ΜΕ ΣΤΟΧΟ τον ορθολογικό σχεδίασμό της οργανώσεως και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, η εγκριθείσα Εθνική Αμυντική Στρατηγική προσδιορίζει συγκεκριμένα βήματα που αφορούν τον κύκλο ζωής των οπλικών συστημάτων που αποκτώνται, αλλά και διαδικασία για τον χειρισμό έκτακτων απαιτήσεων που μπορεί να προκύψουν.
Στο πλαίσιο αυτό αντικαθίσταται η διαδικασία του Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης και... Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ), με το Τριετές Κυλιόμενο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού (ΤΚΠΠΠΠΑΥ) και καθορίζεται η διαδικασία για την ετήσια επικαιροποίησή του, ώστε να εναρμονίζεται με τον εκάστοτε Κρατικό Προϋπολογισμό. Με τα νέα δεδομένα
ο Κύκλος Αμυντικής Σχεδιάσεως, όπως ονομάζεται στο θεσμικό κείμενο, περιλαμβάνει τις ακόλουθες έξι φάσεις:
■ Κατά την πρώτη φάση προσδιορίζονται οι ανάγκες και επιχειρησιακές ελλείψεις των κλάδων των Ε.Δ.
■ Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει μια διαδικασία αναλύσεως των πιθανών σεναρίων εκδήλωσης των απειλών, με βάση την οποία διαμορφώνονται οι προτάσεις για απόκτηση νέων αμυντικών μέσων με αντίστοιχη πρόταση επί της δομής δυνάμεων. Είναι σημαντικό να προσαρμόζεται και η δομή δυνάμεων στα νέα δεδομένα, γιατί ως σήμερα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα μέσα σε ξεπερασμένες δομές δυνάμεων και διοικήσεως.
■ Κατά την τρίτη φάση, με βάση τη δομή δυνάμεων, τη σειρά προτεραιότητας των αναγκαίων μέσων και τις εγκεκριμένες οροφές πιστώσεων της επόμενης πενταετίας (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικά Στρατηγικής), θα διαμορφώνεται το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα προμηθειών.
Έκτακτες απαιτήσεις
Οι τρεις αυτές πρώτες φάσεις συνθέτουν το περιεχόμενο Σύστημα Αμυντικής Σχεδιάσεως, Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού, στο οποίο θα εντάσσεται και η διαδικασία για τις έκτακτες απαιτήσεις.
■ Κατά την τέταρτη φάση επιλέγονται οι βέλτιστες λύσεις για την απόκτηση του αμυντικού υλικού. Στη φάση αυτή θα αποφασίζεται αν τα απαραίτητα συστήματα θα αγοραστούν απευθείας ή θα προτιμηθούν η ερευνητική και πειραματική ανάπτυξή τους. Επίσης θα προσδιορίζονται οι ανάγκες για έργα υποδομών και υποστήριξη, ώστε να γίνει ομαλή ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις των νεοαποκτώμενων οπλικών συστημάτων.
■ Η ένταξη και ενσωμάτωση προβλέπεται να γίνεται στην πέμπτη φάση. Τότε, με την πλήρη επιχειρησιακή τους λειτουργία, θα διαπιστώνεται η αποδοτικότητά τους σε πραγματικές συνθήκες ώστε να αντιμετωπίζονται τα τυχόν προβλήματα επισκευών και εφοδιαστικής υποστηρίξεως.
■ Κατά την έκτη και τελευταία φάση έχουμε την απόσυρση του οπλικού συστήματος από το οπλοστάσιο με το τέλος της ωφέλιμης επιχειρησιακής ζωής του ή αν διαπιστωθεί ότι η διατήρησή του είναι πλέον οικονομικά και τεχνικά ασύμφορη.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-09/11/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.