Αρχική » » Γηρασμένος στρατός

Γηρασμένος στρατός


Από τον
Σπύρο Περβαινά* 

Πληροφορίες φέρουν να προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τη λήψη μέτρων, ώστε τα στελέχη των Ε.Δ. (και των Σ.Α.) να αποστρατεύονται σε ηλικία άνω των 58 ετών. Το μέτρο αυτό απαιτεί σοβαρή μελέτη, για­τί θα έχει τις ακόλουθες επιπτώσεις: 

-Με την αύξηση της ηλικίας θα συσσωρευτεί το μεγαλύτερο ποσοστό του Στρατεύματος στον ανώ­τατο... κατά κατηγορία βαθμό. Αυτό ενδεχομένως απαιτήσει αύξηση του χρόνου παραμονής σε κάθε βαθμό, (ώστε να κατανεμηθεί ο επιπλέον χρόνος σε όλους τους βαθμούς. Μέτρο που θα επιφέρει και ένα άλλο αποτέλεσμα, τη γήρανση του Στρατεύματος, που θα έχει επίπτωση ακόμη και στην ηλι­κία της Ηγεσίας. 

-Σε πολλές ειδικότητες και κατηγορίες είναι αδύνατη η κανονική υπηρεσία σε τέτοια ηλι­κία, όπως στους πιλότους, στους υπηρετούντες σε πλοία, τεθωρακισμένα. Ειδικές Δυνάμεις κλπ. 

-Πολλοί, ειδικά οι παλαιότεροι, έχουν εισέλθει στις Ε.Δ. σε ηλικία περί τα 17 έτη, άρα στα 58 θα έχουν προϋπηρεσία 41 ετών. Αυτή η ιδιαιτερότητα στις Ε.Δ., σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλ­λους τομείς εργασίας, οφείλεται στο ότι εισέρχο­νται στην αγορά εργασίας από την κατάταξή τους στις παραγωγικές σχολές και η εργασία τους εί­ναι αδιάλειπτη. 

-Τα στελέχη των Ε.Δ. είναι οι μοναδικοί εργα­ζόμενοι στο Δημόσιο που κρίνονται τακτικά, και μάλιστα με πολύ αυστηρά κριτήρια. Αυτό επιφέρει σε πολλές περιπτώσεις την αποστρατεία τους πολύ πριν από τη φυσιολογική ολοκλήρωση της σταδιο­δρομίας τους. Στις περιπτώσεις αυτές δεν θα ισχύ­ει το 58ο έτος της ηλικίας, επομένως αυτοί που θα έχουν δυσμενείς κρίσεις θα μπορούν να αποστρα­τευτούν σε μικρότερη ηλικία, προφανώς χωρίς οι­κονομικές επιπτώσεις, γιατί θα αποστρατεύονται ενάντια στη θέλησή τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει παράκαμψη του ηλικιακού ορίου, γιατί κάποιος που θα θέλει να φύγει θα προκαλέσει την αναγκαστική του αποστρατεία, με ό,τι αυτό συνε­πάγεται. 

-Επειδή τα τελευταία χρόνια υπάρχει ισοζύγιο στην είσοδο και έξοδο των στελεχών στις Ε.Δ., η επιμήκυνση της ηλικίας θα επιφέρει την αναστολή εισόδου νέων στελεχών, με αποτέλεσμα κάποτε να έχουμε έναν γηρασμένο στρατό. 

Πιστεύω ότι το όλο εγχείρημα απαιτεί σχολαστι­κή μελέτη, και, κατά τη γνώμη μου, η παραμονή των στελεχών στις ΕΛ. δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο σε αντικίνητρα για να μην παραιτούνται, αλλά και σε ισχυρά κίνητρα παραμονής τους που, νομοτελει­ακά, θα έχουν μικρό, ή καθόλου, οικονομικό κόστος. 

Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα: Επιλογή τοποθέτη­σης μετά από ορισμένο αριθμό ετών υπηρεσίας ή μετά από κάποια ηλικία. Διοικητικές διευκολύνσεις, όπως παροχή υπηρεσιακής στέγης, επιδότηση μοριοδότησης για παραθερισμό στα παραθεριστικά κέ­ντρα των Ε.Δ., ελαστικό ωράριο, μη συμμετοχή σε δευτερεύουσες εργασίες που αποκαλούνται και αγ­γαρείες, κ.λπ. Επιπλέον μοριοδότηση για εισαγω­γή τέκνων τουλάχιστον στις στρατιωτικές σχολές. 

*Πρόεδρος της ΕΑΑΝ, αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. 
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-26/06/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger