■ Ο «συντονισμός» με τον Πάνο Καμμένο, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις, εκτιμάται ότι προσδίδει δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το εαρινό τρίμηνο αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα πιο κρίσιμα πολιτικά χρονικά διαστήματα που έχει διανύσει μέχρι τώρα. Οι τελευταίες ημέρες του Μαρτίου, με όλα τα εσωτερικά και διεθνή γεγονότα, υπερέβησαν σε περιεχόμενο τα στενά όρια της Κουμουνδούρου και περιέπλεξαν το «ασφαλές» αντιμνημονιακό αντιπολιτευτικό πλαίσιο του χειμώνα....
Το τρίγωνο «Κύπρος - Καμμένος – καταθέσεις» είναι για την αξιωματική αντιπολίτευση η σπίθα που άναψε το φιτίλι και τώρα κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι ευαίσθητες ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και σε ολόκληρο το οικοδόμημα που έχει φτιάξει ως αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή του πολιτικού στοιχήματος για την «κυβέρνηση της Αριστεράς».
Η έλλειψη φερέγγυου εναλλακτικού προγράμματος με αφορμή την κυπριακή κρίση έγινε εντονότερη από ποτέ. Από τους βιαστικούς ενθουσιώδεις πανηγυρισμούς της πρώτης ημέρας, μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής, στην πολιτική αναδίπλωση της δεύτερης ημέρας. Μια σύντομη διαδρομή με ανατροπές που, όπως εκτίμησαν πολιτικοί κύκλοι, ανέδειξε το «ελαφρύ οπλοστάσιο της Κουμουνδούρου». Αξίζει να σημειωθεί πως οι πιο ψύχραιμες φωνές δεν θεωρούσαν αναγκαία τη «βιαστική», όπως τη χαρακτήριζαν, συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μία ώρα περίπου μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας του κόμματος από την Κύπρο. Στην οποία σημειωτέον, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε πολλές και σημαντικές επαφές με το σύνολο των κυπριακών κομμάτων, ενώ άνοιξε διαύλους επικοινωνίας και με πολιτικά πρόσωπα όπως ο αντιμνημονιακός και με πατριωτικά χαρακτηριστικά υποψήφιος πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση της Κύπρου διαμορφώνει εν μέρει και την αντιπολιτευτική τακτική που πρόκειται να ακολουθήσει και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ντόμινο και στον ελληνικό τραπεζικό χώρο και εκτιμούν ότι η γερμανική πολιτική επιδιώκει ανοιχτά το χαρακτηρισμό των καταθέσεων ως «επένδυση» και, υπό την έννοια αυτή, ως εργαλείο υψηλής φορολόγησης και υψηλού… ρίσκου. Στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η γερμανική επεκτατική πολιτική στοχεύει στη χρηματική ασφυξία των κρατών μελών, με σκοπό την πολιτική και οικονομική της «μοναρχία». Ουσιαστικά «η Bundesbank θα μιλά ως Ευρώπη και όχι ως εθνική τράπεζα της Γερμανίας», σχολίαζε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε σχέση με το εσωτερικό πολιτικό πεδίο εκτιμάται ότι η δημιουργία φόβου ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει νέο σοκ, με συνέπεια τη σύγχυση και το δίλημμα μεταξύ συσπείρωσης της κοινωνίας γύρω από την κυβέρνηση «μέχρι να περάσει η μπόρα» ή κλιμάκωσης της κοινωνικής αντίδρασης, αφού η κατάσταση ούτως ή άλλως επιδεινώνεται λόγω της γερμανικής επιθετικότητας. Στην πρώτη περίπτωση ανησυχούν για ενδεχόμενη μείωση της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά την ανάδειξη του κόμματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις στην πρώτη θέση, αρκετοί πιστεύουν ότι με αφορμή τα γεγονότα της Κύπρου ο ΣΥΡΙΖΑ «τεστάρεται» σε ό,τι αφορά στις θέσεις και τις προτάσεις του σε πραγματικές συνθήκες.
Είναι δεδομένο, πάντως ότι θα σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση, επιδιώκοντας να αναδείξει το αδιέξοδο της πολιτικής της και ταυτοχρόνως την ορθότητα των δικών του κινήσεων. Θα ενισχύσει το αντιμνημονιακό του χαρακτήρα στοχεύοντας να καρπωθεί τη λαϊκή οργή, που βέβαια θα «χτυπήσει κόκκινο» αν ανοίξει συζήτηση για τις καταθέσεις στην Ελλάδα.
Η υπόθεση των καταθέσεων έχει τρομάξει πολλούς στην Ελλάδα και στον ΣΥΡΙΖΑ διακρίνουν ήδη στον ορίζοντα την απευκταία προοπτική. Χαρακτηριστική είναι η άποψη του Γιάννη Δραγασάκη ότι «κανείς πλέον δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής με τις καταθέσεις του πουθενά στον ευρωπαϊκό Νότο». Μια τέτοια εξέλιξη, αν προκύψει, θα προκαλέσει σεισμό μεγατόνων στην ελληνική κοινωνία σε μια περίοδο, μάλιστα, που η ανεργία έχει εκτιναχτεί στο 30%. Το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη επεξεργάζεται σειρά προτάσεων, στο πλαίσιο της δημιουργίας των δυο δημόσιων τραπεζικών πυλώνων που θα θωρακίζουν τις καταθέσεις της ελληνικής οικογένειας και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Όλα αυτά με φόντο το ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τα μέσα Ιουνίου. Η μέχρι τότε πορεία θα αναδείξει όλες τις υφέρπουσες αντιθέσεις της Κουμουνδούρου, την ώρα που η επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένο, άνοιξε νέα εσωτερικά μέτωπα. Η εσωκομματική αντιπολίτευση επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της ηγεσίας, καθώς διέκρινε τις απαρχές μιας πολιτικής συνεργασίας με μελλοντικά κυβερνητικά χαρακτηριστικά σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και κληθεί να αναλάβει την εξουσία.
Ο Αλέξης Τσίπρας, εξάλλου, έχει χαρακτηρίσει την επόμενη κυβέρνηση ως «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η ενδεχόμενη παρουσία του κ. Καμμένου θα ενισχύσει τον εθνικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι στο οποίο μέχρι στιγμής υστερεί, και θα συσπειρώσει γύρω του ευρύτερο μέρος του εκλογικού σώματος. Γι΄ αυτό, παρά τις αντιδράσεις κάποιων συνιστωσών, η απόφαση Τσίπρα να συντονίσει ορισμένες αντιπολιτευτικές κινήσεις με αυτές του Πάνου Κομμένου θεωρείται από τους περισσοτέρους ορθή και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-28/3-03/4/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.