Από τον
Σπύρο Περβαινά*
Πληροφορίες φέρουν να προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τη λήψη μέτρων, ώστε τα στελέχη των Ε.Δ. (και των Σ.Α.) να αποστρατεύονται σε ηλικία άνω των 58 ετών. Το μέτρο αυτό απαιτεί σοβαρή μελέτη, γιατί θα έχει τις ακόλουθες επιπτώσεις:
-Με την αύξηση της ηλικίας θα συσσωρευτεί το μεγαλύτερο ποσοστό του Στρατεύματος στον ανώτατο... κατά κατηγορία βαθμό. Αυτό ενδεχομένως απαιτήσει αύξηση του χρόνου παραμονής σε κάθε βαθμό, (ώστε να κατανεμηθεί ο επιπλέον χρόνος σε όλους τους βαθμούς. Μέτρο που θα επιφέρει και ένα άλλο αποτέλεσμα, τη γήρανση του Στρατεύματος, που θα έχει επίπτωση ακόμη και στην ηλικία της Ηγεσίας.
-Σε πολλές ειδικότητες και κατηγορίες είναι αδύνατη η κανονική υπηρεσία σε τέτοια ηλικία, όπως στους πιλότους, στους υπηρετούντες σε πλοία, τεθωρακισμένα. Ειδικές Δυνάμεις κλπ.
-Πολλοί, ειδικά οι παλαιότεροι, έχουν εισέλθει στις Ε.Δ. σε ηλικία περί τα 17 έτη, άρα στα 58 θα έχουν προϋπηρεσία 41 ετών. Αυτή η ιδιαιτερότητα στις Ε.Δ., σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλους τομείς εργασίας, οφείλεται στο ότι εισέρχονται στην αγορά εργασίας από την κατάταξή τους στις παραγωγικές σχολές και η εργασία τους είναι αδιάλειπτη.
-Τα στελέχη των Ε.Δ. είναι οι μοναδικοί εργαζόμενοι στο Δημόσιο που κρίνονται τακτικά, και μάλιστα με πολύ αυστηρά κριτήρια. Αυτό επιφέρει σε πολλές περιπτώσεις την αποστρατεία τους πολύ πριν από τη φυσιολογική ολοκλήρωση της σταδιοδρομίας τους. Στις περιπτώσεις αυτές δεν θα ισχύει το 58ο έτος της ηλικίας, επομένως αυτοί που θα έχουν δυσμενείς κρίσεις θα μπορούν να αποστρατευτούν σε μικρότερη ηλικία, προφανώς χωρίς οικονομικές επιπτώσεις, γιατί θα αποστρατεύονται ενάντια στη θέλησή τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει παράκαμψη του ηλικιακού ορίου, γιατί κάποιος που θα θέλει να φύγει θα προκαλέσει την αναγκαστική του αποστρατεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
-Επειδή τα τελευταία χρόνια υπάρχει ισοζύγιο στην είσοδο και έξοδο των στελεχών στις Ε.Δ., η επιμήκυνση της ηλικίας θα επιφέρει την αναστολή εισόδου νέων στελεχών, με αποτέλεσμα κάποτε να έχουμε έναν γηρασμένο στρατό.
Πιστεύω ότι το όλο εγχείρημα απαιτεί σχολαστική μελέτη, και, κατά τη γνώμη μου, η παραμονή των στελεχών στις ΕΛ. δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο σε αντικίνητρα για να μην παραιτούνται, αλλά και σε ισχυρά κίνητρα παραμονής τους που, νομοτελειακά, θα έχουν μικρό, ή καθόλου, οικονομικό κόστος.
Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα: Επιλογή τοποθέτησης μετά από ορισμένο αριθμό ετών υπηρεσίας ή μετά από κάποια ηλικία. Διοικητικές διευκολύνσεις, όπως παροχή υπηρεσιακής στέγης, επιδότηση μοριοδότησης για παραθερισμό στα παραθεριστικά κέντρα των Ε.Δ., ελαστικό ωράριο, μη συμμετοχή σε δευτερεύουσες εργασίες που αποκαλούνται και αγγαρείες, κ.λπ. Επιπλέον μοριοδότηση για εισαγωγή τέκνων τουλάχιστον στις στρατιωτικές σχολές.
*Πρόεδρος της ΕΑΑΝ, αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-26/06/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.