■ Η «αρκούδα» βρυχάται και επιστρέφει -και με στόλο- στην περιοχή της Αν. Μεσογείου με πολιορκητικό κριό την Gazprom.
■ Η πρώτη συμφωνία που υπέγραψε η Μόσχα με το Τελ Αβίβ έχει πολλαπλές συνέπειες όχι μόνο οικονομικές αλλά και γεωστρατηγικές, καθώς η Ρωσία «βάζει χέρι» στα νέα μεγάλα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ισχυρούς κλυδωνισμούς στις γεωστρατηγικές ισορροπίες της Ανατολικής Μεσογείου, τη στιγμή που και νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντοπίζονται στο βυθό της Λεβαντίνης, προκαλεί η δυναμική επιστροφή της Ρωσίας στην περιοχή με πολιορκητικό κριό την Gazprom....
Το συμβόλαιο που υπέγραψε ο ρωσικός κολοσσός μέσω της θυγατρικής του Gazprom Marketing and Trading Switzerland με τη Levant LNG Marketing Corp., διάρκειας είκοσι ετών, για την εκμετάλλευση του Ταμάρ, ενός εκ των δυο μεγαλύτερων κοιτασμάτων στην ισραηλινή ΑΟΖ, με εκτιμώμενο απόθεμα σχεδόν 270 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, αλλάζει το σκηνικό στην περιοχή. Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή πλωτού σταθμού LNG (FLNG), που θα είναι έτοιμος το 2017 και θα μπορεί να εξάγει προς τις αγορές LNG από το Ταμάρ αλλά και από το μικρότερο ισραηλινό κοίτασμα Νταλίτ, σε ποσότητες που υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια τόνους το χρόνο. Το κόστος του FLNG, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 δις δολάρια επιβάλλει την αναζήτηση και νέων κοιτασμάτων, τα οποίο θα διαθέσουν το προϊόν τους προς εξαγωγή μέσω του σταθμού αυτού, ώστε να καταστεί βιώσιμος.
Η Ρωσία δεν μπορεί να παραβλέψει τις προβλέψεις της αμερικανικής εταιρείας γεωλογικών ερευνών US Geological Survey, σύμφωνα με τις οποίες η Λεκάνη της Λεβαντίνης, που περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιοχές της Συρίας, του Λιβάνου, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας κρύβουν 123 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Η πρώτη συμφωνία την οποία υπέγραψε η Μόσχα με το Τελ Αβίβ έχει πολλαπλές συνέπειες όχι μόνο οικονομικές, αλλά και γεωστρατηγικές. Η Ρωσία «βάζει χέρι» στα νέα μεγάλα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία από πολλούς θεωρούνται ως το μέσο για την ενεργειακή απεξάρτηση ή, τουλάχιστον, για τον περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία. Η Μόσχα αποκτά λόγο στον έλεγχο κοιτασμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανταγωνιστή των δικών της εξαγωγών φυσικού αερίου προς τις ενεργοβόρες οικονομίες της Ασίας. Ταυτόχρονα, όμως, προσφέρεται η δυνατότητα στη Ρωσία μέσω της Gazprom να ενισχύσει το ρόλο της στο LNG, καθώς το 2011 κατείχε μόλις την όγδοη θέση μεταξύ των εξαγωγέων LNG παγκοσμίως.
Η Gazprom, που στρέφεται στις πιο ακμαίες οικονομίες της Ανατολής -σε αντίθεση με τη μαστιζόμενη από την κρίση Ευρώπη-, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία είναι υποχρεωμένη να επενδύσει πλέον και στο LNG. Καθώς υπάρχει μόνο ο σταθμός LNG από το κοίτασμα Sakhalin-2, που τροφοδοτεί κυρίως τη Νότια Κορέα και την Ινδία, ήδη η Ρωσία αποφάσισε την κατασκευή ενός νέου σταθμού LNG στο Βλαδιβοστόκ, ο οποίος ωστόσο, δεν αρκεί. Ενδεικτικό του ανοίγματος που επιχειρεί η ρωσική εταιρεία είναι ότι μόλις τον Οκτώβριο υπέγραψε συμφωνία με την ινδική εταιρεία GAIL για την προμήθεια 2,5 εκατομμυρίων τόνων LNG το έτος με έναρξη υλοποίησης του συμβολαίου απ' το 2019.
