθεί σε ενεργειακό παράγοντα της Αν. Μεσογείου, αλλά να αποκτήσει η ίδια καθοριστικό λόγο στην κυπριακή ενεργειακή πολιτική.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι Τούρκοι βιάζονται να σβήσουν από τον χάρτη την Κυπριακή Δημοκρατία. Βιάζονται να εκμεταλλευτούν τις δύσκολες -για τους Έλληνες- μέρες, αλλά και να υπονομεύσουν τις στρατηγικές συμμαχίες που αναπτύσσει στον άξονα Τελ Αβίβ - Αθηνών. Βιάζονται για μια -λύση- που θα τους επιτρέπει να μονιμοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν τα τετελεσμένα της Κατοχής, της εθνοκάθαρσης και του εποικισμού.
Μια λύση που θα τους επιτρέψει να μείνουν κυρίαρχοι στα Κατεχόμενα, αλλά και να γίνουν συνέταιροι στα ελεύθερα κυπριακά εδάφη.
του ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-18/05/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.