Δεν πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που η Κύπρος έμπαινε, με το σπαθί της, στην Ευρωζώνη, την ΟΝΕ και το ευρώ. Δεν πέρασε ούτε μια πενταετία από τότε που το χρέος της ήταν κάτω από το 80% του ΑΕΠ, το έλλειμμα του Προϋπολογισμού της μικρότερο από το 3% και η ανεργία κοντά στα επίπεδα του μηδενός...
Στήριζε την ανάπτυξη της στον τουρισμό αλλά και στην εξέλιξη της σε διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο. Δεν έμενε, όμως, εκεί καθώς είχε ήδη στραφεί στις θάλασσες που περιβάλλουν το ελεύθερα εδάφη της. Είχε οριοθετήσει, έπειτα από μυστικές διαπραγματεύσεις, σημαντικό μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της με τις θαλάσσιες ζώνες της Αιγύπτου και του Ισραήλ.
Είχε προχωρήσει σε διεθνείς συνεργασίες και είχε εντοπίσει πλούσια κοιτάσματα φυσικού αέριου. Είχε πάρει, έτσι, τον δρόμο που θα την καθιστούσε ισχυρή ενεργειακή δύναμη, θα έφερνε πλούτο στους πολίτες της και θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τη γεωπολιτική σπουδαιότητα της.
Τα νέα δεδομένο συγκροτούσαν, ταυτόχρονα, έναν ισχυρό παράγοντα στην επιδίωξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του προβλήματος που προκάλεσε η τουρκική εισβολή, η συνεχιζόμενη κατοχή, η εθνοκάθαρση και ο εποικισμός των κατεχόμενων εδαφών της. Ενίσχυαν αποφασιστικά την ελληνική πλευρό και ανάγκαζαν την τουρκική να εγκαταλείψει το δόγμα συμφωνά με το οποίο «και η μη λύση αποτελεί λύση». Είχε, από την ώρα εκείνη, η Άγκυρα σοβαρούς λόγους άμεσης κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι Τουρκοκύπριοι δελεάζονταν από την ιδέα συμμετοχής στο μοίρασμα του ενεργειακού της πλούτου.
Σε αυτήν ακριβώς τη φάση, η Μεγαλόνησος τραυματίστηκε βαριά από την έκρηξη στο Μαρί και άρχισε να υφίσταται τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης, αλλά και της ανεύθυνης και πολιτικής του Δ. Χριστόφια. Δέχθηκε, προπάντων, ένα βαρύτατο πλήγμα στο τραπεζικό σύστημά της, εξαιτίας του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων και σύρθηκε σε ένα τεράστιο τραπεζικό πρόβλημα.
Στην κρίσιμη αυτήν ώρα, οι τροϊκανοί «στους οποίους είχε ήδη απευθυνθεί η Κύπρος» αποφάσισαν το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων από το πρώτο ευρώ και λίγο αργότερα διόρθωσαν μερικώς την απόφαση τους. Το κακό, ωστόσο, είχε ήδη αρχίσει να κτυπά τη Μεγαλόνησο. Διότι κατέρρευσε ακαριαία η τραπεζική πίστη και ανατράπηκε η δυνατότητα της να λειτουργεί ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο. Ο ένας από τους πυλώνες της οικονομίας της ενταφιάστηκε από τους εταίρους της και ο δεύτερος «αυτός του τουρισμού» μπήκε οε σοβαρούς κίνδυνους.
Ενδεχόμενος εγκλωβισμός της Κύπρου στις αποφάσεις των τροϊκανών είναι περισσότερο από βέβαιο πως θα σύρει την οικονομία της στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, του χρέους και των ελλειμμάτων, θα μειώσει ακόμη περισσότερο τα δημόσια έσοδα, θα αυξήσει την ανεργία και θα καταστήσει ανεπαρκή τα περιοριστικά και φορολογικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Θα προκαλέσει επιτακτικές ανάγκες νέων και πιο βάρβαρων αποφάσεων και θα πλήξει καίρια τις αντοχές της ελληνοκυπριακής κοινωνίας.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι ακόμη πιο βέβαιο πως η Κύπρος θα δεχτεί αβάσταχτες πιέσεις προκείμενου να υποκύψει στους σχεδιασμούς των διεθνών απατεώνων που θέλουν τους αγωγούς φυσικού αέριου να μην φτάνουν κατευθείαν στην Ελλάδα, αλλά να περνούν οπό το τουρκικά εδάφη. Έτσι, όμως, ένα μεγάλο μέρος της σπουδαιότητας που θα αποκτούσε η Κύπρος με την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών της θα περάσει στην Τουρκία, από την οποίο και θα εξαρτάται η προώθηση των ενεργειακών της πόρων στην Ευρώπη.
Ακόμη πιο βέβαιο είναι ότι η Κύπρος με μια καταρρέουσα οικονομία, μια δεινοπαθούσα κοινωνία και μια διαρκή διασωλήνωση με τους τροϊκανούς θα δεχτεί νέες και ισχυρότερες πιέσεις για μια εκτρωματική λύση στα πρότυπα του Σχεδίου Ανάν. Μια λύση που θα καθιστά τους Τούρκους κυρίαρχους στα Κατεχόμενα και συνεταίρους στα ελεύθερα κυπριακά εδάφη.
του ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-20/3/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.