Από τον
Ηλία Νταλούμη*
Όλοι γνωρίζουμε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν τραγική. Αυτό κάνει ακόμα πιο μεγάλη την ανάγκη αφενός για οικονομίες, αφετέρου να παραμείνει ισχυρή η άμυνα της χώρας ώστε οι πολίτες να αποφασίζουν ελεύθερα τα της τύχης τους. Είναι επομένως αδήριτη ανάγκη μια νέα δομή Δυνάμεων που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της χώρας, τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο και από επιχειρησιακής.
Αυτό μπορεί να φαίνεται απολύτως λογικό, όμως στην Ελλάδα ΔΕΝ εφαρμόζεται! Ποιοι φταίνε; Οι παράγοντες... είναι τρεις, γνωστοί και... μη εξαιρετέοι: 1) Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, 2) οι λεγόμενοι «τοπικοί παράγοντες» και 3) οι στρατιωτικές ηγεσίες. Η σειρά με την οποία τους παραθέτουμε δεν αντιστοιχεί με το μέγεθος των ευθυνών κάθε πλευράς.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι να καταλογίσουμε ευθύνες. Αυτό είναι εύκολο αλλά αναποτελεσματικό. Το ζητούμενο είναι να βρούμε μεθόδους που θα θεραπεύσουν το κακό. Το σημερινό αμυντικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι γνωστό, καθώς όλοι ξέρουμε ποιος μας απειλεί. Επομένως προς τα εκεί θα στρέψουμε τις δυνάμεις μας. Ποιος ο λόγος να υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες στη νότια και κεντρική Ελλάδα, ή στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο; Ακόμα και τα «Κέντρα Εκπαίδευσης» δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Οι λύσεις είναι γνωστές και πετυχημένες. Ή μήπως οι περίφημες «επιστρατευόμενες» μονάδες θα λειτουργήσουν ομαλά σε περίπτωση επιστράτευσης; Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε το 1974.
Μια νέα δομή Δυνάμεων θα πρέπει να εξασφαλίζει αυτάρκεια άμυνας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και τη δυνατότητα μεταφοράς ενισχύσεων από άλλα σημεία. Αυτό δεν αποτελεί πρωτότυπη σκέψη. Άλλωστε είναι και το επιδιωκόμενο σήμερα. Τώρα πρέπει να υλοποιηθεί. Πώς όμως να γίνει, όταν, με πρόφαση μια κακή σύμβαση, αναστέλλουμε την παραλαβή νέων οπλικών συστημάτων; Δεν υπερασπιζόμαστε τις κακές συμβάσεις. Άλλο όμως μια κακή σύμβαση κι άλλο το οπλικό σύστημα.
Στον χερσαίο χώρο, πρέπει οι μονάδες να μπορούν να μετακινούνται αμέσως και γρήγορα. Μια μονάδα της Θράκης δεν είναι ανάγκη στις μετακινήσεις της να «τραβάει» μαζί της κι όλες τις υπομονάδες της. Στο κάτω κάτω της γραφής, το δόγμα μας είναι αμυντικό. Επομένως, οι όποιες ανάγκες υποστήριξης μπορούν ευκολότατα να καλυφθούν. Η συντήρηση των μέσων μιας μονάδας θα πρέπει να γίνεται είτε επιτόπου, είτε στα Εργοστάσια Βάσης. Τα ενδιάμεσα επίπεδα θα πρέπει να καταργηθούν.
Οι αναφορές μας αφορούν μόνον τον Στρατό, επειδή αυτός έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές. Το Ναυτικό και η Αεροπορία είναι σε αρκετά καλύτερη κατάσταση.
Ας ελπίσουμε μέσα στο 2015 να έχουμε μια νέα δομή στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα είναι προς όφελος όλων μας.
*Δημοσιογράφος
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-12/06/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.