Αρχική » » Πόλεμος για τα ελληνικά καλάσνικοφ

Πόλεμος για τα ελληνικά καλάσνικοφ


■ Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια έκθεσης σκοπεύει με ένα καλάσνικοφ.
■ Ενοχλημένοι εμφανίζονται Ευρωπαίοι - Αμερικανοί από τη συνεργασία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με τον ρωσικό οργανισμό εξαγωγών Rossoboronexport. 
■ Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για σαφή παραβίαση των κυρώσεων. 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου 
ε p.petrou@gmail.com 

Ενοχλημένοι εμ­φανίζονται τό­σο οι Ευρωπαί­οι εταίροι όσο και οι Αμερικανοί σύμμαχοι από τη συνεργασία ανάμεσα στα Ελληνικά Αμυντικά Συ­στήματα και στον ρωσικό οργανισμό αμυντικών εξα­γωγών Rossoboronexport αναφορικά με τη συμπα­ραγωγή στην Ελλάδα του τυφεκίου ΑΚ-101 του σχεδιαστικού γραφείου Kalashnikov. 

Αναμένεται μάλιστα ότι μετά την ανεπίσημη εκ­δήλωση της δυσαρέσκειας τους θα ακολουθήσουν και...
διπλωματικά διαβήμα­τα, στα οποία θα επισημαίνεται ότι η συνεργασία αυ­τή παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Κυρώσεις τις οποίες έχει συναποφα­σίσει και η χώρα μας. 

Να σημειωθεί ότι, όταν αποφασίστηκαν οι κυ­ρώσεις αυτές, η ελληνική πλευρά είχε λάβει μέρι­μνα ώστε να μην περιλαμ­βάνουν τις αγορές πολεμικού υλικού από τη Ρω­σία, αλλά μόνο τις πωλήσεις προς αυτήν. Και τούτο διότι η χώρα μας, έχοντας αρκετά ρωσικά συστήματα στο οπλοστάσιό της, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να μείνουν χωρίς ανταλλακτικά και υποστήριξη. Όμως, κανείς δεν φαντα­ζόταν εκείνη τη στιγμή ότι θα υπήρχε περίπτωση να πουλήσει η Ελλάδα κά­ποιο όπλο στη Ρωσία 

Η συμπαραγωγή όμως που γίνεται με σκο­πό την από κοινού πώλη­ση όπλου, αν και δεν αναφέρεται ρητά, θεωρείται αντίθετη προς το πνεύμα των κυρώσεων. Και παρότι είναι πολύ απίθανο να βρεθούν αγοραστές για το ΑΚ-101, και μόνο η προο­πτική αυτής της συνεργασίας πυροδοτεί τα αντα­νακλαστικά Ευρωπαίων και Αμερικανών. Ως γνω­στόν, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του υπουρ­γού Εθνικής Άμυνας Πά­νου Καμμένου στη Μό­σχα, κλιμάκιο στελεχών της Rossoboronexport ήρ­θε στην Ελλάδα και επιθε­ώρησε το εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο για να δια­πιστώσει αν έχει τη δυνα­τότητα να κατασκευάσει το τυφέκιο. Απ΄ ό,τι φαίνεται, οι Ρώσοι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τον υπάρχοντα μηχανολογικό εξοπλισμό και τις υποδομές του εργοστασίου. Άλλωστε εκεί κατασκευάζο­νται από τη δεκαετία του '70 τα φορητά όπλα του Ελληνικού Στρατού. 

Το συγκεκριμένο τυ­φέκιο σχεδιάστηκε για το δυτικό διαμέτρημα 5,56X45, το οποίο έχει υι­οθετηθεί από τον αμερικα­νικό και άλλους στρατούς. Προφανής σκοπός ήταν η διείσδυση σε αγορές πέρα από την παραδοσιακή ρω­σική ζώνη επιρροής. 

Οι περισσότεροι στρα­τοί όμως σήμερα έχουν δι­απιστώσει ότι η ισχύς αυτού του φυσιγγίου είναι ανεπαρκής και επιστρέ­φουν στο δοκιμασμένο και επιτυχημένο 7,62X51, το οποίο σοφά ο Ελληνικός Στρατός ουδέποτε αντικα­τέστησε. Για τον λόγο αυτό έχει προξενήσει εντύπωση σε κύκλους της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας η επιμονή των Ρώσων για ανταλλαγή επισκέψεων και ενημερώσεων σχετικά με τη συμπαραγωγή αυτή. 

Διατυπώνονται φόβοι ότι μοναδικός σκοπός των ρωσικών κινήσεων είναι η δημιουργία ρήγματος στην ευρωπαϊκή στάση διά της Ελλάδας. Οι ίδιοι επισήμαιναν ότι είναι ακόμη ένα πρόβλημα που σωρεύεται σε όσα άλλα υπάρχουν. 

Το διπλό μήνυμα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ δύο Ελλήνων αρχηγών Γενι­κών Επιτελείων και μια μεγάλης κλίμακας κοι­νή αεροπορική δραστηριότητα επισφράγισαν τη στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δίνοντας ταυτόχρονα μήνυμα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος, προγραμ­μάτισε την επίσημη επίσκεψή του στο Κάιρο, ώστε να συμπέσει με την αεροπορική άσκηση Houras 2015, για τη διεξαγωγή της οποίας είχε μεταβεί στην Αίγυπτο (πετώντας μάλιστα με μα­χητικό) και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος X. Βαΐτσης. 

Πρόκειται για σημαντικές κινήσει στρατιωτικής διπλωματίας, δεδομένου ότι η Αίγυπτος αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ελλάδας στο θέμα των οριοθετήσεων ΡΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξελίχθηκε και στην πιο ισχυ­ρή φωνή συμπαράστασή προς την Κύπρο μέ­σα στις ισλαμικές διασκέψεις. 

Στην αεροπορική βάση της Τάντα, στο δέλ­τα του ποταμού Νείλου, μεταστάθμευσαν τέσ­σερα από τα πλέον σύγχρονα μαχητικά Mirage 2000-S από την 331 Μοίρα Παντός Καιρού της Τανάγρας με περίπου 45 άτομα προσωπικού υποστήριξή. Μαζί με μαχητικά Mirage 2000 αλλά και F-16 της αεροπορίας της Αίγυπτου διεξήγαγαν πολύπλοκα σενάρια αεροπορικών επιχειρήσεων, με αποκορύφωμα εμπλοκές σχηματισμών τεσσάρων μαχητικών εκατέρω­θεν. Την ενημέρωση που ακολούθησε την ολο­κλήρωση της άσκησή παρακολούθησαν οι δύο Έλληνες αρχηγοί καθώς και οι Αιγύπτιοι ομό­λογοί τους. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η στρατιωτική συ­νεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο ανανεώ­νεται κάθε χρόνο με προγράμματα ανταλλαγής πληροφοριών, επισκέψεις επιτελών και κοινές ασκήσεις. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, σε αντί­θεση με άλλες συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας, με την Αίγυπτο όλα όσα προβλέπονται υλοποιούνται και μάλιστα μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους. Άλλωστε το Κάιρο έχει δεί­ξει κατ΄ επανάληψιν την τεράστια σημασία που αποδίδει στην τριμερή συνεργασία με την Ελ­λάδα και την Κύπρο, που είναι και το εφαλτή­ριο για μιαν άτυπη αλλά πολύ ουσιαστική συ­νεργασία και με το Ισραήλ. 

Σε επόμενη φάση της στρατιωτικής συνεργασίας αναμένεται επίσκεψη αιγυπτιακών μα­χητικών στην Ελλάδα για τη διεξαγωγή και εδώ αεροπορικών γυμνασίων. Ο χρόνος δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι εντός του έτους. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-07/06/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger