Δεν είμαι πια ο νεαρός σοσιαλιστής μουσουλμάνος που ήμουν στο παρελθόν…». Η δήλωση, δια στόματος Μπαρόκ Ομπάμα μεταδόθηκε εν ριπή οφθαλμού απ' όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτός φυσικά, ήταν ο σκοπός του Αμερικανού Προέδρου. Επρόκειτο για ειρωνεία και δήλωση αυτοσαρκασμού ενώπιον των εκατοντάδων παρευρισκομένων στο δείπνο για τους ανταποκριτές του Λευκού Οίκου. Αντίπαλα συντηρητικά μέσα την παρουσίασαν ως ομολογία. Ωστόσο, οι πιο ψύχραιμοι των αντιπάλων του και μη διερωτώνται πόση αλήθεια κρύβει, εξετάζοντας τα βήματα του Προέδρου από τη στιγμή που πήρε το κλειδί για το Οβάλ Γραφείο....
Σχεδόν κάθε εβδομάδα βλέπει το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ μια αναφορά για την πίστη του Ομπάμα. Μερικές από αυτές ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και της καθαρής συνωμοσιολογίας αρκετές όμως βασίζονται σε στοιχεία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι πολίτες στις ΗΠΑ βλέπουν με καχυποψία το θέμα του θρησκεύματος του Αμερικάνου Προέδρου και, παρά τον εκκλησιασμό του στις μεγάλες χριστιανικές γιορτές, μόνο το 34% θεωρεί ανεπιφύλακτα ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι χριστιανός. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, το 44% των ερωτηθέντων Αμερικανών δηλώνει ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο είναι το θρήσκευμα του Προέδρου Ομπάμα ενώ το 11% δηλώνει πεπεισμένο ότι είναι μουσουλμάνος.
Στις ΗΠΑ το θέμα του θρησκεύματος του Προέδρου δεν έχει πάψει στιγμή να ιντριγκάρει τους Ρεπουμπλικάνους, το Tea Party και άλλους αντιπάλους του. Ο ρεπουμπλικανικός ιστότοπος Drudge Report, μάλιστα, τον αναφέρει πάντοτε και με το μεσαίο του όνομα (Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα) και υπενθυμίζει πως ο Κενυάτης πατέρας του είναι μουσουλμάνος όπως και ο δεύτερος σύζυγος της μητέρας του, ο οποίος ήταν Ινδονήσιος και είχε γίνει μουσουλμάνος.
Ίσως ο Αμερικανός Πρόεδρος να μην είναι βαθιά θρησκευόμενος. Επισήμως ανήκε από το 1988 στη Ενωμένη Εκκλησία του Χριστού, την οποίο εγκατέλειψε πριν από λίγα χρόνια, όταν διαφώνησε με τον πνευματικό του, και τώρα δηλώνει απλώς χριστιανός. Αναζητώντας, ωστόσο, την αλήθεια μέσα από τα εμπαθή σχόλια, πολιτικοί αναλυτές συνδέουν την όποια «συμπάθεια» προς τους μουσουλμάνους με ορισμένα γεγονότα αλλά και με τη μετριοπάθεια με την οποία έχει αντιμετωπίσει έως τώρα τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στον αραβικό κόσμο και τους Σαλαφιστές γενικότερα. Του καταλογίζουν, π.χ., ότι επέτρεψε την πτώση των αυταρχικών κοσμικών καθεστώτων στην Αίγυπτο και τη Λιβύη για να ανέλθουν στην εξουσία οι σκληροί εξτρεμιστές όπως και ότι στη Συρία η κυβέρνησή του βοηθά τους ισλαμιστές αντάρτες μαζί με τα σουνιτικά κράτη του πλούσιου αραβικού κόσμου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ κλπ.)
Αλήθεια ή ψέματα
Ας δούμε, όμως ορισμένα γεγονότα από τα οποία προκύπτουν κάποια συμπεράσματα:
1. Πού ορκίστηκε; Στο Κοράνι ή στη Βίβλο; Το θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις πριν από καιρό. Γεγονός: Όταν εξελέγη ορκίστηκε στη Βίβλο του Αβραάμ Λίνκολν.
2. Φοίτησε για τέσσερα χρόνια σε μαντράσα (σχολείο για κατήχηση μουσουλμάνων). Όταν μεγάλωνε στην Ινδονησία με τον πατριό του, είχε καταγραφεί στα αρχεία του σχολείου ως μουσουλμάνος λόγω του θρησκεύματος του πατριού, ωστόσο δεν παρακολούθησε μαντράσα. Αντίθετα πήγαινε σε καθολικό σχολείο («Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης») και στη συνέχεια σε κοσμικό σχολείο.
3. Προεκλογικές φήμες. Το 2008, λίγο πριν από τις εκλογές ο (Εβραίος) δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, κάλεσε την εβραϊκή κοινότητα να μην ψηφίσει τον υποψήφιο τότε Μπαράκ Ομπάμα γιατί είναι κρυπτομουσουλμάνος. Αυτό επέτεινε τις φήμες.
4. Η υπόκλιση στο Σαουδάραβα βοσιλιά Αμπντάλα. Αν τα υπόλοιπα είναι εικασίες και έωλα συμπεράσματα αυτό είναι γεγονός που αποτυπώθηκε και σε φωτογραφία. Στη σύνοδο του G-20 στο Λονδίνο το 2009 ο Πρόεδρος Ομπάμα υποκλίθηκε βαθιά στον Αμπντάλα, γεγονός που, εκτός των άλλων, συνιστά και παραβίαση του πρωτοκόλλου. Ποτέ πριν Αμερικανός Πρόεδρος δεν είχε κάνει κάτι παρόμοιο. Ο Πρόεδρος Ρούσβελτ, π.χ., είχε χαιρετίσει διά χειραψίας το Σαουδάραβα Αμπντουλαζίζ το 1945. Με την κίνηση αυτή, όπως έγραψαν οι Washington Times, το μόνο που κατάφερε ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν να φουντώσουν και πάλι οι φήμες για την «κρυφή» πίστη του στο Ισλάμ.
5. Ο πρώην Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Αμπντούλ Γκεΐτ (2005 2011) είχε δηλώσει ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα τον διαβεβαίωσε σε συνάντησή τους το 2010 ότι είναι μουσουλμάνος. Σύμφωνα πάντα με τον Γκεΐτ, ο Ομπάμα του είχε πει πως αισθάνεται πολύ φιλικά απέναντι στους μουσουλμάνους, καθώς και ο ίδιος προέρχεται από μουσουλμανική οικογένεια. Άγνωστο αν ο Γκεΐτ είπε όλη την αλήθεια όμως γεγονός είναι ότι το πρώτο ταξίδι του Προέδρου αμέσως μετά την εκλογή του, το 2008, ήταν στο Κάϊρο και η πρώτη ομιλία του ήταν προς το μουσουλμανικό κόσμο, στον οποίο έτεινε χείρα φιλίας.
6. Αποστασιοποιημένη φιλία με το Ισραήλ, προσέγγιση με την Τουρκία. Η παRαδοσιακή φιλία ΗΠΑ Ισραήλ εξακολουθεί να ισχύει φυσικά, όμως ο Μπαράκ Ομπάμα σε αντίθεση με άλλους προκατόχους του, έκανε σχεδόν πέντε χρονιά να επισκεφθεί το ισραηλινό κράτος γεγονός που εν μέρει οφείλεται και στην κακή χημεία με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Οι αντίπαλοι του και το εβραϊκό λόμπι συχνά τον κατηγορούν για την οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή και τη Χαμάς και για τη διεθνή έρευνα την οποία υποστήριξαν οι ΗΠΑ σχετικά με το επεισόδιο στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά». Από την άλλη, η ενίσχυση της φίλιας με την Τουρκία είναι γεγονός, όπως φάνηκε και από την αναβαθμισμένη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσιγκτον - επισκέφθηκε το Λευκό Οίκο ως πρωθυπουργός για δέκατη τέταρτη φορά! Βέβαια θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Λευκός Οίκος προσεγγίζει την Τουρκία για λόγους συνεργασίας στο θέμα της Συρίας.
7. Ο Ομπάμα έπεισε τον Ερντογάν να μην επισκεφθεί άμεσα τη Γάζα. Αυτό υποτίθεται ότι αφαιρεί βέλη από τη φαρέτρα όσων υποστηρίζουν πως ο Αμερικανός Πρόεδρος στηρίζει τη Χαμάς και τους ισλαμιστές.
8. Η περίπτωση της βομβιστικής επίθεσης στη Βεγγάζη της Λιβύης έχει συζητηθεί πολύ και έχει προκαλέσει επιθέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους. Ορισμένοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση Ομπάμα άτι άφησε την ασφάλεια του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη στα χέρια Λίβυων ισλαμιστών, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί τρομοκρατική επίθεση πολύ εύκολα. Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μάλλον έχουν κάνει «φάουλ» στην περίπτωση της Βεγγάζης μη λαμβάνοντας επαρκή μέτρα.
9. Ενίσχυση των ισλαμιστών ανταρτών της Συρίας. Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 123 εκατ. δολαρίων και εξοπλισμό θα παράσχουν οι ΗΠΑ στους αντάρτες της Συρίας. Βέβαια, ο εξοπλισμός είναι μια επιλογή που εξετάζεται ακόμα όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, άλλα είναι γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος επανεξετάζει την πολιτική του και βιάζεται να απομακρυνθεί ο Άσαντ, παρά τις επισημάνσεις της Μόσχας ότι ένα τμήμα της συριακής αντιπολίτευσης είναι σκληροπυρηνικοί τζιχαντιστές.
«Καθαρή» απάντηση ίσως να μην δοθεί ποτέ, τέτοια που να ικανοποιεί τους καχύποπτους και να διαλύει τα σύννεφα της αμφιβολίας. Το γεγονός και μόνο, πάντως άτι μετά από πέντε χρόνια θητείας στη θέση του «πλανητάρχη» και δύο εκλογικές νίκες συνεχίζεται η συζήτηση για το αν «ο Πρόεδρος είναι μουσουλμάνος» είναι σίγουρα πρωτόγνωρο, ιδίως για τις ΗΠΑ.
ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-31/05-05/06/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.