• Άστραψε και βρόντηξε το τσαρούχι, ανέμισε η φουστανέλα χωρίς τα σημαιάκια των μικρών παιδιών.
• Στιγμές που μέτρησαν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη... Το μάρμαρο που σπάζαμε... από την οθόνη της ΕΤ1.
• Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια μετά την παρέλαση: «Η σκέψη μας τρέχει στη δοκιμαζόμενη Κύπρο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική. Εύχομαι το μήνυμα να περάσει σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και ιδιαίτερα στο Βερολίνο».
Μια μουντή συννεφιά καθόταν πάνω στα μάρμαρα του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, από εκείνα που έσπαζαν κουκουλοφόροι τον Φεβρουάριο του 2012. Στην Προεδρική εξέδρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους υπασπιστές των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάτω, στη λεωφόρο Αμαλίας, άστραφτε και βροντούσε το τσαρούχι, ανέμιζε η φουστανέλα του τσολιά, η βράκα του μπουρλοτιέρη, η μαύρη στολή του Πόντιου οπλίτη. Μπροστά, κύματα γαλανόλευκου ουρανού, οι Σημαίες χαιρετούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κάρολος Παπούλιας σκύβει βαθιά, από σεβασμό, το λευκό κεφάλι του. Δίπλα σε άλλες εξέδρες «οι καλεσμένοι στην παρέλαση» όπως ακούμε στο σπικάρισμα της προσεκτικής δημοσιογραφικής περιγραφής από την τηλεόραση της ΕΤ1....
Η κάμερα εστιάζεται πάνω στη φιγούρα του Άγνωστου Στρατιώτη, σε στάση που δείχνει εγρήγορση, κι όχι βαθύ αιώνιο ύπνο. Ποτέ κανείς δεν ξέρει πότε θα χρειαστεί ο Άγνωστος Στρατιώτης να εγερθεί σε νέους αγώνες. Κι όμως όλα γύρω είναι τόσο ειρηνικά. Η μπάντα παίζει τα εμβατήρια με τα οποία μεγάλωσαν γενεές Ελλήνων που τότε σήμαιναν πολλά.
Η συνοφρύωση έχει επιστρέψει στο πρόσωπο του Προέδρου που στέκεται όρθιος στο ύψος των περιστάσεων. Κοιτά μπροστά του, ολόισια, αλλά η κάμερα δείχνει και πιο πίσω το πεζοδρόμιο του Εθνικού Κήπου, όπου υπάρχουν προστατευτικό κιγκλίδωμα και σειρές αστυνομικών.
Πού πήγαν τα παιδάκια με τα σημαιάκια της πρώτης σειράς, και τα μικρά στους ώμους των πατεράδων τους; Και, οι μητέρες με τα χρωματιστά τους γιορταστικά φορέματα και οι λευκόμαλλοι πολεμιστές άλλων εποχών και άλλων ιδανικών; Άκρα της παρελάσεως σιγή κι ας παίζουν οι μπάντες τους θριαμβικούς σκοπούς τους. Γρήγορα περνά η κάμερα από τις άλλες δύο παράπλευρες εξέδρες, με εκπροσώπους αρχών, στρατιωτικούς, εκπροσώπους κομμάτων και έναν υφυπουργό κυβέρνησης, για δείγμα νεανικό.
Στο πέρας της Δοξολογίας, που έγινε στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που, εμβληματικά, φέρει το βάρος των περιστάσεων, παραστέκονταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σαρτζετάκης, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας, ο πρόεδρος της Βουλής («και εορτάζων», όπως τόνισε ο αφηγητής) κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο να κλείνει από την Ωραία Πύλη τη δοξαστική θεία Λειτουργία του Ευαγγελισμού.
Πίσω στην παρέλαση που με δείγματα αλκής ανδρών και ισχύος όπλων και μηχανών, συνεχιζόταν, χωρίς χειροκροτήματα, ιαχές, έστω ένα επιφώνημα θαυμαστικό ή αντιδραστικό... Στην άκρη της μνήμης ακούστηκε το σφύριγμα των υπερηχητικών αεροπλάνων που έκαναν ασκήσεις επιδείξεως στον ουρανό. Με το που τα βλέπαμε στην οθόνη, απ΄ όπου παρακολουθούσαμε την παρέλαση η εγγονή μου, μαθήτρια δημοτικού τότε, κι εγώ τρέχαμε στο παράθυρο στην Κηφισιά και τα προλαβαίναμε να περνούν. Ένα συναρπαστικό παιχνίδι χρόνου που επαναλαμβανόταν κάθε χρόνο. Τώρα, στη Β' Λυκείου, μαθήτρια Αρσακείου η εγγονή διαβάζει εντατικά και ετοιμάζεται για τις πανελλαδικές που πλησιάζουν, ενώ ακόμη παίζεται σε ποια Σχολή, ή σε ποιο Τμήμα, θα δώσει ή δεν θα δώσει εξετάσεις όταν έρθει η ώρα.
Οι έξωθεν συμβουλές και οι νεο-μετανάστες
«Θα υπάρξει μια γενιά χαμένη για την Ελλάδα» αποφαίνεται διαπρεπής Έλληνας καθηγητής ξένου πανεπιστημίου όπως τόσοι άλλοι που, τον τελευταίο καιρό, βρίσκουν χώρο και πρόθυμα δημοσιογραφικά αυτιά για να δώσουν τις συμβουλές τους από μακριά ή σε επίσκεψη για κάποιο συνέδριο στη «δυναστευομένη Ελλάδα». Τι να αισθάνεται ένας μαθητής, ένας έφηβος, ένας νεαρός πτυχιούχος, εννοείται άνεργος, όταν ακούει να μιλούν έτσι για τη γενιά του… Και γιατί πρέπει να γράφονται άρθρα και σελίδες για τους νεο-μετανάστες που εκθέτουν στο Διαδίκτυο τις εμπειρίες τους και τους λόγους που τους ώθησαν σε μετανάστευση, μοναχική ή με οικογένεια, και που είναι ευχαριστημένοι να δουλεύουν σερβιτόροι, έξω, να σπουδάζουν, αρκεί να έχουν ασφάλιση και λίγα χρήματα και ας ζουν μακριά από την ωραία πατρίδα, της ύφεσης και της ανεργίας. Μήπως πραγματικοί ήρωες είναι οι άλλοι; Αυτοί που μένουν, ψάχνουν, παίρνουν όποια δουλειά βρίσκουν για να μείνουν στον τόπο της δοκιμασίας που εξακολουθεί να είναι η πατρίδα, και αρνούνται να μεταναστεύσουν, να γίνουν γρανάζια στις καλολαδωμένες μηχανές των προηγμένων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, βεβαίως, καλοδέχεται το νέο εύστροφο δυναμικό των Ελλήνων νεο-μεταναστών... Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει ο τόπος όπου δίπλα στη θάλασσα οι επιτυχημένοι Έλληνες «προφεσόροι» και επιτυχημένοι επιχειρηματίες «έρχονται το καλοκαίρι να πιουν το ουζάκι τους με χταποδάκι στα κάρβουνα». Είχαν όμως τελειώσει πια τα εμβατήρια, και στην εξέδρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε να δώσει το δικό του Διάγγελμα. Η συνοφρύωση είχε δώσει τη θέση της σε μήνυμα βαρυσήμαντο. Όπως και η παρέλαση που είχαμε παρακολουθήσει, αλλά και εκείνη που θυμόμαστε εμείς -με κόσμο, γελαστά πρόσωπα, οικογένειες, παιδιά με σημαιάκια. Όπως είχε πει, σε ανάλογο ερώτημα, βγαίνοντας από εξετάσεις στο «Υγεία», ο αείμνηστος Πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραμανλής «Μας περιμένει ένα πολύ θερμό καλοκαίρι...».
ΤΗΛΕΦΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΙΣΤΙΚΑ
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-27/3/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.