Αρχική » » Νέα δομή Δυνάμεων

Νέα δομή Δυνάμεων


Από τον 
Ηλία Νταλούμη* 

Όλοι γνωρίζουμε ότι η οικονομική κατάσταση της χώ­ρας ήταν τραγική. Αυτό κάνει ακόμα πιο μεγάλη την ανάγκη αφενός για οικονομίες, αφετέρου να παραμείνει ισχυρή η άμυνα της χώρας ώστε οι πολίτες να αποφασίζουν ελεύθερα τα της τύχης τους. Είναι επομένως αδήριτη ανάγκη μια νέα δο­μή Δυνάμεων που θα ανταποκρίνεται στις σημε­ρινές ανάγκες της χώρας, τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο και από επιχειρησιακής. 

Αυτό μπορεί να φαίνεται απολύτως λογικό, όμως στην Ελλάδα ΔΕΝ εφαρμόζεται! Ποιοι φταίνε; Οι παράγοντες... είναι τρεις, γνωστοί και... μη εξαιρετέοι: 1) Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, 2) οι λεγόμενοι «τοπικοί παράγοντες» και 3) οι στρα­τιωτικές ηγεσίες. Η σειρά με την οποία τους παρα­θέτουμε δεν αντιστοιχεί με το μέγεθος των ευθυ­νών κάθε πλευράς. 

Το ζητούμενο όμως δεν είναι να καταλογίσου­με ευθύνες. Αυτό είναι εύκολο αλλά αναποτελε­σματικό. Το ζητούμενο είναι να βρούμε μεθόδους που θα θεραπεύσουν το κακό. Το σημερινό αμυ­ντικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι γνωστό, καθώς όλοι ξέρουμε ποιος μας απειλεί. Επομένως προς τα εκεί θα στρέψουμε τις δυνάμεις μας. Ποιος ο λόγος να υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες στη νότια και κεντρική Ελλάδα, ή στη δυτική και κεντρική Μα­κεδονία και την Ήπειρο; Ακόμα και τα «Κέντρα Εκπαίδευσης» δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Οι λύσεις είναι γνωστές και πετυχημένες. Ή μήπως οι περί­φημες «επιστρατευόμενες» μονάδες θα λειτουργή­σουν ομαλά σε περίπτωση επιστράτευσης; Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε το 1974. 

Μια νέα δομή Δυνάμεων θα πρέπει να εξασφα­λίζει αυτάρκεια άμυνας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και τη δυνατότητα μεταφοράς ενισχύσεων από άλλα σημεία. Αυτό δεν αποτελεί πρω­τότυπη σκέψη. Άλλωστε είναι και το επιδιωκόμενο σήμερα. Τώρα πρέπει να υλοποιηθεί. Πώς όμως να γίνει, όταν, με πρόφαση μια κακή σύμβαση, αναστέλλουμε την παραλαβή νέων οπλικών συστημά­των; Δεν υπερασπιζόμαστε τις κακές συμβάσεις. Άλλο όμως μια κακή σύμβαση κι άλλο το οπλικό σύστημα. 

Στον χερσαίο χώρο, πρέπει οι μονάδες να μπο­ρούν να μετακινούνται αμέσως και γρήγορα. Μια μονάδα της Θράκης δεν είναι ανάγκη στις μετα­κινήσεις της να «τραβάει» μαζί της κι όλες τις υπομονάδες της. Στο κάτω κάτω της γραφής, το δόγ­μα μας είναι αμυντικό. Επομένως, οι όποιες ανά­γκες υποστήριξης μπορούν ευκολότατα να καλυ­φθούν. Η συντήρηση των μέσων μιας μονάδας θα πρέπει να γίνεται είτε επιτόπου, είτε στα Εργοστά­σια Βάσης. Τα ενδιάμεσα επίπεδα θα πρέπει να καταργηθούν. 

Οι αναφορές μας αφορούν μόνον τον Στρατό, επειδή αυτός έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές. Το Ναυτικό και η Αεροπορία είναι σε αρκετά καλύτε­ρη κατάσταση. 

Ας ελπίσουμε μέσα στο 2015 να έχουμε μια νέα δομή στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα είναι προς όφελος όλων μας. 

*Δημοσιογράφος 
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-12/06/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger