Αρχική » » Μήνυμα σε Αλβανία και Σκόπια

Μήνυμα σε Αλβανία και Σκόπια


Ξεπέρασε το 80% η προσέλευση εφέδρων στην αξιολόγηση της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου. Ποιες ασκήσεις έγιναν σε όλη τη μεθόριο. 
Νυχτερινές επιχειρήσεις και στον Έβρο από το Δ' Σώμα! 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου 
e.p.petrou@gmail.com 

Μήνυμα με προφανείς γεωπολιτικές προεκτάσεις και με πολλούς αποδέκτες δίνουν τόσο ο Στρατός όσο και οι ακριτικοί πληθυσμοί της χώρας, μέσα από επιχειρησιακές αξιολογή­σεις σχηματισμών που περιλαμβάνουν πρόσκληση και άμεση ένταξη εφέδρων στο μάχιμο δυναμικό τους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε αντίθεση με τη συνήθη απροθυ­μία κατατάξεως, σε πρόσφατη επιχειρησιακή...
αξιολόγηση της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου η προ­σέλευση των εφέδρων ξεπέρα­σε το 80% και σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε και το 90%. Η αξιολόγη­ση, που περιλάμ­βανε κάθε μορφής εκπαιδευτική δραστηριότητα με βάση τα υφιστά­μενα σχέδια, έγι­νε λίγες ημέρες μετά τα επεισό­δια που προκάλεσαν αλβανόφω­νοι στο Κουμάνοβο των Σκοπίων και τις γνωστές αλυτρωτικές κορόνες στην Αλβανία. 

Η 8η Μεραρχία που η περιο­χή ευθύνης της εκτείνεται σε όλο το μήκος της μεθορίου με την Αλ­βανία και τα Σκόπια, μετέτρεψε την απλή αξιολόγηση οε πλήρη δοκιμή των σχεδίων που υπάρ­χουν για την αντιμετώπιση όλων των δυνητικών απειλών. Κλιμάκιο της Γενικής Επιθεωρήσεως του ΓΕΣ εγκαταστάθηκε στην έδρα της Μεραρχίας και αξιολό­γησε τις διαδικασίες προετοι­μασίας, την πρόσκληση και την ένταξη των εφέδρων καθώς και την ανάπτυξη των μονάδων στις προκαθορισμένες θέσεις. 

Σενάρια απειλών 

Για όλες τις επόμενες ημέρες το κλιμάκιο διαμόρφωνε σενάρια απειλών, κρίσεων και επεισοδίων και παρακολουθούσε την εφαρ­μογή των σχεδίων για την αντιμε­τώπιση καθενός από αυτά. Η δι­αδικασία εξελίχθηκε σε κανονι­κή άσκηση με πραγματικά πυρά, στην οποία ενεπλάκησαν πλήρως το πυροβολικά και τα τεθωρακι­σμένα της Μεραρχίας. Σε όλο το μήκος της μεθορίου έγιναν ασκή­σεις αντεπιθέσε­ως σε υποθετικές κινήσεις εισβολής, με στόχο την αποκατάσταση του εθνικού εδάφους ώστε οι μονάδες να έρθουν σε ετοιμότητα δι­εισδύσεως στην εχθρική περιοχή για την αποτρο­πή επαναλήψεως της επιθετικής δραστηριότητας του εχθρού. 

Επίκεντρο σημαντικών εκπαι­δευτικών δραστηριοτήτων υπήρξε η περιοχή της διαβάσεως Κλειδι­ού - Kέλης, που αποτελεί το μονα­δικό «αδύνατο σημείο» στα βόρεια σύνορα, για το οποίο απαιτούνται καλός σχεδιασμός και ετοιμότητα, την οποία, όπως έδειξε η αξιολό­γηση, η 8η Μεραρχία απέδειξε ότι κατέχει στον μέγιστο βαθμό. 

Στρατιωτικοί κύκλοι σχολία­ζαν σχετικά ότι πέρα από το ση­μαντικό αποτέλεσμα που έδει­ξε η αξιολόγηση σε τακτικό επί­πεδο τεράστια είναι η στρατηγι­κή σημασία της κινητοποιήσεως του Στρατού. Έδειξε ότι πέρα από την ετοιμότητα για αντιμετώπιση της απειλής εξ Ανατολών υπάρχει επαρκής αποτρεπτική δύναμη, ικανή να αποθαρρύνει τα σχέδια οιουδήποτε θελήσει να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε άλ­λα σημεία της μεθορίου. 

