Αρχική » » Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών


ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 58ο ΕΤΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ (ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ Κ.Α.) ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΝΤΕ «ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ».
Τι θα γίνει με όσους αποστρατεύονται και δεν μπορούν να προαχθούν. 

Με τη δήλωσή του ότι τα στε­λέχη των Ενόπλων Δυνά­μεων θα παραμένουν υποχρεωτικά στην υπηρεσία μέχρι το 58ο έτος της ηλι­κίας τους, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, άνοιξε θέμα δυσμενών αλλαγών στο συνταξιοδοτικό των στρα­τιωτικών και προκάλεσε ανησυχία στο Στράτευμα, καθώς, μέχρι να κλείσει η συμφωνία, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες και, συνεπώς, ουδείς γνωρίζει πότε και για ποιους θα ισχύσει. 

Να σημειωθεί πως, βά­σει του Ν. 3865/2010, οι στρατιωτικοί συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 35+5...
ετών (πραγματικής υπηρεσίας και πλα­σματικών αντίστοιχα), ενώ μπορεί η Υπη­ρεσία να τους αποστρατεύσει νωρίτερα λό­γω μη προαγωγής στον επόμενο βαθμό. «Γίνονται αλλαγές σε σχέση με τη συνταξιοδότηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν θα φεύγει κανείς πριν από τα 58. Δεν μπορεί να έχουμε αποστράτους των 40-45 χρονών οι οποίοι να μην έχουν τι να κάνουν οι άνθρωποι...» ήταν η δή­λωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας που δημιούργησε ερωτήματα για το τι πραγ­ματικά θέλει να κάνει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι τελευταίες ασφαλιστικές-συνταξιοδοτικές αλλαγές έγιναν, με δυσμενή αποτελέσματα, μόλις το 2010. 

Η ανακοίνωση δε του κ. Καμμένου, που προφανώς συνιστά κυβερνητική απόφαση, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο προ­σωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού κανείς δεν γνωρίζει για ποιους θα ισχύσει και από πότε, όπως επίσης και αν θα υπάρ­ξουν μεταβατικές διατάξεις. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως πολλά στελέχη που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δι­καίωμα είναι έτοιμα να υποβάλουν τις πα­ραιτήσεις τους. Κι αυτό γιατί η ανάγνωση της εξαγγελίας για υποχρεωτική παραμονή έως το 58ο έτος της ηλικίας ερμηνεύε­ται ως κατάργηση των πέντε πλασματικών χρόνων που μπορούν να αναγνωριστούν σήμερα για πλήρη σύνταξη. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΓΕΕΘΑ έχει προτείνει την τροποποίηση του Ν. 3865/2010 με στόχο την κατάργηση της αυτεπάγγελτης αποστρατείας με κρίση «ευδοκίμως τερματίσαντες» και με μό­νο κριτήριο τη συμπλήρωση 35 χρόνων συντάξιμης υπηρεσίας. «Πλέον οι αξιω­ματικοί που θα επιθυμούν να παραμείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έχουν εξαντλήσει τα παραγωγικά τους όρια θα μπορούν να παραμένουν στην ενέργεια μέχρι τη συμπλήρωση 35 χρόνων πραγματικής υπηρεσίας αξιωμα­τικού. Ας ληφθεί υπόψη ότι η ρύθμιση αυτή δεν αντίκειται στο ισχύον συνταξιοδοτικό πλαίσιο, δεδομένου ότι το στέλεχος δύναται να αιτηθεί τη θέση του σε αποστρατεία» αναφέρεται στην πρόταση τροποποίησης του ΓΈΕΘΑ. 

