Οι παρανομίες στη συναλλαγή και όχι στη σκοπιμότητα.
Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου
Έχουν περάσει σχεδόν 10 χρονιά από την τελευταία μείζονα αγορά αμυντικού υλικού που έκανε η χώρα μας. Από τότε τα Γενικά Επιτελεία έχουν κάνει μελέτες, έχουν υποβάλει προτάσεις και έχουν ζητήσει την έγκριση διάφορων προγραμμάτων, χωρίς να λαμβάνουν απαντήσεις. Κατά τον κλασικό ελληνικό τρόπο, αφήνονται να χρονίζουν. Ακόμη και το αμφιλεγόμενης προτεραιότητος πρόγραμμα αναβαθμίσεως των αεροσκαφών ναυτικής περιπολίας σερνόταν τουλάχιστον οκτώ χρόνια, με αλλεπάλληλες πολιτικές ηγεσίες να κωφεύουν στην αγωνία του Ναυτικού.
Ουδείς αμφισβητεί ότι κατά τη «χρυσή» δεκαετία 1996-2004 τα μεγάλα εξοπλιστικά, τα οποία ο κ Σημίτης... είχε προαναγγείλει σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στο Πεντάγωνο, συνοδεύθηκαν από «μίζες» και ατασθαλίες. Η Δικαιοσύνη τα διερευνά και προσπαθεί μέσα από το πεπλεγμένο νομικό μας σύστημα να βγάλει άκρη. Αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα περισσότερα από τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν εμπλακεί κει βρίσκονται στο απυρόβλητο. Και προφανώς αυτά τα πρόσωπα λάβει τη μερίδα του λέοντος από το παράνομο χρήμα.
Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι οι εξαιρετικά ευσυνείδητοι ανακριτές έχουν εντοπίσει ποσά που χαρακτηρίζονται «ψίχουλα» συγκρινόμενα με αυτά που θρυλείται ότι διακινήθηκαν.
Το θέμα, όμως, είναι ότι οι παρανομίες και τα αδικήματα εντοπίζονται στην οικονομική συναλλαγή (που γίνεται από το υπουργείο και τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών). Όχι στην επιλογή και στη σκοπιμότητα αποκτήσεως των οπλικών συστημάτων (που γίνεται από τα Γενικά Επιτελεία).
Για να το καταστήσουμε σαφές. Δεν υπήρξε παρανομία στις αποφάσεις για αγορές εξοπλισμών. Δεν ισχύουν ανόητες συνωμοσιολογίες, όπως η θεωρία πως η κρίση των Ιμίων έγινε για να αρχίσει το πάρτι των εξοπλισμών. Απλώς, η κρίση των Ιμίων έδειξε τις ελλείψεις που παρουσίαζαν οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά μόλις λίγα χρόνια άτυπης αναστολής μειζόνων αγορών. Η ροή των ανταλλακτικών και οι δαπάνες για λειτουργικές συντηρήσεις προχωρούσαν κανονικά.
Δεν τολμούμε να διανοηθούμε ποια μπορεί να είναι σήμερα η κατάσταση έπειτα από χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων όχι μόνο δεν έγινε τίποτε, αλλά κόπηκαν -ίσως και στο μισό- αυτές οι λειτουργικές δαπάνες. Ίσως να μας σώζει, τουλάχιστον σε έναν βαθμό, η πληθώρα των υλικών που αποκτήθηκαν και αποθηκεύτηκαν κατά τη «χρυσή» δεκαετία. Αλλά και αυτά δεν θα διαρκέσουν επ' άπειρον, ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις που τρέχουν αφήνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας καταϊδρωμένες στον προηγούμενο αιώνα. Να τελειώσει κάποτε αυτή η κοροϊδία. Δεν φταίνε οι εξοπλισμοί. Φταίνε οι άνθρωποι τους οποίους προστατεύει ένα φαύλο σύστημα, το οποίο ακόμη δεν έχει σπάσει.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-13/06/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.