■ Επί τέσσερις και πλέον μήνες δεν κινείται τίποτα, αν και ο χρόνος στην κλεψύδρα λιγοστεύει και η εταιρία σπαταλά τα 35.000.000 € που πήρε ως επιδότηση.
■ Οι 2+1 κινήσεις που είχαν σχεδιαστεί και έμειναν στο συρτάρι!
Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου
e p.petrou@gmail.com
Στα μέσα του 2016 εκπνέει ο χρόνος για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), τη μεγαλύτερη πολεμική βιομηχανία της χώρας, καθώς η κυβέρνηση αποστασιοποιείται από το σχέδιο διασώσεως, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει αξιόπιστη εναλλακτική διέξοδο.
Έτσι και η (ομολογουμένως ικανή) νέα διοίκηση που έχει εγκατασταθεί στα κεντρικά γραφεία της... εταιρείας, στον Υμηττό, βλέπει την κλεψύδρα να τρέχει άσκοπα, με την εταιρία να συνθλίβεται κυρίως εξαιτίας της κυβερνητικής απροθυμίας να συνειδητοποιήσει την αδήριτη πραγματικότητα. Η εταιρία περιορίζεται να δαπανά για την καθημερινή λειτουργία της το ποσό των 35.000.000 ευρώ που εισέπραξε ως νόμιμη κρατική επιδότηση. Σε λιγότερο από 10 μήνες, όμως, θα έχουν εξαντληθεί. Στο μεταξύ, νέα εξαγωγικά συμβόλαια δεν φαίνονται στον ορίζοντα ενώ υπάρχει εύλογη δυστοκία εκταμιεύσεων αναφορικά με τις παραγγελίες του Ελληνικού Στρατού.
Η επιδότηση των 35.000.000 προβλεπόταν από το αρχικό σχέδιο αναδιαρθρώσεως, που είχε εγκριθεί από το Eurogroup και θα διετίθετο για την επανεκκίνηση της εταιρίας παράλληλα με άλλες κινήσεις για την αντιμετώπιση της ελλειμματικής λειτουργίας της και για την αποτροπή του κινδύνου να υποχρεωθούν τα ΕΑΣ να επιστρέφουν κρατικές επιδοτήσεις της περιόδου 2004-2011, ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι κινήσει που είχαν σχεδιαστεί ήταν τρεις:
■ Πρώτον, η μείωση του σταθερού κόστους λειτουργίας διά της μετεγκαταστάσεως γραμμών παραγωγής -ώστε να περιοριστούν τα πέντε εργοστάσιά της εταιρίας σε τρία-, της μειώσεως του προσωπικού σε 500 εργαζομένους (από 750) και της οργανωτικής βελτιώσεως της εσωτερικής λειτουργίας των ΕΑΣ.
■ Δεύτερον, με την αύξηση των εσόδων από υλοποίηση νέων συμβάσεων εσωτερικού αλλά και εξαγωγές.
■ Τρίτον, με ρύθμιση του μέρους των κρατικών επιδοτήσεων που θεωρούνται παράνομες. Η ρύθμιση αυτή θα γινόταν με συμψηφισμό των επιδοτήσεων αυτών με το προϊόν της εκκαθαρίσεως του πολιτικού τομέα της εταιρίας και των δύο θυγατρικών που περιλαμβάνει αυτός. Πρόκειται για τις εταιρίες Ηλεκτρομηχανική Κύμης και Μεταλλουργική Ηπείρου, οι οποίες είναι μάλλον αδιάφορου επιχειρηματικού και οικονομικού ενδιαφέροντος με τη μία να έχει περιπέσει σε παρατεταμένη παραγωγική αδράνεια χωρίς πρακτική δυνατότητα επαναλειτουργίας.
Διά στόματος του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου, η κυβέρνηση ήδη έχει ανακοινώσει την αντίθεσή της στο σχέδιο.
Ταυτοχρόνως έχει αναστείλει την αναδιοργάνωση των γραμμών παραγωγής και τη μετεγκατάσταση, και διατηρεί τη λειτουργία των πέντε εργοστασίων, έχει δηλώσει τη διαφωνία της για τις μειώσεις προσωπικού και έχει δώσει εντολή για αναστολή της εκκαθαρίσεως του πολιτικού τομέα. Τέλος, έχει προβεί σε λογικά ακατανόητες καταγγελίες των συνεργασιών των ΕΑΣ με άλλες ελληνικές εταιρίες, επιμένοντας να μην καταλαβαίνει ότι οι απαιτήσεις των βιομηχανιών είναι για εποχικό και όχι για μόνιμο προσωπικό.
Τελειώνουν τα χρήματα, σε αδράνεια η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ!
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ είναι ξεκάθαρα προδιαγεγραμμένο και, δυστυχώς, προβάλλει ζοφερό. Όταν στα μέσα του 2016 θα έχουν δαπανηθεί πλήρως τα διαθέσιμα από τα 35.000.000 ευρώ του σχεδίου αναδιαρθρώσεως, η εταιρία θα περιέλθει σε συνθήκες αρνητικής ρευστότητας, δηλαδή αδυναμίας να εξυπηρετήσει τις συμβατικές υποχρεώσει της.
Είναι εξαιρετικά απίθανο, στη φάση αυτή να μπορεί το Δημόσιο να εκταμιεύσει νέα επιδότηση, διότι μεγάλο μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας αφορά χρηματοδότηση εξαγωγικών προοπτικών. Το πιθανότερο είναι να κριθεί και η χορήγηση των 35.000.000 ευρώ παράνομη, ενώ η ουσιαστική ακύρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσή πιθανότατα θα οδηγήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε αναθεώρηση της προφορικής συμφωνίας με τις ελληνικές Αρχές και σε έκδοση αποφάσεως για ανάκτηση σημαντικού μέρους των επιδοτήσεων της περιόδου 2004-2011 και σε απαγόρευση των εξαγωγών.
Το χειρότερο είναι ότι αυτά έχουν τεθεί υπ΄ όψιν της πολιτικής ηγεσίας, η οποία παραμένει απολύτως αδρανής, περιοριζόμενη σε αόριστες δηλώσεις περί ενισχύσεως και αναπτύξεως της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας. Απεναντίας, στους τέσσερις μήνες που πέρασαν τα επιτεύγματα ενός ολόκληρου χρόνου έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Τον περασμένο Δεκέμβριο τα ΕΑΣ ήταν πολύ κοντά στο να πληρούν τα απαιτούμενα από το σχέδιο αναδιαρθρώσεως, με την πρόβλεψη για θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα στο 4ο τρίμηνο του 2014.
Είχε γίνει η διάσπαση σε στρατιωτικό και πολιτικό τμήμα, είχε ξεκινήσει η μετεγκατάσταση, είχε γίνει η μείωση προσωπικού και είχαν συναφθεί νέες συμβάσεις ύψους περίπου 200.000.000 ευρώ, από τις οποίες περίπου οι μισές αφορούσαν εξαγωγές.
Με βάση το ανεκτέλεστο συμβατικό έργο στο τέλος του 2014 είχε προγραμματιστεί αύξηση της απασχολήσεως με εποχικό εργατοτεχνικό προσωπικό σε επιλεγμένες γραμμές παραγωγής, ώστε να υπάρχουν μεγιστοποίηση αξιοποίησής μηχανολογικών εγκαταστάσεων, αύξηση εσόδων και μείωση του μέσου κόστους εργατοώρας. Με βάση τα μηνιαία προγράμματα σε βάθος χρόνου τριετίας η εταιρία θα έπαυε να είναι ελλειμματική προοπτική που πλέον δεν υφίσταται.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-21/06/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.