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ 

Οι στρατιωτικοί που έχουν μπει στην υπη­ρεσία μετά το 1990, βάσει των αλλαγών στο ασφαλιστικό των στρατιωτικών το 2010 (τότε είχαν υποβληθεί πολλές παραι­τήσεις στελεχών, προκαλώντας μεγάλο κενό στις Ένοπλες Δυνάμεις) βγαίνουν σε σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 χρόνων πραγματικής υπηρεσίας συν 5 πλασμα­τικών ετών. Τα χρόνια πάντως της σχο­λής δεν λογίζονται ως συνταξιοδοτικό, και αυτό μπορεί να είναι ένα «παράθυρο» προκειμένου να μη θιγούν σημαντικά τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των στρατιωτικών. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αφενός για τους ανώτατους αξιωματικούς που σήμερα συμπληρώνουν την 35ετία, δεν μπορούν να προαχθούν στον επό­μενο βαθμό και αποστρα­τεύονται από την Υπηρεσία, όπως επίσης και με τα στελέχη που έχουν διπλά συντάξιμα, όπως οι ιπτάμενοι, οι υποβρύχιοι καταστροφείς, οι ναρκαλιευτές και άλλες ειδικές κατηγορίες στρατιωτικών. Για όσους αποστρατεύονται υπαιτιότητα της Υπηρεσίας, εκτιμάται πως θα αλλάξει ο νόμος περί ιεραρχίας και προ­αγωγών, με επέκταση των χρόνων παρα­μονής στον βαθμό, και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί η παράλληλη επετηρίδα στην οποία θα συνεχίσουν να υπηρετούν. Για τις ειδικές κατηγορίες με τα διπλά συντάξιμα χρόνια είναι άγνωστο τι θα συμβεί. 

Η παραμονή πάντως στις Ένοπλες Δυ­νάμεις μέχρι το 58ο έτος της ηλικίας εκτιμάται πως θα «τινάξει στον αέρα» τον προϋπο­λογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αφού οι αποδοχές των εν ενεργεία στρατιωτικών είναι περισσότερες από τις συντά­ξιμες αποδοχές ενώ παράλληλα τίθεται και θέμα «υπέργηρου» Στρατεύματος, αφού δεν θα υπάρχει ανανέωση προσωπικού, με νέες προσλήψεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην επιχειρησιακή ετοιμότητα. 

Τι ισχύει για εκείνους που έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν δικαίωμα 

ΜΕΧΡΙ 31/12/2010 

Στην περίπτωση παραίτησης, ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για θεμελίωση δι­καιώματος σύνταξης είναι 24,5 έτη υπη­ρεσίας συμπεριλαμβανομένης της στρα­τιωτικής θητείας, καθώς και ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης. Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει πτητικά εξάμηνα, προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπη­ρεσίας απαιτείται 18ετής πλήρης στρατιω­τική υπηρεσία. 

Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει εξάμηνα καταδυτι­κά, αλεξιπτωτιστή, υποβρύχιου καταστροφέα, σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδί­ων, στα ΕΚΑΜ, σε υποβρύχιες αποστολές προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπη­ρεσίας απαιτείται 20ετής πλήρης στρατιω­τική υπηρεσία. Για τις μητέρες στρατιωτι­κούς και τους χήρους ή διαζευγμένους στρατιωτικούς με τρία παιδιά, εφόσον οι τελευταίοι έχουν την επιμέλεια ανήλικων ή ανίκανων παιδιών, αρκεί 20ετής πλήρης πραγματική συντάξιμη υπηρεσία. Σε ενδε­χόμενη παραίτηση θεμελιώνεται δικαίω­μα σύνταξης εφόσον έχει συμπληρωθεί 15ετής πλήρης συντάξιμη υπηρεσία και έχει συμπληρωθεί το 65ο έτος της ηλικίας για τους άνδρες και το 60ό έτος για τις γυ­ναίκες Επίσης στην περίπτωση ακούσιας απομάκρυνσης ή λόγω κατάληψης από το όριο ηλικίας, απαιτείται 15ετής πλήρης συντάξιμη υπηρεσία. Στην περίπτωση από­λυσης λόγω ανικανότητας που δεν οφεί­λεται στην υπηρεσία απαιτείται ελάχιστος χρόνος 4,5 ετών, ενώ σε περίπτωση ανικα­νότητας που οφείλεται στην υπηρεσία δεν απαιτείται ελάχιστος χρόνος. 

