Αρχική » » Πώς θα «κλειδώσουμε» το Αιγαίο

Πώς θα «κλειδώσουμε» το Αιγαίο


• Σε πλήρη ετοιμότητα για να «κλειδωθεί» αποτελεσματικά το Αιγαίο Πέλαγος. 
• Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι επιτελείς του Πενταγώνου αν η Τουρκία κλιμακώσει την ένταση. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ 

Η πρώτη νύχτα του Νίκου Δένδια ως υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν αξη­μέρωτη. Στις 3.00 το πρωί ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος τον ξύπνησε με τηλεφώ­νημά του προκειμένου να τον ενημερώσει για την «εισβολή» της τουρκικής κορβέτας στις Κυ­κλάδες. Τριάντα έξι ολόκληρες ώρες έπλεε στο Αιγαίο, πολλές από αυτές σε ελληνικά ύδατα. Παρ' όλα αυτά, η ενημέρωση που είχε ο Ν. Δένδιας από τους στρατιωτικούς επιτελείς του ήταν κατηγορηματική: «Δεν θα επιχειρήσουν τώρα "θερμό" επεισόδιο, αλλά, ακόμη κι αν το κά­νουν, μπορούμε να "κλειδώσουμε" το Αιγαίο». 

Η εκτίμηση ότι η Άγκυρα δεν έχει στα άμε­σα σχέδιά της να κλιμακώσει την ένταση που προκαλεί με τις...
ανόητες προκλήσεις της άρχι­σε να κερδίζει έδαφος μετά τη συνάντηση Ερντογάν - Αβραμόπουλου στην Κωνσταντινού­πολη. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στην κατοικία του Τούρκου Προέδρου έχοντας μόλις βγάλει το κοστούμι του ΥΕΘΑ και έτοιμος να φορέσει εκείνο του επιτρόπου Με­τανάστευσης και Ασφάλειας της Ε.Ε., έστειλε μήνυμα ψυχραιμίας σε Σαμαρά και Βενιζέλο. 

Στο... πρόγραμμα! 

Έτσι κι αλλιώς, αυτή ήταν η εντύπωση που είχε αποκομίσει ο Δ. Αβραμόπουλος από τις ανα­φορές των στρατιωτικών. Η Τουρκία έχει τερά­στια θέματα στην περιφέρειά της και γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να ανοίξει άμεσα ένα ακόμη μέτωπο στο Αιγαίο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν το 'χει στο... πρόγραμμα. 

Η βασική εκτίμηση είναι ότι όσο ο Ερντογάν «παζαρεύει» στα τηλεφωνήματα με τον Ομπάμα αλλά και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στις 20 Νοεμβρίου θα πά­ει στην Άγκυρα, η Τουρκία δεν θα προκαλέσει χειρότερη κρίση στη «γειτονιά» μας. Και μετά; 

Γι' αυτό το «μετά» στο Πεντάγωνο δηλώ­νουν έτοιμοι. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, οι επιτελείς ξαναμελετούν τα θετικά που προέκυψαν από τη στρατιωτική διαχείριση της κρίσης των Ιμίων. Και αυτά έχουν να κάνουν πρωτίστως με την αντίδραση του ελληνικού στόλου, ο οποίος είχε καταφέρει να στοχοποιήσει όλο τον τουρκικό στόλο που αναπτυσσόταν στο Αι­γαίο. Αυτό επιτεύχθηκε τότε λόγω του έγκαιρου απόπλου του δικού μας στόλου από τη Σαλα­μίνα και τη Σούδα. 

Το κρίσιμο, λοιπόν, για τους επιτελείς του Πενταγώνου είναι να διαπιστωθεί γρήγορα η όποια ύποπτη προετοιμασία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ή η μετακίνηση στρατιω­τικών δυνάμεων προς τα παράλια του Αιγαίου. Η έγκαιρη πληροφόρηση ότι η Τουρκία το πά­ει για κρίση θα ενεργοποιήσει την επιχείρηση «κλειδώματος» του Αιγαίου. 

Πως θα γίνει αυτό; Έμπειρος επιτελικός αξιωματικός εξηγεί πώς «κλειδώνεις» ένα πέλαγος: 

Η πρώτη σημαντική κίνηση θα είναι η έγκαι­ρη ανάπτυξη του στόλου, γεγονός που βασίζε­ται στις πληροφορίες και στη σωστή εκτίμηση της κατάστασης. Τα υποβρύχιά μας (και μην ξε­χνάμε ότι σ' αυτά περιλαμβάνεται πλέον ο «ανεντόπιστος» «Παπανικολής»), εκμεταλλευόμενα τη φύση τους ως όπλου, θα τη «στήσουν» σε περιοχές όπου αναμένεται η είσοδος των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο (Δαρδανέλλια, Ακσάζ Σμύρνη), αλλά και γύρω από την περιοχή όπου θα εξελίσσε­ται το πιθανό «θερμό» επεισόδιο. Αν τα υποβρύχια πιάσουν τα στενά του Αιγαίου, κανένα πλοίο δεν θα μπορεί να πλεύσει με ασφάλεια. Αντίστοιχα, πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι θα λά­βουν θέσεις αγκιστρώσεως όπως και οι κύριες μονάδες κρούσεως οι φρεγάτες, που θα αναπτυχθούν σε όλο το Αιγαίο. Ο σκο­πός αυτής της ανάπτυξης θα είναι η απόκτηση τακτικού πλεο­νεκτήματος προκειμένου να παρακολουθούνται συνεχώς οι κινήσεις του εχθρικού στόλου (από τους σύγχρονους αισθητήρες που διαθέτουν τα πλοία μας, σε συνεργασία με τα ναυτικά πα­ρατηρητήρια) και παράλληλα να είναι συνεχώς στοχοποιημένος. Σε αυτό θα βοηθήσουν και οι ομάδες της ΔΥΚ ενώ σημα­ντική συμβολή αναμένεται να έχει και η Πολεμική Αεροπορία. 

Επιθυμούν ένταση 

Όλα αυτά σε περίπτωση που η κρίση στο Αιγαίο κλιμακωθεί. Και αν η Άγκυρα φαίνεται να έχει πρόθεση να προχωρήσει τώ­ρα σε «αναμέτρηση», επικρατεί ένα περίεργο κλίμα στην Αθή­να από κύκλους που φαίνεται ότι επιθυμούν ένταση. Οι ενδεί­ξεις και τα γεγονότα είναι, πολλά και περίεργα: 

Το βράδυ της Τετάρτης διέρρευσε «πληροφορία» ότι οι Τούρκοι «κατεβάζουν πλατφόρμα στην Κύπρο». Η αλήθεια ήταν ότι η πλατφόρμα ήταν ρουμανική με ελάχιστες δυνατότητες, τη χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι στην Αλεξανδρέττα και πήγαινε στην Κύπρο και στη Λεμεσό για επισκευές. Τη ρυμούλκησε μάλιστα ρυμουλκό κυπριακής εταιρείας. 

Λίγες ώρες μετά, μέσω ακραίων εθνικιστι­κών ιστοσελίδων, άρχισαν να εμφανίζονται δημοσιεύματα για «μεγάλες ελληνοκυπριακές ασκήσεις», γιο «ρίψεις αλεξιπτωτιστών», ακό­μη και για... συνοδεία F-16 στον Σαμαρά που πέταγε για Κύπρο! Μια προγραμματισμένη εδώ και μήνες άσκηση παρουσιάστηκε περί­που ως... D-DAY, μετά κυπριακά ΜΜΕ λογικά να «ρουφάνε» τέτοιου είδους «πληροφορίες». 

Όλα αυτά έχουν προβληματίσει τον νέο ΥΕΘΑ Ν. Δένδια, ο οποίος είναι -απ' όσο έχει δεί­ξει στις υπουργικές θέσεις από τις οποίες έχει περάσει- ψύχραιμος άνθρωπος και πολιτικός. 

Η επιμονή των διαρροών από κέντρα που δεν έχουν προσδιοριστεί προσπαθώντας να «φουσκώσουν» με κάθε τρόπο την ένταση προβληματίζει. 

Καρτέρι 

Τα υποβρύχιά μας (και μην ξεχνάμε ότι σ΄αυτά περι­λαμβάνεται πλέον ο «ανεντόπιστος» «Παπανικολής») θα τη «στήσουν» σε περιοχές όπου αναμένεται η είσοδος των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο. 

η άποψη 

του ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΙΤΗ 

Θα πουν κι ένα τραγούδι 

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ άφησαν τον «βασιλιά» τους γυμνό. Ποδοπάτησαν τον πρώτο μαύρο Πρόεδρο στην ιστο­ρία τους, μόλις μπήκε στην τελική ευθεία της διαχείρι­σης της υστεροφημίας του. Ο πιο ισχυρός ηγέτης του πλανήτη, λοιπόν, υποχρεώθηκε με την ψήφο των πολι­τών να συγκυβερνά την επόμενη διετία με τους αιώνι­ους αντιπάλους των Δημοκρατικών, τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Αμερική. Η Άγκελα Μέρκελ, στην καλύτερη πολιτική στιγμή της και ενώ είχε καταφέρει να κάνει τη χώρα της αρχηγό της Ευρώ­πης, δεν πήρε λευκή επιταγή για να συνέχισει μόνη της. Οι Γερμανοί την υποχρέωσαν να συγκατοικήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπι­σμού. 

Πράγματα αυτονόητα σε σοβαρές χώρες, που ενι­σχύουν το κύρος των πολιτικών και δημιουργούν ασφά­λεια στους πολίτες. Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, ο Τσίπρας δεν μπαίνει σε κουβέντα με τον «μνημονιακό» Σα­μαρά και ο Σαμαράς δεν καταδέχεται τον «λαϊκιστή» Τσίπρα. Κούνια που τους κούναγε. Η ζωή θα τους αναγκά­σει πολύ σύντομα να ανοίξουν δρόμους πίσω από κλει­στές πόρτες. Πρόβλεψη: η συνεννόηση για τα εθνικά θέ­ματα θα προκύψει πριν στηθούν οι κάλπες. Η Τουρκία δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Για την οικονομία θα συμβεί το ίδιο, αμέσως μετά τις εκλο­γές. Το βάρος του υπέρογκου χρέους είναι τεράστιο και κανείς δεν μπορεί να το σηκώσει μόνος του. Ο πρώτος και ο δεύτερος θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και θα πουν κι ένα τραγούδι. 

(REAL NEWS-09/11/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger