• Αναστασιάδης και Σαμαράς κινούνται έξω από τα σχέδια του ΟΗΕ.
•0 Κύπριος νέος πρόεδρος επισκέφτηκε την Αθήνα και οι συνομιλίες που είχε φαίνεται όχι δρομολογούν μια νέα πολιτική πραγματικότητα, με το θέμα της ΑΟΖ να είναι το πρώτο στην ατζέντα.
Την αναβάθμιση του ρόλου της Ε.Ε., στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και στο ενεργειακό, επιδιώκουν ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας έμμεσα τις πληροφορίες ότι στο παρασκήνιο συντελούνται στρατηγικού τύπου αλλαγές, οι οποίες θα γίνουν ορατές με την πάροδο του χρόνου...
Οι συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη στην Αθήνα, φαίνεται ότι δρομολογούν μια νέα πολιτική πραγματικότητα και είναι χαρακτηριστικό ότι η πολιτική ηγεσία της Κύπρου δεν προτάσσει τον ΟΗΕ στο εθνικό πρόβλημα. Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία και με τη στροφή της ελληνικής κυβέρνησης να τεθεί υπό τη σκέπη της Ε.Ε., η άσκηση και η περιφρούρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδιαίτερα το θέμα της ΑΟΖ, αλλά στο ίδιο μοτίβο, σε μεγάλο βαθμό, κινείται και η Λευκωσία.
Για μία ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου και την προώθηση του συγκεκριμένου θέματος στους εταίρους μας, αφού τα ενεργειακά αποθέματα των δύο χωρών είναι και ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης». Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη το θέμα ήταν κυρίαρχο, σημειώνοντας ότι «συζητήσαμε για την ΑΟΖ της Κύπρου. Τον τελευταίο μήνα υπογράφηκαν μεγάλες συμφωνίες με εταιρείες, κάτι που αντικατοπτρίζει τις ευκαιρίες οι οποίες διανοίγονται. Φυσικά η εκμετάλλευση της ΑΟΖ είναι απαράγραπτο δικαίωμα της Κύπρου».
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι διάτρητη πολιτικά και στρατηγικά. Το μείζον θέμα που υπάρχει στην υπόθεση της ΑΟΖ με τη Λευκωσία είναι η άρνηση της Αθήνας να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας εξαιτίας των τουρκικών αντιδράσεων. Με βάση την τουρκική θέση, επειδή το Καστελόριζο δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη, οι θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τέμνονται, άρα, δεν τίθεται θέμα ΑΟΖ και όλη αυτή η περιοχή ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ. Η απουσία κάθε σχετικής αναφοράς τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον κ. Αναστασιάδη, δείχνει ότι το θέμα αυτό θα συνεχίσει να παραμένει στο ράφι.
Ο Κύπριος πρόεδρος φαίνεται ότι υιοθέτησε πλήρως την επιχειρηματολογία της Αθήνας και στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη απευθύνθηκε με τον ίδιο σχεδόν τόνο στην Ε.Ε., λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Θέλω να πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί, με στόχο έναν νέο διάλογο έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τα ελάχιστα που χρωστούμε στον λαό μας. Δηλαδή τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την απαλλαγή από την κατοχή και γενικότερα επανενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, με την προοπτική της προκοπής και βεβαίως της ελπίδας για καλύτερες μέρες». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν αναφέρεται τόσο στην ΑΟΖ, θέμα στο οποίο η Λευκωσία έχει προχωρήσει πολύ, αλλά στο πολιτικό πρόβλημα, ζητώντας ουσιαστικά από τις Βρυξέλλες να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους.
Γυρίζουν σελίδα
Είναι προφανές ότι και η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία γυρίζουν σελίδα υιοθετώντας μια νέα τακτική, την οποία προς το παρόν δεν γνωρίζουμε σε όλες τις εκφάνσεις της, άρα κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν θα έχει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα.
Το βέβαιο είναι ότι στήνεται ένα νέο σκηνικό σε όλη την περιοχή με την Αθήνα και τη Λευκωσία να βρίσκονται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Πάντως, ο κ. Αναστασιάδης άφησε να εννοηθεί ότι ακριβώς λόγω της κρίσης, θέτει το πολιτικό πρόβλημα σε δεύτερη μοίρα και προφανώς δεν θέλει να κινηθεί προτού υπάρξει Μνημόνιο και δεν ξεκαθαριστεί η σχέση με τη Γερμανία.
του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
(Η ΕΛΛΑΔA ΑΥΡΙΟ-12/03/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.