ΑΠΟ ΤΑ 13 ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΡΙΑ Η ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Ν. ΤΟΣΚΑ.
Μία ακόμη αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στα σκαριά, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Τόσκα, ο οποίος έδωσε και ένα στίγμα αυτής. Χαρακτήρισε υπερβολικό τον αριθμό των 13 κέντρων εκπαίδευσης που λειτουργούν σήμερα στον Στρατό Ξηράς, και υποστήριξε πως θα μείνουν τρία ή τέσσερα για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες. Είναι η πολλοστή απόπειρα αναδιοργάνωσης, αλλά, αν κρίνουμε από όσες έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, μάλλον θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι.
Κι αυτό γιατί εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά, στρατόπεδα που δεν εξυπηρετούν επιχειρησιακές... ανάγκες, αλλά πολιτικές, και λοιπές, σκοπιμότητες. Ούτε καν της τοπικής κοινωνίας. Μονάδες βρίσκονται διασκορπισμένες στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς κανένα όφελος, και αυτές που είναι στον Έβρο και στα νησιά είναι υποστελεχωμένες ακόμη και μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να μεταθέσει εκατοντάδες στρατιώτες από τα αστικά κέντρα στα σύνορα.
Προτού, πάντως, ο κ. Τόσκας αναφερθεί στην αναδιοργάνωση, είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων παρουσία του, με κατεύθυνση να «μικρύνει» ο Στρατός και να γίνει πιο επιχειρησιακός με τη χρήση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων. Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να «σπάσει αβγά» και να κάνει μία αναδιοργάνωση βασισμένη στο τι θέλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και όχι τι ζητούν οι πολιτικοί, οι πολιτευτές και οι τοπικοί παράγοντες. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα με το κλείσιμο στρατοπέδων και την ενίσχυση αυτών που πραγματικά είναι απαραίτητα.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
0 κ. Τόσκας ωστόσο έχει την άποψη, και αυτή είναι η γραμμή που ακολουθεί, πως μόνη απειλή είναι η τουρκική, και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες προς ανατολάς, τη Θράκη και το Αιγαίο. Απειλή από τον βορρά δεν υπάρχει, και, ως εκ τούτου, οι μονάδες που υπάρχουν και απομυζούν πόρους και προσωπικό θα πρέπει να μεταφερθούν προς τα ανατολικά σύνορα. Εκτιμά επίσης ότι πρέπει να μειωθούν οι σχηματισμοί και των τριών κλάδων, ιδίως όμως του Στρατού, όπως επίσης και ο αριθμός των ανωτάτων αξιωματικών που είναι υπεραρκετοί.
Είχε μάλιστα ανακοινωθεί, με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας στρατιωτικής ηγεσίας, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί θα μειωθούν κατά 54, με σκοπό, όπως είχε ειπωθεί, την εύρυθμη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός τους επρόκειτο να μειωθεί από 315 σε 261, και αυτό έχει τεθεί στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στη δομή. 0 αρμόδιος υφυπουργός, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει φέρει ως παράδειγμα τον αμερικανικό στρατό, όπου οι ανώτατοι αξιωματικοί είναι λιγότεροι συγκριτικά με αυτούς που υπάρχουν στον ελληνικό. Υπάρχει βέβαια και άλλη κουλτούρα, όπως και άλλο μοντέλο. Κάτι που δεν μπόρεσε πάντως να αλλάξει στην Ελλάδα. Ούτε καν στη διακλαδικότητα δεν έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της προωθούμενης αναδιοργάνωσης της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να περιοριστούν περαιτέρω και σημαντικά οι μονάδες που βρίσκονται μακριά από τα σύνορα, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν στελέχη και οπλίτες και να προωθηθούν στα σύνορα, όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό. Ένα παράδειγμα που αναφέρεται είναι οι μονάδες στην Πελοπόννησο, όπως και στη δυτική Ελλάδα, οι οποίες δεν εξυπηρετούν σε τίποτα τις επιχειρησιακές ανάγκες.
«Στις σημερινές συνθήκες είναι αναποτελεσματικοί τόσο αυτοί που κινούνται στενά στα πλαίσια των μνημονίων, όσο και αυτοί που αρνούνται τις ορθολογικές αλλαγές που εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες. Οι συντηρητικές δυνάμεις αδράνειας (εντός ή εκτός Στρατού) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες όταν καλύπτουν την ιδιοτέλεια τους με το εθνικό συμφέρον» είχε γράψει σε άρθρο του παλαιότερα ο κ. Τόσκας. Τώρα καλείται ως αρμόδιος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας να δώσει λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη του και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και της μείωσης απόδοσης των κλάσεων, που επιδεινώνεται συνεχώς.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-29/05/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.