►Η Άγκυρα κατέθεσε ρηματική διακοίνωση κατά του αιτήματος μας στον ΟΗΕ.
►Θεωρεί ότι με την Ελλάδα δεν μπορεί να ισχύσει η μέθοδος της μέσης γραμμής για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, αλλά τη δέχεται στον ορισμό της δικής της υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο.
Το πιο σημαντικό βήμα των τελευταίων ετών που πιστοποιεί την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνοτουρκική διένεξη με τη μετατροπή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε γκρίζα ζώνη, έκανε προχθές π Τουρκία με την κατάθεση της δικής της ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ, με την οποία απαντάει στην αντίστοιχη ελληνική της 20ής Φεβρουαρίου σχετικά με τα δικαιώματα κάθε χώρας νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου...
Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η αντίληψη που διακατέχει την Άγκυρα σχετικά με την ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου, καθώς θεωρεί ότι με την Ελλάδα δεν μπορεί να ισχύσει η μέθοδος της μέσης γραμμής για την οριοθέτηση των Θαλασσίων ζωνών, προφανώς για να «εξαφανίσει» την επήρεια των ελληνικών νησιών, αλλά τη δέχεται στον ορισμό της δικής της υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο.
Επιχειρήματα
Στο κείμενο της διακοίνωσης της η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα όσα έχει καταθέσει π Ελλάδα στον ΟΗΕ και τον Νόμο Μανιάτη «έρχονται σε αντίθεση με τις καθιερωμένες διατάξεις και αρχές του Διεθνούς Δικαίου, προσπαθώντας να κατοχυρώσουν τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με βάση τη μέση γραμμή μεταξύ ηπειρωτικών εδαφικών μαζών και νησιωτικών σχηματισμών».
Παράλληλα, όμως, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι «τα εξωτερικά της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες περιοχές ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ακτογραμμής, το ακραίο δυτικό σημείο της οποίας θα καθοριστεί σύμφωνα με την έκβαση μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές και ειδικές περιστάσεις».
Έγκριτη νομική πηγή σημειώνει ότι το μόνο νέο στοιχείο στην τουρκική διακοίνωση είναι ότι για πρώτη φορά επίσημα η Τουρκία απευθύνει πρόσκληση στην Αίγυπτο για τη μεταξύ οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Παθητική στάση
Έτσι, η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ ουσιαστικά τη δική της άποψη για το Διεθνές Δίκαιο, προκαλώντας όμως πλήθος πολιτικών και διπλωματικών προβλημάτων στις σχέσεις των δυο χωρών.
Από την άλλη πλευρά, καταδεικνύεται και η παθητική στάση της Ελλάδας επί δεκαετίες που έχει σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για την επέκταση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, κάτι που τώρα αποδεικνύεται πόσο λάθος είναι αυτή η πολιτική κατευνασμού της Άγκυρας.
Απαντώντας στην ελληνική κυβέρνηση που με τη διακοίνωση της είχε χαρακτηρίσει παράνομη την άδεια που χορήγησε π Τουρκία στην κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ για έρευνες νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου, η Άγκυρα αντιστρέφει ουσιαστικά τις διαπιστώσεις. υποστηρίζοντας ότι οι άδειες είναι νόμιμες, καθώς οι περιοχές που έχουν ανακοινωθεί «βρίσκονται πλήρως εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, στην οποία η Τουρκία ασκεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα με σκοπό την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του βυθού και του υπεδάφους βάσει Διεθνούς Δικαίου, τόσο του εθιμικού όσο και της νομολογίας διεθνών και διαιτητικών δικαστηρίων»..
Η διατύπωση αυτή έχει τόση σχέση με το Διεθνές Δίκαιο όση και η τουρκική εθνοσυνέλευση που δεν την έχει ψηφίσει ακόμη. Γιατί, όπως παρατηρούν έγκυρες πηγές, άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορεί ούτε θα μπορέσει ποτέ να ασκήσει η Τουρκία με νόμιμο τρόπο.
Για τον λόγο αυτόν, προσθέτουν, η Άγκυρα έχει επιλέξει να στείλει στην περιοχή τουρκικό πλοίο και όχι ξένης εταιρείας, γιατί καμία ξένη εταιρεία δεν θα μεταβεί σε αμφισβητούμενη περιοχή και να κάνει κινήσεις που προκαλούν διακρατικές εντάσεις.
Υπέρβαση λογικής!
Υπό το πρίσμα αυτό, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, η Τουρκία, πέρα από το Διεθνές Δίκαιο, κάνει και μια υπέρβαση λογικής, θέλοντας προφανώς να εφαρμόσει «το πειρατικό δίκαιο». Υπό το πρίσμα αυτό, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η Τουρκία αποδεχθεί προσφυγή στο Δικαστήριο, κατά μείζονα λόγο, θα χάσει πανηγυρικά, γιατί στην περίπτωση της χώρας μας δεν υπάρχει ένα μεμονωμένο νησί που να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα, αλλά χιλιάδες νησιά με πλούσια και διαχρονική οικονομική δραστηριότητα που θεωρείται κρίσιμη παράμετρος.
Κρίσιμο το επόμενο διάστημα. Κανείς δεν θίγει τον τρόπο επίλυσης.
Οι τελευταίες κινήσεις δημιουργούν ένα νέο σκηνικό και αυτό που απομένει να μάθουμε είναι ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των δύο χωρών. Κατά κύριο λόγο θα αναμένουμε τις κινήσεις της Άγκυρας προκειμένου να διαπιστωθεί στην πράξη αν τον επόμενο μήνα ή όταν ξεκινήσει το πρόγραμμά της θα κάνει έρευνα κοντά στο Καστελόριζο, γιατί μια τέτοια περίπτωση ξεπερνάει κάθε όριο. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία με τις διακοινώσεις τους, παρά το γεγονός ότι απλώς επιβεβαιώνουν τις πολύχρονες διαφωνίες τους, δεν κάνουν καμία αναφορά στη διαδικασία που επιλέγουν για να λύσουν τις διαφορές τους, δικαστήριο ή διαιτησία ή θα επιμείνουν σε έναν ατέρμονο διάλογο. Και αυτό ίσως εξελιχθεί σε κρίσιμο παράγοντα όλων των εξελίξεων στο μέλλον.
Διεκδικεί κυριαρχικά και νομικά δικαιώματα σε Ρόδο και Καστελόριζο
Σύμφωνα με την τουρκική διακοίνωση, η Άγκυρα επιδιώκει να απομονώσει την περιοχή της Ρόδου και του Καστελόριζου και να την παρουσιάσει ως ειδική περίπτωση, καταθέτοντος και σχετικές συντεταγμένες που ορίζονται δυτικά του 32ου μεσημβρινού, κάτι που έχει κάνει και στην Ε.Ε. Στην περιοχή αυτή η Τουρκία επαναλαμβάνει ότι έχει «κυριαρχικά και νομικά δικαιώματα».
Σημειώνεται ότι το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα Ρόδου και Καστελόριζου, μαζί με τα μικρότερα νησιά, αποτελούν συνέχεια των ελληνικών νησιών από την Κάσο, την Κάρπαθο κ.ο.κ. και τονίζουν ότι ακόμη και με προσφυγή στο Δικαστήριο π Τουρκία δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει τα περί ειδικής περίπτωσης.
του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
(Εφ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-14/3/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.