► Ανησυχία στην Αθήνα.
► Συναγερμός στο Πεντάγωνο από τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την πολιτική αβεβαιότητα στη γείτονα χώρα.
► Το 2013 είχε σημειωθεί μόλις μία εμπλοκή. Το 2014 το κοντέρ έγραψε μηδέν. Και το πρώτο πεντάμηνο του 2015 έχουμε ήδη 41 εμπλοκές!
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ
p.karvounopoulos@realnews.gr
Στην Αθήνα υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχοι που έχουν μεγαλύτερη αγωνία από αυτή της πορείας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές! «Εντοπίζονται» στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και η αγωνία που έχουν είναι αν, πότε και πώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση στην Τουρκία! Διπλωμάτες και αξιωματικοί που ασχολούνται με τα Ελληνοτουρκικά δεν μπορούν να αποφύγουν τη σύγκριση μεταξύ του Ιανουαρίου του 1996 και της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας στην Τουρκία.
Οι ομοιότητες μεταξύ 1996 και 2015 περιορίζονται στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει σταθερή ...
κυβέρνηση, είναι άγνωστο πότε θα αποκτήσει και -το κυριότερο- με ποιες ισορροπίες θα σχηματιστεί.
κυβέρνηση, είναι άγνωστο πότε θα αποκτήσει και -το κυριότερο- με ποιες ισορροπίες θα σχηματιστεί.
Οι έντονες ανησυχίες σε ΥΠ.ΕΞ και ΥΕΘΑ δεν είναι βέβαια σε καμία περίπτωση υπερβολικές. Δεν στηρίζονται σε αόριστες εκτιμήσεις αλλά σε πραγματικά γεγονότα, αριθμούς, ακόμη και χάρτες πάνω στους οποίους έχουν αποτυπωθεί οι απίστευτες προκλήσεις των Τούρκων.
Τελευταίο σοβαρό επεισόδιο που κατεγράφη στο Αιγαίο ήταν η απίστευτη ενέργεια των Τούρκων να στείλουν το πλοίο υποκλοπών «Τσαντιρλί» μέσα στο πεδίο βολής Άνδρου, την ίδια στιγμή που πολεμικά πλοία του ελληνικού Στόλου έκαναν βολές με πραγματικά πυρά! Τις ασκήσεις παρακολουθούσε και ο ΥΕΘΑ Πάνος Κομμένος, μαζί με τον Α/ΓΕΝ Βαγγέλη Αποστολάκη.
Έχουν ξεπεράσει τα όρια
Ο κυβερνήτης τού «Τσαντιρλί» αρνήθηκε να αποχωρήσει και έτσι δυο μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πολύ χαμηλά πάνω από τη γέφυρα του πλοίου. Ταυτόχρονα, η φρεγάτα «Κανάρης» πλεύρισε το τουρκικό πλοίο και έκανε σαφές στον κυβερνήτη του ότι αν παραμείνει στην περιοχή «κάνεις δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά σας». Έπειτα από 40 λεπτά «πιέσεων» και αφού τα ελληνικά πολεμικά συνέχιζαν τον καταιγισμό πυρών, το τουρκικό πλοίο αποχώρησε.
Στο ΥΕΘΑ δεν ανέμεναν την πρόκληση στο πεδίο βολής Άνδρου, ούτε και το ατυχές για το καθεστώς Ερντογάν εκλογικό αποτέλεσμα για να ενημερώσουν την πολιτική ηγεσία πως «κάτι δεν πάει καλά με την Τουρκία». Η συμπεριφορά των γειτόνων στο Αιγαίο, εδώ και πολλούς μήνες έχει ξεπεράσει τα όρια. Οι Τούρκοι κάθε ημέρα, επιχειρώντας να δοκιμάσουν τις αντοχές της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κάνουν τουλάχιστον δύο «δρομολόγια» στο Αιγαίο. Εισβάλλουν με μαχητικά από το βορειοανατολικό Αιγαίο, μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, διασχίζουν την καρδιά του και αποχωρούν πετώντας στον εναέριο χώρο των Δωδεκανήσων. Το... δρομολόγιο έχει και την αντίθετη φορά. Σε αυτή την κάθετη πτήση με την οποία «χωρίζουν» το Αιγαίο ακριβώς στη μέση οι Τούρκοι εμπλέκονται όλο και συχνότερα σε αερομαχίες κάτι που είχε σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στους πίνακες που δημοσιεύει η Realnews είναι εμφανές ότι η Άγκυρα ρίχνει λάδι στη φωτιά. Το 2013 είχε σημειωθεί μόλις μια εμπλοκή. Το 2014 το κοντέρ έγραψε μηδέν. Και το πρώτο πεντάμηνο του 2015 έχουμε ήδη 41 εμπλοκές! Η αύξηση είναι δραματική, όπως δραματική είναι και η αλλαγή συμπεριφοράς των Τούρκων στο Αιγαίο. Εμπλοκή σημαίνει σκληρή αερομαχία, που φθάνει ένα κλικ πριν από την πυροδότηση όπλων. Όπως προκύπτει από τους πίνακες, όλοι οι δείκτες που σηματοδοτούν την ένταση των τουρκικών προκλήσεων είναι αισθητά αυξημένοι.
Επιπλέον, η Τουρκία προσπαθεί να στήσει δικό της... βιλαέτι στον εναέριο χώρο γύρω από το Καστελόριζο. Εκτός από τις πτήσεις μαχητικών της γύρω από το νησί, η Τουρκία κάθε ημέρα δηλώνει «παρούσα» στην περιοχή. Οι επίγειοι σταθμοί ραντάρ που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια διαρκώς καλούν κυρίως τα ελληνικά αεροσκάφη -κι όχι μόνο αυτά- να αποχωρήσουν από την περιοχή η οποία, κατά την άποψή τους αποτελεί μέρος του τουρκικού εναέριου χώρου.
Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν θέσει σε συναγερμό τους επιτελείς στο ΥΕΘΑ, οι οποίοι ανησυχούν για την πιθανότητα πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου που η Άγκυρα θα θελήσει να εκμεταλλευθεί για το εσωτερικό της. Δεν είναι τυχαίο ότι επιτελείς επισημαίνουν πως οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να πετούν και νύχτα στο Αιγαίο, κάτι που μέχρι και το 2014 δεν είχαν τολμήσει.
Πλάνη
η άποψη της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ Κ0ΡΑΗ (ch.korai@realnews.gr)
«Όλη η ανθρωπότητα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: Σε αυτούς που δεν μπορούν να κινηθούν, σε αυτούς που μπορούν να κινηθούν και σε αυτούς που κινούνται».
Βενιαμίν Φραγκλίνος, Αμερικανός πολίτικος και συγγραφέας (1706-1790)
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε φορά που η Τουρκία αντιμετωπίζει εσωτερικό πολιτικό αδιέξοδο, επιχειρεί έξοδο της κρίσης στην Ελλάδα για λόγους αποπροσανατολισμού της τουρκικής κοινής γνώμης και επίδειξης πυγμής στους έξω. Ο «αυτοκράτορας» Ταγίπ Ερντογάν, όπως τον αποκαλούν τα τουρκικά ΜΜΕ, ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι. Όπως το ήξεραν και οι προκάτοχοι του. Η χώρα μας έχει ένα σημαντικό ατού. Βρίσκεται σε ένα σημείο του ευρωπαϊκού χάρτη που συγκεντρώνει την προσοχή του Λευκού Οίκου, του Κρεμλίνου, του Πεκίνου και πολλών άλλων δυνάμεων.
Παρά την οικονομική κρίση που τη συγκλονίζει, συνεχίζει να αποτελεί τη μοναδική εγγυήτρια δύναμη σταθερότητας στην καυτή περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου οι εστίες αναταραχών είναι πολλές. Αν δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης όμως, οι διπλωματικές της δυνατότητες θα είχαν ένα όριο. Αν εκλείψει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα με ένα Grexit, δεν θα ξεσαλώσουν μόνο οι Τούρκοι ελλείψει του ευρωπαϊκού αναχώματος, θα μας γυρίσουν την πλάτη και όσοι μας φλερτάρουν τώρα (Κινέζοι, Ρώσοι κ.ά.) λόγω αυτής της γεωστρατηγικής θέσης και σχέσης μας με τον στενό πυρήνα της Ευρώπης, θα αναζητήσουν άλλες «πύλες εισόδου» και άλλες συμμαχίες. Όσοι φαντασιώνονται, λοιπόν, ότι έξω από την Ευρώπη θα είμαστε καλύτερα, πλανώνται πλάνην οικτράν!
(REAL NEWS-14/06/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.