Συμμετοχή στο Λεβιάθαν
Η είσοδος της Ρωσίας στο Ταμάρ εκτιμάται ότι είναι το πρώτο βήμα για τη διεκδίκηση συμμετοχής και στο Λεβιάθαν και κατόπιν στα κυπριακά κοιτάσματα. Εξάλλου, η Noble που συμμετέχει στο Ταμάρ έχει μερίδιο 39,7% στο Λεβιάθαν και στο κοίτασμα της Κύπρου Αφροδίτη. Ο Λίβανος, αν και καθυστέρησε σε σχέση με την Κύπρο και το Ισραήλ, άρχισε έρευνες εντός της ΑΟΖ του σε σημεία που γειτνιάζουν με την ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου, όπου με βάση τα στοιχεία των πρώτων ερευνών πιθανολογείται ότι κρύβονται κοιτάσματα μεγαλύτερα από εκείνα της Κύπρου. Μέρος των κοιτασμάτων αυτών εκτείνεται μέχρι την οριογραμμή της υφαλοκρηπίδας του Λιβάνου με τη Συρία, γεγονός που εξηγεί σ' ένα βαθμό και την «ευαισθησία» της Μόσχας για την εδαφική κυριαρχία της… συμμάχου Συρίας.
Το Ισραήλ έχει πολλούς ακόμη λόγους να τολμήσει μια τέτοια στρατηγικού τύπου συνεργασία με τη Μόσχα καθώς η Ρωσία παραδοσιακά ασκεί επιρροή στο Ιράν αλλά και τη Συρία, που αποτελούν τις δύο εν δυνάμει στρατηγικές απειλές για το Ισραήλ.
Η Λευκωσία αγωνιά προς το παρόν για τη συμφωνία με την τρόικα για το Μνημόνιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας και προσπαθεί να επισπεύσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη, που θα αποτυπώσει πλέον με ακρίβεια το μέγεθός του και συνεπώς τα προσδοκώμενα οφέλη. Με τον τρόπο που έχει περιπλακεί η διαπραγμάτευση για το κυπριακό Μνημόνιο, η νέα κυπριακή κυβέρνηση είναι αυτή που πιέζει το ΔΝΤ να αποδεχτεί ως «εγγύηση» για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους κάποιας μορφής τιτλοποίηση των προσδοκώμενων εσόδων. Έχει, μάλιστα, υπάρξει επαφή, όπως έγινε γνωστό, με την Goldman Sachs για τη διαδικασία έκδοσης ομολόγων φυσικού αερίου. Όμως το ΔΝΤ αρνείται να αποδεχτεί τη διαδικασία αυτή που θα αφαιρούσε σημαντικό βάρος, το οποίο θα επωμιστεί τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία
Προκλήσεις για τη Λευκωσία
Παρ΄ όλα αυτά, η επιστροφή της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη Λευκωσία. Η οικονομική σχέση με τη Μόσχα επιβάλλει σοβαρές δεσμεύσεις και σε πολιτικό επίπεδο, ενώ το πλασάρισμα της Gazprom στο κοιτάσματα του Ισραήλ δημιουργεί νέα δεδομένα και για τις μεθόδους εξαγωγής και τις οδούς μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή προς τις αγορές της Ευρώπης. Η Μόσχα βλέποντας την κατάρρευση του τελευταίου συμμάχου της στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, της Συρίας, δεν εννοεί να εγκαταλείψει στην τύχη τους τις ρωσικές εταιρείες που δίνουν μάχη για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων της περιοχής.
Η φημολογία περί ενίσχυσης της ρωσικής στρατιωτικής και ναυτικής παρουσίας στην περιοχή επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα όταν ο αρχηγός του Ρωσικού Στόλου, ναύαρχος Βίκτορ Τσιρκόφ, ανακοίνωσε ότι δημιουρ γείται ειδική ομάδα δράσης (task forse) που θα αναλάβει την προάσπιση των ρωσικών συμφερόντων στη Μεσόγειο. Πληροφορίες από ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για αρμάδα δέκα τουλάχιστον σκάφων που θα έχει μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια τέτοια ναυτική μονάδα όμως, προϋποθέτει ότι διαθέτει λιμάνια ανεφοδιασμού και λογιστική υποστήριξη και στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι ρωσικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Novosti, επισημαίνουν πως αυτή η ναυτική δύναμη θα χρησιμοποιεί λιμάνια σε Κύπρο, Ελλάδα, Συρία και Μαυροβούνιο. Αυτή θα είναι η πιο σημαντική και ισχυρή εμφάνιση του Ρωσικού Στόλου στην περιοχή από την εποχή της 5ης Μεσογειακής Ναυτικής Μοίρας που εστάλη στη Μεσόγειο από το 1967 έως το 1992 ως αντίπαλο δέος του 6ου Αμερικανικού Στόλου.
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ, 14/3-20/3/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.