• Ο Παναγιωτόπουλος ακολουθεί τον Σαμαρά στη Μόσχα.
• Οι δύο χώρες έχουν σε εκκρεμότητα και τη βολή επιχειρησιακής αποδοχής των συστημάτων S-300PMU1,η οποία φέρεται να μεταφέρθηκε για τον προσεχή Οκτώβριο.
Ως μια κίνηση της κυβέρνησης «να βγάλει από τον πάγο» τις ελληνο-ρωσικές αμυντικές σχέσεις, αλλά και ως μια ένδειξη δυσαρέσκειας προς την Ουάσινγκτον για την «πόρτα» που έριξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον Αντώνη Σαμαρά, αξιολογείται η αιφνιδιαστική συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλου στην αποστολή που θα ακολουθήσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού την επόμενη Τετάρτη στη Μόσχα...
Παρά το γεγονός ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας κινείται σε εξαιρετικά «χαλαρούς ρυθμούς», έπειτα από ένα εξαιρετικά σύντομο, αλλά θερμό, φλερτ επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου θεωρεί πως τώρα είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορεί άλλωστε και το σημαντικό ενδιαφέρον που υπάρχει από ρωσικές εταιρείες-κολοσσούς για επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και στον αμυντικό τομέα. Μόνο τυχαίο δεν είναι εξάλλου το γεγονός πως ο κ. Παναγιωτόπουλος θα βρεθεί στη ρωσική πρωτεύουσα αξιοποιώντας τη διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη -με τη συμμέτοχη πολλών υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ- για να έχει σειρά κατ΄ ιδίαν συναντήσεων τόσο με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σ. Σοϊγκού όσο και με άλλους Ρώσους αξιωματούχους.
Μέσα στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς είναι να βολιδοσκοπήσει πιθανό ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, αλλά και να αναζωπυρώσει τις συζητήσεις - βρίσκονται σε τέλμα εδώ και περίπου 3 χρόνια- για την υλοποίηση μιας συμφωνίας-πλαισίου που θα διέπει την ελληνο-ρωσική αμυντική συνεργασία. Από την πλευρά τους οι Ρώσοι «καίγονται» για την ενεργοποίηση της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3HEL, από τον Σ.Ξ., επιδιώκοντας ταυτόχρονα να εξετάσουν και τα περιθώρια που υπάρχουν αναφορικά με τη συμμέτοχη εταιρειών τους στις μελλοντικές προμηθείες των Ε.Δ. και ιδιαίτερα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Εκκρεμότητα
Να σημειώσουμε επίσης πως οι δύο χώρες έχουν σε εκκρεμότητα τη βολή επιχειρησιακής αποδοχής των συστημάτων S- 300PMU1 η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκε για τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Το πόσο σημαντική θεωρείται, πάντως, η συγκεκριμένη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Μόσχα καταδεικνύεται και από το γεγονός πως απασχόλησε και τη συνάντηση που είχαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παναγιωτόπουλος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. «Είναι η πρώτη σημαντική επίσκεψη Έλληνα υπουργού στη Μόσχα ύστερα από πολύ καιρό. Η Ρωσία είναι μεγάλη δύναμη, μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη» επισήμανε ο κ. Παπούλιας.
«Είναι μια ευκαιρία να αναθερμάνουμε και τις σχέσεις με τη ρωσική πλευρά, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει τις παραδοσιακές επιλογές της. Είμαστε ΝΑΤΟϊκή χώρα, είμαστε χώρα του δυτικού κόσμου...», ανέφερε από την πλευρά του ο ΥΕΘΑ. Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσο για το επικείμενο ταξίδι που προγραμματίζει στο Ισραήλ τον επόμενο μήνα, καθώς η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών, όσο και για τις αλλαγές που προωθεί στη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία, αφού συζητηθεί για άλλη μια φορά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θα τεθεί υπόψη του ΚΥΣΕΑ για έγκριση.
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-21/05/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.