• Με εντυπωσιακό ποσοστό εξελέγη στη νέα θέση του ο στρατηγός Μ Κωσταράκος.
• Η ανάδειξη Κωσταράκου στην προεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. ενισχύει την Ελλάδα.
• Ο Α/ΓΈΕΘΑ σε θέση-κλειδί για τη χάραξη της νέας κοινής αμυντικής πολιτικής, εν μέσω καταιγιστικών γεωπολιτικών εξελίξεων.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
Isblaveris@gmail.com
Μία εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία για τη χώρα, αλλά και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σημείωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος εξελέγη με εντυπωσιακό ποσοστό και από την πρώτη ψηφοφορία νέος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (European Union Military –EUMC).
Συγκεκριμένα, η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο πλαίσιο της Συνόδου της EUMC, στις...
Βρυξέλλες, όπου οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. ψήφισαν και ανέδειξαν νέο πρόεδρο τον Έλληνα αρχηγό, με ψήφους 20 επί συνόλου 27. Στην ψηφοφορία συμμετείχε και η Κύπρος, διά του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Γεωργίου Μπασιακούλη, επίσης πυροβολητή, όπως και ο στρατηγός Κωσταράκος, και με έναν χρόνο διαφορά μεταξύ τους στην αποφοίτηση από τη Σχολή Ευελπίδων (Τάξη 1978 ο Μ. Κωσταράκος, 1979 ο Γ. Μπασιακούλης). Η θητεία του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι τριετής και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα αναλάβει από τον Νοέμβριο του 2015. Μέχρι τότε μπορεί να ασκεί τα σημερινά του καθήκοντα, κάτι το οποίο εξαρτάται από τις διαθέσεις της κυβερνήσεως, που προς το παρόν δεν φαίνονται να είναι διαφορετικές.
Βρυξέλλες, όπου οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. ψήφισαν και ανέδειξαν νέο πρόεδρο τον Έλληνα αρχηγό, με ψήφους 20 επί συνόλου 27. Στην ψηφοφορία συμμετείχε και η Κύπρος, διά του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Γεωργίου Μπασιακούλη, επίσης πυροβολητή, όπως και ο στρατηγός Κωσταράκος, και με έναν χρόνο διαφορά μεταξύ τους στην αποφοίτηση από τη Σχολή Ευελπίδων (Τάξη 1978 ο Μ. Κωσταράκος, 1979 ο Γ. Μπασιακούλης). Η θητεία του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι τριετής και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα αναλάβει από τον Νοέμβριο του 2015. Μέχρι τότε μπορεί να ασκεί τα σημερινά του καθήκοντα, κάτι το οποίο εξαρτάται από τις διαθέσεις της κυβερνήσεως, που προς το παρόν δεν φαίνονται να είναι διαφορετικές.
ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο στρατηγός Κωσταράκος ήταν υποψήφιος και στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της αντίστοιχης Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, όπου δεν εξελέγη στον δεύτερο γύρο με μικρή διαφορά ψήφων από τον Τσέχο ανθυποψήφιό του αρχηγό. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι από τακτικής απόψεως, αυτή του η κίνηση, έστω και αν δεν ήταν επιτυχής τότε, συνέτεινε τα μέγιστα στην προχθεσινή μεγάλη επιτυχία του. Για πολλούς λόγους (επιχειρησιακούς, πολιτικούς κ.λπ.), η κυβέρνηση δεν «καίγεται» τώρα να ανοίξει ακόμα ένα ζήτημα, αυτό των κρίσεων των αρχηγών και των όποιων κρίσεων ακολουθήσουν με μορφή «καραμπόλας», σε μια συγκυρία με τόσα «ανοικτά» θέματα, όπως ο Προϋπολογισμός και η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί αν -ως σενάριο το αναφέροuμε- οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, θα παγώσουν οι όποιες κρίσεις στις Ε.Δ., μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές, ώστε αυτές να γίνουν από τη νέα κυβέρνηση. Βεβαίως, τα παραπάνω αφορούν αυτό που είθισται, καθώς κανείς δεν υποχρεώνει την όποια κυβέρνηση να το ακολουθήσει, αφού οι αρχηγοί δεν έχουν συγκεκριμένη χρονική θητεία, αλλά κρίνονται ανά πάσα στιγμή. Επομένως, κανείς δεν ξέρει τι και πότε θα αποφασίσει κάτι σχετικό η κυβέρνηση Σαμαρά, σε συνάρτηση και με τις υπόλοιπες πολιτικές εξελίξεις.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. Προς το παρόν, η κυβέρνηση, διά του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, από την πρώτη στιγμή συνεχάρη τον αρχηγό για τη μεγάλη επιτυχία του. «Συγχαίρω θερμά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC), η οποία αποτελεί αναγνώριση του υψηλού επίπεδου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Οι προκλήσεις για τον στρατηγό Κωσταράκο σε αυτή τη νέα θέση του θα είναι πολλές για την οικοδόμηση μιας νέας στρατηγικής για την κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα, στην πορεία προς μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, για το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα εργαστεί παραγωγικά και αποτελεσματικά ο Έλληνας στρατηγός, από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του. Για ακόμα μία φορά συγχαίρω τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για την επιτυχία του, η οποία είναι επίσης επιτυχία της Ελλάδος και των Ενόπλων Δυνάμεών μας», τόνισε ο ΥΕΘΑ.
ΘΕΣΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ. Βεβαίως, οφείλουμε να επισημάνουμε από την πρώτη στιγμή το εξής εξαιρετικό ενδιαφέρον στοιχείο, που πιθανόν να μας απασχολήσει στο μέλλον. Από 1ης Νοεμβρίου, η Ελλάδα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Γιούνκερ, κατέχει το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Μεταναστεύσεως και Ιθαγενείας δια του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Από τον Νοέμβριο του 2015 τη θέση του προέδρου της αναβαθμισμένης, λόγω καταστάσεων και γεγονότων (Ουκρανία, Αν. Μεσόγειος, Βόρεια και Κεντρική Αφρική), EUMC θα κατέχει ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωσταράκος. Οι δυο άνδρες συνεργάστηκαν άψογα και εποικοδομητικά για περίπου 16 μήνες, όταν ο Δ. Αβραμόπουλος ήταν ΥΕΘΑ. Τα καινούργια καθήκοντά τους, σε συνδυασμό με τις νέες απειλές και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, καθιστούν την εκ νέου συνεργασία τους από κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις όχι απίθανη, αλλά μάλλον επιβεβλημένη, καθώς η παράνομη μετανάστευση είναι μια σύγχρονη, «ασύμμετρη απειλή», μια ωρολογιακή βόμβα για την Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας οι Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., ιδίως του Νότου, καλούνται να συνδράμουν τις δυνάμεις ασφαλείας. Επομένως... όπερ έδει δείξαι, που έλεγαν οι αρχαίοι, ημών πρόγονοι!
WHO IS WHO
Ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 1956 και από την 1/11/2011 είναι Α/ΓΕΕΘΑ. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1974, από την οποία αποφοίτησε το 1978, ονομασθείς ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Είναι απόφοιτος των Σχολείων Βασικής και Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως του Πυροβολικού Μάχης, Αεράμυνας Κ/Β ΧΩΚ σε Ελλάδα και ΗΠΑ, του Σχολείου Κ/Β ΧΠΚ στο Κέντρο Προγραμματισμού του ΝΑΤΟ (ΝΡC CLΟΝS, Βέλγιο), της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Αμύνης. Έχει υπηρετήσει ως διοικητής Πυροβολαρχίας Βαρέος Α/Κ Πυροβολικού και Κ/Β ΧΩΚ, αξιωματικός Επιχειρήσεων Μοίρας Κ/Β ΧΩΚ, υποδιοικητής Μοίρας, διοικητής Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού Μάχης και Κ/Β ΧΩΚ, επιτελής σε Διοίκηση Πυροβολικού και επιτελής του Intelligence στο International Military Staff του ΝΑΤΟ και στη Διεύθυνση Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ. Επίσης, έχει διατελέσει διευθυντής Επιτελικού Γραφείου Αρχηγού ΓΕΣ, τμηματάρχης του Current ΟΡS for the Balcans στο ΝΑΤΟ, διευθυντής Επιτελείου του ΝΑΤΟ Deployable Corps Greece και διευθυντής του Joint Operation της ΚFΟR στο Κοσσυφοπέδιο. Ως ανώτατος αξιωματικός έχει διατελέσει βοηθός επιτελάρχη στο Γ΄Σ.Σ/NDC-GR, διοικητής της 96 ΑΔΤΕ «ΧΙΟΣ», διευθυντής του 3ου ΕΓ/ΓΕΣ και της Διευθύνσεως Επιχειρήσεων ΓΕΣ, διευθυντής του Α' Κλάδου/ ΓΕΣ, διοικητής της ΧΙΙης Μηχανοκίνητης ΜΠ «ΕΒΡΟΥ», διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού και του ΝΑΤΟ Deployable Corps Greece, καθώς και Α/ΓΕΕΘΑ. Είναι πτυχιούχος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Διπλωματικές και Στρατηγικές Σπουδές, ομιλεί αγγλικά και γαλλικά, είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Σγουρού και έχει δύο κόρες.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-15/11/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.