Να σημειωθεί ότι σχεδόν την ίδια στιγμή γίνονταν και άλλες ασκήσεις τόσο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο και στον Έβρο, όπου το Δ’ Σώμα Στρατού επανέλαβε τις νυχτερινές επιχει­ρήσεις, στις οποίες αξιοποιούνται όλα τα σύγχρονα συστήματα διοι­κήσεως και συντονισμού των δυ­νάμεων τα οποία διαθέτουμε. 

Χωρίς ανταλλακτικά για πλοία και λεφτά για τα υποβρύχια 

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ διατυπώνονται σχετικά με τις δυνατότητά υποστηρίξεως των μάχιμων μο­νάδων του Στόλου και ιδιαίτερα των φρεγα­τών, εξαιτίας των ελλείψεων βασικών ανταλ­λακτικών. Ενώ, καθώς φαίνεται, υπάρχει επάρκεια ανταλλακτικών για τις μηχανές των πλοίων, οι ελλείψεις παρουσιάζονται σε ανταλλακτικά που αφορούν οπλικά συστή­ματα και συστήματα μάχης. Γνώστες της κα­ταστάσεως τη συνόψιζαν στα λόγια ότι «ένα πλοίο μπορεί να είναι αξιόπλοο, χωρίς ταυ­τόχρονα να είναι και αξιόμαχο». Και, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτός θα είναι ο εφιάλτης των επόμενων μηνών, αν δεν διατεθούν οι πιστώσεις που είναι αναγκαίες για την έγκαιρη απόκτη­ση όλων των απαραιτήτων. 

Τις τελευταίες μέρες μικρότερες μονάδες του Στόλου, οι οποίες παραμένουν εξαιρετι­κά αξιόμαχες, έκαναν βολές κατευθυνόμενων βλημάτων στο Πεδίο Βολής Κρήτης, σημειώνοντας απόλυτη επιτυχία. Αυτό είναι αποτέλε­σμα των άοκνων προσπαθειών των συνεργεί­ων του Ναυστάθμου που επιδεικνύουν ευσυ­νειδησία και ικανότητα. Όμως αυτό δεν αρκεί. Λύσεις πρέπει να βρεθούν προτού τα πράγμα­τα οδηγηθούν σε οριακές καταστάσεις. 

Στο μεταξύ, απ’ ό,τι φαίνεται, ανάγκη εκταμιεύσεων θα προκύψει και για την ολοκλήρω­ση του προγράμματος των υποβρυχίων τύπου 214 στον Σκαραμαγκά, το οποίο ομολογουμένως το Πολεμικό Ναυτικό το έχει διαχειρι­στεί πάρα πολύ καλά. Το πρόβλημα εντοπί­ζεται στο τέταρτο και τελευταίο υποβρύχιο, το «Κατσώνης», για το οποίο η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξουν ελλείψεις. 

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι πολλά απάρτια συστημάτων που είχαν αποθη­κευτεί κατά τη μακρά περίοδο των καθυστερή­σεων του προγράμματος είναι πλέον ελαττωματικά και αναξιόπιστα Όλα αυτά αφέθηκαν στην άκρη κατά τη διαδικασία ολοκληρώσεως των υποβρυχίων «Πιπίνος» και «Ματρώζος», στα οποία χρησιμοποιήθηκαν όσα βρέθηκαν σε καλή κατάσταση. Τώρα όμως, καθώς επι­θεωρούνται, διαπιστώνεται ότι πολλά από αυ­τά δεν είναι πλέον κατάλληλα. Είτε θα πρέ­πει να επισκευαστούν, αν είναι αυτό δυνατόν, είτε να αντί κατασταθούν με νέες αγορές, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται πολύ πιθανό. 

Απεναντίας, στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης φαίνεται ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα όσον αφορά τη διάθεση και της παραμικρής δαπάνης για το πρόγραμμα των υπο­βρυχίων. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-30-31/05/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger