• Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανάμεσα στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Τσεχίας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μ. Κωσταράκο.
• Ανοιχτές για τον Ν. Δένδια η αναδιοργάνωση των Ε.Δ., οι αμυντικές προμήθειες και οι αλλαγές στην ηγεσία.
Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου
e.p.petrou@gmail.com
Υψηλά τον πήχη για τον διάδοχό του Νίκο Δένδια άφησε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Δ. Αβραμόπουλος. Έχοντας δώσει λύσεις σε θεσμικά ζητήματα που χρόνιζαν και έχοντας ξεκινήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα που στην ουσία επανεκκινεί τις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά τη λαίλαπα Βενιζέλου - Μπεγλίτη, ο δρόμος φαίνεται μάλλον ομαλός για τον νέο υπουργό.
Τα πράγματα βέβαια πολύ σπάνια είναι έτσι όπως φαίνονται στην επιφάνεια. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει να...
αντιμετωπίσει μια σειρά από ζητήματα που είναι ανοιχτά πάνω στο γραφείο του είτε, πολύ σύντομα, θα ξεπεταχτούν από εκεί που δεν το περιμένει κανείς.
αντιμετωπίσει μια σειρά από ζητήματα που είναι ανοιχτά πάνω στο γραφείο του είτε, πολύ σύντομα, θα ξεπεταχτούν από εκεί που δεν το περιμένει κανείς.
Το «φυλάξαι ταγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι» έλεγε κάποτε ο ρήτορας Δημοσθένης. Αυτό ισχύει για τη διαδικασία αναδιοργανώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία μετά μια δεκαετία παλινωδιών βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο. Όμως, η αναδιοργάνωση αυτή είχε αντιμετωπίσει ισχυρότατες αντιδράσεις, κυρίως από τοπικούς παράγοντες των περιοχών στις οποίες τα στρατόπεδα έκλειναν, και μπόρεσε να προχωρήσει μόνο χάρη στην ισχυρότατη πολιτική στήριξη που έδωσε στα Γενικά Επιτελεία ο απελθών υπουργός.
Είναι τώρα πολύ πιθανό μετά την αποχώρηση του κ. Αβραμόπουλου όλοι αυτοί να επανεμφανισθούν προσπαθώντας να πείσουν τον νέο υπουργό ότι οι αποφάσεις ήταν λάθος και συνιστούν τεράστιο πολιτικό κόστος. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2004, όταν η ειλημμένη απόφαση να μη μείνει στρατιωτική μονάδα δυτικώς του Νέστου ανετράπη και στρατόπεδα που είχαν αδρανοποιηθεί άνοιξαν πάλι, πισωγυρίζοντας τον οργανωτικό εκσυγχρονισμό του Στρατού και επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό αδικαιολόγητα.
Λειτουργικά
Περίπου τα ίδια ισχύουν και στον τομέα των αμυντικών προμηθειών, όπου ο προσανατολισμός είναι η υποστήριξη των συστημάτων που υπάρχουν ώστε όλα να καταστούν λειτουργικά. Μπορεί οι λύσεις που δρομολογήθηκαν να μην είναι όλες τέλειες και σίγουρα ο νέος υπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με στρατιές «ειδικών» εντός και εκτός υπηρεσίας, ο καθένας από τους οποίους θα έχει «στο τσεπάκι» τη βέλτιστη λύση για κάθε πρόβλημα.
Σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό να μην υπάρξουν βιασύνες, ώστε ο νέος υπουργός να δει το βάθος της θεσμικής διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί ως σήμερα και ενδεχομένως να κάνει διορθωτικές κινήσεις, χωρίς όμως να προκαλέσει ανατροπές στη διαδικασία, οι οποίες θα διαταράξουν τον γενικότερο προγραμματισμό. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για τέτοιες ανατροπές, μια και, χάρη στους κ. Βενιζέλο και Μπεγλίτη, οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν εγκαταλειφθεί επί περίπου τέσσερα χρόνια...
Τέλος, πολύ σύντομα θα αντιμετωπισθεί θέμα αλλαγών στη στρατιωτική ηγεσία. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωοταράκος θα εκλεγεί πρόεδρος στη Στρατιωτική Επιτροπή της Ε.Ε. Η διαδικασία θα γίνει μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, οπότε και θα φανεί το περίγραμμα των εξελίξεων. Πάντως, αν πρόκειται να αλλάξει ένας αρχηγός, αυτός δεν πρέπει να είναι ο αρχηγός του ΓΕΣ Ο Στρατός ταλαιπωρήθηκε με αλλεπάλληλες αντικαταστάσεις αρχηγών μετά θητείες ολίγων μόνο μηνών. Καιρός είναι λοιπόν τα πράγματα να μπουν πάλι σε σειρά.
(ΚΥΡ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-09/11/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.