ΑΠΟ 1/1/2011 ΕΩΣ 31/12/2014 

Με τις διατάξεις της Παρ. 2 του Άρθρου 20 του Ν. 3865/2010, αυξάνονται, σταδιακά, από 1/1/2011 τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των στρατιωτικών, γενικά (νέοι και παλαιοί ασφαλισμένοι), οι οποίοι συμπληρώνουν, από 1/1/2011 και μετά, 24,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Συγκεκριμένα για τη θεμελίω­ση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτι­κών που συμπληρώνουν 24,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας το έτος 2011 απαιτούνται πλέον 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, το έτος 2012, απαιτούνται 27,5 έτη, το έτος 2013, απαιτούνται 29 έτη, και το έτος 2014, απαιτούνται 30,5 έτη. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δι­καίωμα μέχρι και το έτος 2014 (συμπλή­ρωση 24,5 ετών συντάξιμης υπηρεσίας), ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής τους δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές που επέρχονται. Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε με 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Ειδικά για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, γενικά, ανδρών και γυναικών με τουλάχιστον τρία (3) παιδιά, από 1/1/2011 και μετά, αυξάνεται ο ελάχι­στα απαιτούμενος για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας ή ασφάλισης (κατά περίπτωση), σε 21,23 και 25 έτη για όσους συμπληρώνουν την 20ετία τα έτη 2011, 2012 και 2013 αντίστοιχα 

ΜΕΤΑ ΤΟ 2015 

Για τα στελέχη των Εν. Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που θεμελιώνουν δι­καίωμα σύνταξης την 1/1/2015 και μετά, δι­καιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπλη­ρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των Άρθρων 3 και 4 του Ν. 3865/2010. 

Οι ασφαλισμένοι μετά το 1993 

Για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993 ισχύουν όλα τα παραπάνω, αλλά ο υπολογισμός της σύνταξης, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2014, γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ποσοστό του μηνιαίου ασφαλιστέου μισθού και η πραγματική συντάξιμη υπηρεσία του ασφαλισμένου. Η μηνι­αία σύνταξη συνίσταται σε ποσοστό 2% του μηνιαίου ασφαλιστέου μισθού για κάθε έτος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Ως μηνιαίως ασφαλιστέος μι­σθός νοείται το πηλίκο της διαιρέσεως του συνόλου των πάσης φύσεως απο­δοχών που έλαβε ο στρατιωτικός κατά τα πέντε (5) ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους εκείνου κατά το οποίο υποβάλλεται η αίτηση για σύνταξη επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας, διά του αριθμού των μη­νών ασφάλισης των ετών αυτών. 

Ο νόμος για όσους έχουν «διπλά» χρόνια 

ΓΙΑ ΤΟΝ υπολογισμό του χρό­νου υπηρεσίας στο διπλάσιο του Άρθρου 40 του Π.Δ. 169/2007 (Μονάδες Εκστρατείας) απαιτού­νται για τους άνδρες 24,5 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, και για τις τρίτεκνες γυναίκες, όταν θε­μελιώνουν συνταξιοδοτικό δι­καίωμα τριτεκνίας. 

Στην περίπτωση δε που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποι­ήσει πτητικά εξάμηνα, προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρό­νος υπηρεσίας απαιτείται, σύμ­φωνα με τις διατάξεις της Παρ. 8α του Άρθρου 1 του Ν. 4002/2011: Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2011, για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτείται 1,5 χρόνος επιπλέον στρατιωτική υπηρε­σία, ήτοι να συμπληρώσουν 19,5 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία. Για όσους συμπλη­ρώνουν 18ετή πλήρους στρα­τιωτικής υπηρεσίας το 2012, για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 3 χρόνια επιπλέ­ον στρατιωτική υπηρεσία. Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2013, για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 4,5 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία. 

Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2014, για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 6 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρε­σία, και για όσους συμπληρώ­νουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2015 και μετά, για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτείται να συμπληρώσουν 25 χρόνια πλήρους στρατιωτικής υπηρεσίας. 

Στην περίπτωση που ο στρα­τιωτικός έχει πραγματοποιήσει εξάμηνα καταδυτικά, αλεξιπτω­τιστή, υποβρύχιου καταστροφέα, σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκο­πεδίων, στα ΕΚΑΜ, σε υποβρύ­χιες αποστολές, προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της Παρ. 8α του Άρθρου 1 του Ν. 4002/2011: Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2011, για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται ένας χρόνος επιπλέον στρατιωτι­κή υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν21 χρόνια πλήρους στρατιωτικής υπηρεσίας. Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2012, για την προσμέτρηση των πα­ραπάνω εξαμήνων απαιτούνται 2 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία. Για όσους συμπλη­ρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2013, για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτούνται 3 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία. Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2014, απαιτούνται 4 χρόνια επι­πλέον στρατιωτική υπηρεσία. Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2015 και μετά, απαιτείται να συμπληρώσουν 25 χρόνια. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-26/06/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger