■ Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια έκθεσης σκοπεύει με ένα καλάσνικοφ.
■ Ενοχλημένοι εμφανίζονται Ευρωπαίοι - Αμερικανοί από τη συνεργασία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με τον ρωσικό οργανισμό εξαγωγών Rossoboronexport.
■ Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για σαφή παραβίαση των κυρώσεων.
Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου
ε p.petrou@gmail.com
Ενοχλημένοι εμφανίζονται τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο και οι Αμερικανοί σύμμαχοι από τη συνεργασία ανάμεσα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και στον ρωσικό οργανισμό αμυντικών εξαγωγών Rossoboronexport αναφορικά με τη συμπαραγωγή στην Ελλάδα του τυφεκίου ΑΚ-101 του σχεδιαστικού γραφείου Kalashnikov.
Αναμένεται μάλιστα ότι μετά την ανεπίσημη εκδήλωση της δυσαρέσκειας τους θα ακολουθήσουν και...
διπλωματικά διαβήματα, στα οποία θα επισημαίνεται ότι η συνεργασία αυτή παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Κυρώσεις τις οποίες έχει συναποφασίσει και η χώρα μας.
διπλωματικά διαβήματα, στα οποία θα επισημαίνεται ότι η συνεργασία αυτή παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Κυρώσεις τις οποίες έχει συναποφασίσει και η χώρα μας.
Να σημειωθεί ότι, όταν αποφασίστηκαν οι κυρώσεις αυτές, η ελληνική πλευρά είχε λάβει μέριμνα ώστε να μην περιλαμβάνουν τις αγορές πολεμικού υλικού από τη Ρωσία, αλλά μόνο τις πωλήσεις προς αυτήν. Και τούτο διότι η χώρα μας, έχοντας αρκετά ρωσικά συστήματα στο οπλοστάσιό της, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να μείνουν χωρίς ανταλλακτικά και υποστήριξη. Όμως, κανείς δεν φανταζόταν εκείνη τη στιγμή ότι θα υπήρχε περίπτωση να πουλήσει η Ελλάδα κάποιο όπλο στη Ρωσία
Η συμπαραγωγή όμως που γίνεται με σκοπό την από κοινού πώληση όπλου, αν και δεν αναφέρεται ρητά, θεωρείται αντίθετη προς το πνεύμα των κυρώσεων. Και παρότι είναι πολύ απίθανο να βρεθούν αγοραστές για το ΑΚ-101, και μόνο η προοπτική αυτής της συνεργασίας πυροδοτεί τα αντανακλαστικά Ευρωπαίων και Αμερικανών. Ως γνωστόν, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στη Μόσχα, κλιμάκιο στελεχών της Rossoboronexport ήρθε στην Ελλάδα και επιθεώρησε το εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο για να διαπιστώσει αν έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει το τυφέκιο. Απ΄ ό,τι φαίνεται, οι Ρώσοι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τον υπάρχοντα μηχανολογικό εξοπλισμό και τις υποδομές του εργοστασίου. Άλλωστε εκεί κατασκευάζονται από τη δεκαετία του '70 τα φορητά όπλα του Ελληνικού Στρατού.
Το συγκεκριμένο τυφέκιο σχεδιάστηκε για το δυτικό διαμέτρημα 5,56X45, το οποίο έχει υιοθετηθεί από τον αμερικανικό και άλλους στρατούς. Προφανής σκοπός ήταν η διείσδυση σε αγορές πέρα από την παραδοσιακή ρωσική ζώνη επιρροής.
Οι περισσότεροι στρατοί όμως σήμερα έχουν διαπιστώσει ότι η ισχύς αυτού του φυσιγγίου είναι ανεπαρκής και επιστρέφουν στο δοκιμασμένο και επιτυχημένο 7,62X51, το οποίο σοφά ο Ελληνικός Στρατός ουδέποτε αντικατέστησε. Για τον λόγο αυτό έχει προξενήσει εντύπωση σε κύκλους της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας η επιμονή των Ρώσων για ανταλλαγή επισκέψεων και ενημερώσεων σχετικά με τη συμπαραγωγή αυτή.
Διατυπώνονται φόβοι ότι μοναδικός σκοπός των ρωσικών κινήσεων είναι η δημιουργία ρήγματος στην ευρωπαϊκή στάση διά της Ελλάδας. Οι ίδιοι επισήμαιναν ότι είναι ακόμη ένα πρόβλημα που σωρεύεται σε όσα άλλα υπάρχουν.
Το διπλό μήνυμα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ δύο Ελλήνων αρχηγών Γενικών Επιτελείων και μια μεγάλης κλίμακας κοινή αεροπορική δραστηριότητα επισφράγισαν τη στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δίνοντας ταυτόχρονα μήνυμα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος, προγραμμάτισε την επίσημη επίσκεψή του στο Κάιρο, ώστε να συμπέσει με την αεροπορική άσκηση Houras 2015, για τη διεξαγωγή της οποίας είχε μεταβεί στην Αίγυπτο (πετώντας μάλιστα με μαχητικό) και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος X. Βαΐτσης.
Πρόκειται για σημαντικές κινήσει στρατιωτικής διπλωματίας, δεδομένου ότι η Αίγυπτος αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ελλάδας στο θέμα των οριοθετήσεων ΡΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξελίχθηκε και στην πιο ισχυρή φωνή συμπαράστασή προς την Κύπρο μέσα στις ισλαμικές διασκέψεις.
Στην αεροπορική βάση της Τάντα, στο δέλτα του ποταμού Νείλου, μεταστάθμευσαν τέσσερα από τα πλέον σύγχρονα μαχητικά Mirage 2000-S από την 331 Μοίρα Παντός Καιρού της Τανάγρας με περίπου 45 άτομα προσωπικού υποστήριξή. Μαζί με μαχητικά Mirage 2000 αλλά και F-16 της αεροπορίας της Αίγυπτου διεξήγαγαν πολύπλοκα σενάρια αεροπορικών επιχειρήσεων, με αποκορύφωμα εμπλοκές σχηματισμών τεσσάρων μαχητικών εκατέρωθεν. Την ενημέρωση που ακολούθησε την ολοκλήρωση της άσκησή παρακολούθησαν οι δύο Έλληνες αρχηγοί καθώς και οι Αιγύπτιοι ομόλογοί τους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο ανανεώνεται κάθε χρόνο με προγράμματα ανταλλαγής πληροφοριών, επισκέψεις επιτελών και κοινές ασκήσεις. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, σε αντίθεση με άλλες συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας, με την Αίγυπτο όλα όσα προβλέπονται υλοποιούνται και μάλιστα μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους. Άλλωστε το Κάιρο έχει δείξει κατ΄ επανάληψιν την τεράστια σημασία που αποδίδει στην τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο, που είναι και το εφαλτήριο για μιαν άτυπη αλλά πολύ ουσιαστική συνεργασία και με το Ισραήλ.
Σε επόμενη φάση της στρατιωτικής συνεργασίας αναμένεται επίσκεψη αιγυπτιακών μαχητικών στην Ελλάδα για τη διεξαγωγή και εδώ αεροπορικών γυμνασίων. Ο χρόνος δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι εντός του έτους.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-07/06/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.