• Τι χρειάζεται ένας καθηγητής Μεταφυσικής και Οντολογίας στη Σχολή Ευελπίδων.
• Θα ήταν σκόπιμο ο νέος υπουργός Άμυνας να αποφύγει τη σύνδεση της έναρξης της θητείας του με ένα μικρό, αλλά όχι αμελητέο σκάνδαλο.
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΑΝΑΣΑ
Δημοσιεύθηκε πρόσφατα (ΦΕΚ Γ΄ 1188 και 1199) προκήρυξη δεκαοκτώ (18) θέσεων ακαδημαϊκού προσωπικού στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Ενώ τα ελληνικά πανεπιστήμια αποδεκατίζονται και πανεπιστημιακά τμήματα με ιστορία δεκαετιών αναγκάζονται να υπολειτουργούν, η ελληνική Πολιτεία δεν φείδεται θυσιών για την ανάπτυξη της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Αν λάβουμε υπόψη την αναλογία 10:1, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το υπουργείο Άμυνας επέλεξε να αντικαταστήσει 180 αφυπηρετήσαντες αξιωματικούς με δεκαοκτώ νέα μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Ευελπίδων.
Πολλές από τις θέσεις που προκηρύχθηκαν μοιάζουν φωτογραφικές, φαίνονται ωστόσο να συνδέονται με... τις ανάγκες μιας στρατιωτικής σχολής. Μία μόνο προκαλεί αρχικά θυμηδία, ακολούθως θλίψη - και γενικώς προκαλεί. Πρόκειται για τη θέση «Αναπληρωτή καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο: Κλασική Φιλολογία με έμφαση στην Αρχαϊκή και Κλασική Φιλοσοφία: Μεταφυσική, Οντολογία, Γνωσιολογία». Ως μέλος της φιλοσοφικής κοινότητας, χαιρετίζω το γεγονός ότι το υπουργείο Άμυνας, έχοντας καλύψει όλες τις τρέχουσες ανάγκες του σε στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, επενδύει στη φιλοσοφική κατάρτιση των ευελπίδων. Αναμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία και την ένταξη του μαθήματος της Φιλοσοφίας στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής, από το οποίο τώρα απουσιάζει εντελώς. Έως τότε, ας μας επιτραπούν κάποιες παρατηρήσεις:
1. Η προκήρυξη της θέσης δηλώνει βαθύτατη επιστημονική ανεπάρκεια. Η Φιλοσοφία δεν είναι κλάδος της Φιλολογίας και συνεπώς δεν υφίσταται «Φιλολογία με έμφαση στη Φιλοσοφία». Ούτε η Οντολογία ήταν κατά την αρχαιότητα κάτι διαφορετικό από τη Μεταφυσική, ώστε οι δύο κλάδοι να συνδέονται παρατακτικά.
2. Αν το αντικείμενο προσδιορίστηκε αυτοπροσώπως από το πρόσωπο για το οποίο προορίζεται η θέση, η ανωτέρω διατύπωση αποδεικνύει αυτόχρημα την ανικανότητα του εν λόγω κυρίου - ή, μάλλον, της κυρίας με τη μακρά παρουσία στους διαδρόμους του υπουργείου Άμυνας, το όνομα της οποίας συζητείται ήδη ως επικρατέστερο.
3. Η προκήρυξη φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Άμυνας I. λαμπρόπουλου, αλλά δεν είναι σαφές αν υποκινήθηκε από αυτόν ή από τον απελθόντα υπουργό Δ. Αβραμόπουλο. Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική φιλοσοφική κοινότητα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με απορία και ενδιαφέρον. Θα ήταν πάντως σκόπιμο ο νέος υπουργός Άμυνας να αποφύγει τη σύνδεση της έναρξης της θητείας του με ένα μικρό αλλά όχι αμελητέο σκάνδαλο.
4. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι εύκολα μπορούν να διασκεδάσουν τις υποψίες. Η πλήρωση της θέσης θα αποφασιστεί από σώμα εκλεκτόρων πανεπιστημιακών που δεν θα ανήκουν στη Σχολή Ευελπίδων. Η συγκρότηση αυτού του σώματος θα δείξει αν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις. Στο επιστημονικό πεδίο της αρχαίας Φιλοσοφίας δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια (εντός και εκτός Ελλάδας) ικανός αριθμός πανεπιστημιακών ερευνητών με πολύ σημαντικό έργο, απήχηση και γενική αναγνώριση. Όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί. Θα τους ζητηθεί, λοιπόν, να μετάσχουν στο εκλεκτορικό σώμα ή θα επιστρατευθούν οι συνήθεις πρόθυμες μετριότητες;
Ο Παναγιώτης Θανασάς Είναι αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ.
(ΤΑ ΝΕΑ-20/11/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.