• ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.
• Υπό στενή παρακολούθηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις οι προκλήσεις της Τουρκίας.
• Τα ανοικτά διπλωματικά μέτωπα της Άγκυρας, οι συνεχείς παραβιάσεις και οι ελληνικές απαντήσεις.
• Σύντομα στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποσταλεί φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
isblaveris@gmail.com
Επικίνδυνα τραβά το σχοινί η Άγκυρα στο Αιγαίο και στην Κύπρο, προχωρώντας σε σειρά προκλήσεων, προσπαθώντας έτσι να «εκτονώσει» προς την κατεύθυνση αυτή τα συνεχόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε άλλα διπλωματικά μέτωπα, όπως στα σύνορα με τη Συρία, με τους Κούρδους κ.λπ.
Ως γνωστόν, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaras Hayreddin Pasa», συνοδευόμενο από δύο ...υποστηρικτικά σκάφη και ισάριθμες μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, είτε φρεγάτες είτε, εναλλακτικώς, μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο, πλέει πραγματοποιώντας έρευνες στα διεθνή χωρικά ύδατα, αλλά εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, προκαλώντας ευθέως με την εκεί παρουσία του, που αντιβαίνει σε κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου. Η αντίδραση από πλευράς ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ισραήλ ήταν ομόθυμη, αλλά δεν έκαμψε τις ενέργειες της Άγκυρας.
Η Ελλάδα αναβάθμισε τη ναυτική της παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς θα αντικαταστήσει την πυραυλάκατο «Καβαλούδης», που με έδρα τη Λάρνακα επιχειρεί στην περιοχή στο πλαίσιο της επιχειρήσεως UNIFIL του ΟΗΕ για τον Λίβανο, με μία φρεγάτα στις 19 του μηνός, οπότε και θα ολοκληρωθεί ο χρόνος παραμονής της ελληνικής πυραυλακάτου στην περιοχή και θα επιστρέφει στη βάση της.
Ταυτόχρονα, από την Τρίτη βρίσκεται στην περιοχή, συμμετέχοντας στη ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη που δρα στο πλαίσιο της επιχειρήσεως «Active Endeavour» της Συμμαχίας, το υποβρύχιο «Πρωτεύς» (S-113), ένα κατεξοχήν επιθετικό όπλο, που «αντισταθμίζει» τρόπον τινά την αντίστοιχη παρουσία τουρκικού υποβρυχίου στην περιοχή.
Όπως είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο κορυφαία στρατιωτική πηγή. «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν από πολύ κοντά την όλη κατάσταση. Δεν είμαστε σε συναγερμό, αλλά παρακολουθούμε επισταμένως, από κοντά και με κάθε διαθέσιμο μέσο και πηγή την κατάσταση στη γείτονα και στην ευρύτερη περιοχή μας».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Είχε προηγηθεί στις 27 Οκτωβρίου, παραμονή της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ», μια τουρκική πρόκληση που ενόχλησε πάρα πολύ, με την υπερπτήση εξάδας μαχητικών πάνω από τρία ελληνικά νησιά, εκ των οποίων μία σε ύψος μόλις 500 ποδών, με αποτέλεσμα δύο ημέρες αργότερα ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (I) Ευάγγελος Τουρνάς, μιλώντας με τους στρατιωτικούς συντάκτες και αναφερόμενος στα στρατηγικά πλεονεκτήματα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έναντι της τουρκικής, να τονίσει: «Σε τελική ανάλυση, εδώ είμαστε και όποιος θέλει να μας δοκιμάσει ας το κάνει και θα σπάσει τα μούτρα του».
Λίγες ημέρες αργότερα, το βράδυ της 3ης του μηνός, αμέσως μετά την τελετή αναλήψεως καθηκόντων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έκανε τις πρώτες του δηλώσεις με τη νέα του θεσμική ιδιότητα: «Η Ελλάδα κρατεί στο ένα χέρι κλάδο ελαίας και στο άλλο ξίφος. Ξίφος δικαίου, αλλά ξίφος», όπως σημείωσε χαρακτηριστικώς.
Δεν είχε προλάβει να «στεγνώσει το μελάνι» των δηλώσεων Δένδια και στις 3 τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου μία τουρκική κορβέτα, προερχόμενη από τον κόλπο Ξηρού στον Ελλήσποντο και με πρόθεση να κατευθυνθεί προς νότο, έκανε ολόκληρη παράκαμψη στα δυτικά, διερχόμενη από το Στενό του Καφηρέως και φτάνοντας μέχρι έξω από την Τζια, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα και παρακολουθούμενη «κατά πόδας» από σκάφος του ΠΝ. Τυπικώς, βεβαίως, η λεγόμενη «αβλαβής διέλευση» προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα έγκειτο στο ότι η τουρκική κορβέτα προκλητικά παρεξέκλινε της πορείας της τόσο πολύ, κατ’ εντολήν της Άγκυρας, για να προκαλέσει την Αθήνα και να «απαντήσει» στις δηλώσεις Δένδια. Το ΥΠΕΘΑ μάζεψε όλα τα στοιχεία και τα έστειλε στο υπουργείο Εξωτερικών για... περαιτέρω ενέργειες {σ.σ.: διάβημα διαμαρτυρίας)!
ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Βεβαίως, σε όλα τα προαναφερθέντα η Αθήνα και ιδιαίτερα τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης δεν παραβλέπουν και την απόφαση του τελευταίου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και. μεταξύ των άλλων, αναφορικώς με τα ελληνοτουρκικά και κυπροτουρκικά ζητήματα, και ήταν η εξής: «Στο τρίτο κεφάλαιο της απόφάσεως. που αναφέρεται στη συζήτηση για τις “εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με πρώτο το θέμα των τομέων αρμοδιοτήτων στη θάλασσα”, αναγγέλλεται με σαφήνεια ότι “και την προσεχή περίοδο θα λαμβάνονται με αποφασιστικότητα κάθε είδους μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων εντός της ίδιας της υφαλοκρηπίδος της Τουρκίας και στους τομείς για τους οποίους η “ΤΔΒΚ” της έδωσε άδεια ως εγγυήτρια χώρα». Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι τουρκικές προκλήσεις μάλλον θα συνεχιστούν. Άλλωστε, έχουν εκδώσει NAVTEX για διεξαγωγή ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι και το τέλος του προσεχούς Δεκεμβρίου.
Διεθνή ραπίσματα στη γείτονα
Το «γιατί» πίσω από τις τουρκικές προκλήσεις έχει και αυτό το δικό του ενδιαφέρον. Η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες έχει δεχθεί διαδοχικά διπλωματικά «ραπίσματα»:
1. Υποχρεώθηκε από τους Αμερικανούς και την Ε.Ε. να επιτρέψει στους Κούρδους Πεσμεργκά να περάσουν μέσα από το έδαφός της και να πάνε, μαζί με εφόδια, να ενισχύσουν τους συμπατριώτες τους στην παρακείμενη των τουρκο-συριακών συνόρων πόλη Κομπάνι, που Πολιορκείται από τους τζιχαντιστές του ISIS.
2. Απέτυχε να εκλεγεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έναντι της Ισπανίας, που τελικώς επελέγη. Θυμίζουμε ότι προ ετών είχε εκλεγεί σε αντίστοιχη ψηφοφορία η Ελλάδα για διετή θητεία.
3. Απέτυχε να έχει ένα ευνοϊκό για αυτήν κείμενο συμπερασμάτων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου της έγινε εμφανές από όλους ότι αν θέλει πρόοδο στην ενταξιακή της πορεία στην Ένωση, αυτή διέρχεται υποχρεωτικώς πρώτιστα από την Κύπρο.
4. Έγιναν διάφορες δηλώσεις από πολλούς και σημαντικούς παράγοντες της διεθνούς διπλωματικής σκηνής, με τις οποίες αναγνωρίζουν το δίκαιο της Κύπρου και το άδικο των τουρκικών θέσεων και αιτιάσεων.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.