Αρχική » » Τουρκικά... σίριαλ στο Αιγαίο

Τουρκικά... σίριαλ στο Αιγαίο


Προκλήσεις που έχουν ενταθεί και αριθμητικά και ποιοτικά καταγράφει το Πεντάγωνο. 

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ 

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να ολο­κληρωθούν οι εκλογές στην Τουρ­κία και ο Ταγίπ Ερντογάν με δυο κινήσεις του επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το «δόγμα» πως όταν η Άγκυρα έχει εσωτερικά προβλήματα, στρέφεται στο Αιγαίο για να «επιβεβαιώσει» τη δύναμή της στον λαό της. 

Η πρώτη επιθετική κίνηση έγινε στο πεδίο βολής της Άνδρου την Τρίτη, κατά τη διάρ­κεια της άσκησης ...
«Καταιγίδα» του Πολεμι­κού Ναυτικού. Το τουρκικό πλοίο «Τσαρνταλί» (CARDALI)) εισήλθε στο πεδίο βολής την ώρα της ελληνικής άσκησης. Ο Τούρκος κυβερνήτης αγνόησε τις προειδοποιήσεις και απάντησε ότι το πεδίο βολής δεν είναι αναγνωρισμένο, παρά το γεγονός ότι δύο μαχη­τικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορί­ας χρειάστηκε να κάνουν χαμηλή διέλευση προκειμένου να αποχωρήσει. 

Πηγές από το Πεντάγωνο λένε ότι οι τουρ­κικές προκλήσεις έχουν ενταθεί και αριθμη­τικά και ποιοτικά. Η παρουσία του τουρκικού πλοίου μέσα στο πεδίο βολής Άνδρου μπο­ρεί να έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, ποτέ όμως δεν υπήρξε τόση επιμονή στην πρόκλη­ση, τονίζουν με νόημα. Το τουρκικό πλοίο αποχώρησε μόνον όταν βολή από πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού έφτασε 300 μέτρα από την πλώρη του! 

Το δεύτερο γεγονός που ανησυχεί την Αθήνα είναι η έκδοση ΝΑVΤΕΧ από τις τουρ­κικές αρχές για τη διεξαγωγή υποθαλάσσιων εργασιών πόντισης από το πλοίο ΕΧΡLΟRΑ για την περίοδο 15-18 Ιουνίου. Η περιοχή που δέσμευσε είναι ανατολικά και νοτιοα­νατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελλόριζου, σε περιοχές, δηλαδή, που η Τουρκία αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα. 

Το υπουργείο Εξωτερικών προχωρεί σε διαβήματα, κρατά όμως χαμηλούς τόνους μέχρι να οριστεί η νέα τουρκική κυβέρνηση. 

Ανησυχία υπάρχει και σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, αφού είναι βέβαιον ότι όποια κυβέρνηση συνασπισμού σχηματισθεί στην Τουρκία ή πολύ περισσότερο εάν προκηρυ­χθούν νέες εκλογές, οι συνομιλίες που μόλις ξεκίνησαν θα «παγώσουν» πάλι. Θα ανατρα­πεί έτσι η όποια δυναμική δημιουργήθηκε με την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί ως ηγέ­τη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αφού η ιστορία έχει δείξει ότι κανείς Τουρκοκύπρι­ος ηγέτης δεν ενεργεί αυτόνομα και όλοι βρί­σκονται υπό την καθοδήγηση της τουρκικής ηγεσίας. 

Γι΄αυτό άλλωστε το τουρκικό ερευνητι­κό σκάφος «Barbaros» εξακολουθεί να παρα­μένει στα όρια της κυπριακής υφαλοκρηπί­δας και με ΝΑVΤΕΧ δηλώνει ότι θα συνεχί­σει να διεξάγει σεισμικές έρευνες μέχρι τις 15 Αυγούστου. Με άλλη ναυτική οδηγία-δέσμευ­σε γι' αυτή την εβδομάδα περιοχή ανοιχτά της Αμμοχώστου για έρευνα και διάσωση, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι στη δικαιοδοσία της Λευκωσίας. Το κλίμα αστά­θειας στη γειτονική χώρα ίσως οδηγήσει τον Ερντογάν να επιστρατεύσει όλους τους τρό­πους προκειμένου να επικρατήσει και αυτό δεν αποκλείεται να έχεις επιπτώσεις στη στρατηγική του σε ό,τι αφορά στην Κύπρο. 

Η πιθανότητα, μάλιστα, ο Ερντογάν να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων, προκειμένου να μην πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού η Τουρκία θα υιοθετήσει πιο επιθετική εξωτερική πολιτική. 

Οι ακροδεξιοί εθνικιστές με το κόμμα ΜΗΡ συγκέντρωσαν το πολύ υψηλό ποσο­στό 16,44%, πετυχαίνοντας άνοδο του ποσο­στού τους κατά 3%. 

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τις εκλο­γές, ο αρχηγός του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι δεν θέλει να μετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ωστόσο το παζά­ρι μόλις ξεκίνησε. Ο Μπαχτσελί θα θέλει να επιβάλει τους όρους του. Οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν εμπειρία, καθώς έχουν συμμετάσχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας και στο παρελθόν. 

(ΑΓΟΡΑ-13/06/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger