■ Οι ασκήσεις της κατηγορίας Πυρπολητής, αποβλέπουν στην ανακατάληψη βραχονησίδων. Ένα σενάριο κρίσεως που πιθανότατα δεν θα επαναληφθεί.
■ Τα δυνητικά θέατρα της αντιπαραθέσεως είναι δυο. Το ελληνικό Αρχιπέλαγος που, γεωγραφικά, δεν περιορίζεται μονό στο Αιγαίο, όπως απλουστευτικά το ονομάζουμε, και το θέατρο της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο.
■ Δεν αρκεί η προετοιμασία για ανορθόδοξες επιχειρήσεις. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και για πιο… ορθόδοξες επιχειρήσεις.
■ Οι Τούρκοι είναι, φύσει, στεριανοί και δεν αισθάνονται άνετα στη θάλασσα. Πολύ πιο εύκολα αποφασίζουν και εκτελούν επιχειρήσεις στην ξηρά.
Διαχρονική αποδεικνύεται η ρήση ότι «οι στρατηγοί είναι έναν πόλεμο πίσω». Αν και, στις ημέρες μας, θα μπορούσε να αποδοθεί ως «είναι μια κρίση πίσω»! Αυτό ακριβώς αποδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο ασκούνται σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, οι οποίες, εξαιτίας των δραστικών περικοπών στον προϋπολογισμό τους, έχουν υποχρεωθεί να ελαχιστοποιήσουν το πρόγραμμα της εκπαιδεύσεως τους....
Το καλό -που δεν θα έπρεπε να φθάσουμε σε οικονομική κρίση για να το καταλάβουμε- είναι ότι εγκαταλείφθηκε το απηρχαιωμένο μοντέλο των μεγάλων διακλαδικών ασκήσεων που είχαν εκφυλισθεί σε επιδείξεις με ελάχιστη επιχειρησιακή χρησιμότητα. Αντί για τις ασκήσεις αυτές (τύπου Παρμενίων), πλέον έχουμε αιφνιδιαστικές κινητοποίησης κλιμακίων των Ενόπλων Δυνάμεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν ταχέως κλιμακούμενες καταστάσεις. Ο αρχηγός ΓΈΕΘΑ διατάσσει την κινητοποίηση, οπότε οι ασκούμενοι καλούνται να δείξουν σε -σχεδόν πραγματικές συνθήκες- τους χρόνους αντιδράσεως και την ικανότητα τους να φέρουν σε πέρας αποστολές.
Το κακό είναι, ότι οι ασκήσεις αυτές είναι επικεντρωμένες σε δύο κύρια αντικείμενα, παραγνωρίζοντας όλες τις άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να συμβούν. Και εδώ φαίνεται ότι είμαστε «μια κρίση πίσω». Διότι οι περισσότερες από τις ασκήσεις αυτές έχουν ως αντικείμενο την ανακατάληψη βραχονησίδας. Ένα σκηνικό, δηλαδή ανάλογο με αυτό που διαμορφώθηκε στα Ίμια και το οποίο τότε αποδειχθήκαμε ανίκανοι να διαχειρισθούμε.
Είναι πολύ θετικό ότι, στα 17 χρόνια που πέρασαν από την κρίση εκείνη, αναπτύξαμε δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά. Όμως, εάν πράγματι το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το ΓΕΕΘΑ πιστεύουν ότι μια κρίση, που θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον, θα ήταν επανάληψη του σκηνικού των Ιμίων, μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε για τον αμυντικό μας σχεδιασμό.
Συνεπώς, η επανάληψη του σεναρίου ανακαταλήψεως βραχονησίδας, εις βάρος κάθε άλλης μορφής ασκήσεως, συνιστά ιδεοληψία που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη σε περίπτωση που κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματική κρίση. Γιατί το μόνο βέβαιο είναι ότι η επομένη δεν θα έχει καμία σχέση με την προηγουμένη. Όπως η κρίση των Ιμίων δεν είχε καμία σχέση με την κρίση του Μαρτίου του 1987. Και όπως η κρίση αυτή δεν είχε καμία σχέση με την κρίση του 1975, η οποία σφραγίσθηκε από την δήλωση-προτροπή του Ανδρέα Παπανδρέου «βυθίσατε το Χόρα».
Επικεντρώνοντας, λοιπόν, την προσοχή μας στο σενάριο αυτό, κινδυνεύουμε να μην είμαστε προετοιμασμένοι, για να αντιμετωπίσουμε μια διαφορετική κατάσταση κρίσεως. Ακόμη χειρότερα, δεν θα είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μια μεγαλύτερης κλίμακας κρίση, αφού για την ανακατάληψη βραχονησίδας χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες δυνάμεις, κατά το μάλλον ή ήττον ανορθόδοξες, που αντιμετωπίζουν μιαν εξίσου ανορθόδοξη επιχείρηση του εχθρού.
Στις ορθόδοξες επιχειρήσεις είναι που πάσχουμε...
Έστω όμως και κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι ασκήσεις αυτές εμπλέκουν ολόκληρη την ιεραρχία, από τον αρχηγό ΓΈΕΘΑ μέχρι τους στρατιώτες που συμμετέχουν. Και πάλι, βέβαια, πολλά ενδιάμεσα κλιμάκια και μονάδες, που θα εκκαλούντο να διεξαγάγουν τις ορθόδοξες επιχειρήσεις, παραμένουν ανενεργά.
Όμως τα δυνητικά θέατρα της αντιπαραθέσεως είναι δύο. Το ελληνικό Αρχιπέλαγος που γεωγραφικά δεν περιορίζεται μόνο στο Αιγαίο, όπως απλουστευτικά το ονομάζουμε, και το θέατρο της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο.
Σε εγκατάλειψη ο Έβρος
Και ενώ οι ασκήσεις που γίνονται αναφέρονται στο Αρχιπέλαγος, στον Έβρο δεν γίνεται απολύτως τίποτε! Εκεί, πέρα από τις προγραμματισμένες εκπαιδεύσεις σε επίπεδο υπομονάδας και κάποιες ασκήσεις επί χάρτου (κατηγορίας ΤΑΑΣ), δεν υφίσταται κάτι άλλο.
Και όμως το θέατρο αυτό, είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι και σημαντικότερο από του Αιγαίου. Πολύ σωστά θα μπορούσε κάποιος να επισημάνει ότι οι τρεις μείζονες κρίσεις, που σημειώθηκαν μετά το 1974, εντοπίσθηκαν σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πάντα οι κρίσεις θα γίνονται εκεί, όπως και δεν σημαίνει ότι, σε περίπτωση ευρύτερης εμπλοκής, το κύριο βάρος της τουρκικής προσπάθειας θα πέσει στο Αρχιπέλαγος. Απεναντίας, πολλά είναι τα στοιχεία που συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η κύρια τουρκική κίνηση θα εκδηλωθεί στον Έβρο, ενώ οι ενέργειες τους στο Αιγαίο θα αποσκοπούν απλά στον αντιπερισπασμό.
Μια στρατιωτική ενέργεια στην περιοχή του Έβρου απαιτεί δυνάμεις ίσες περίπου με αυτές που απαιτούνται για ενέργεια εναντίον ενός μεγάλου νησιού. Επιπροσθέτως, η δεύτερη έχει όλες τις δυσκολίες μιας αμφίβιας επιχειρήσεως, καθώς και τους περιορισμούς στους οποίους υπόκειται.
Στην δυτική Θράκη, είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχει φιλικός προς την Τουρκία πληθυσμός, οπότε όχι μόνο μπορεί να διευκολυνθούν κάποιες κίνησης, αλλά -ακόμη χειρότερα- η Άγκυρα μπορεί να επικαλεσθεί την παρουσία τους, για να δικαιολογήσει όχι μόνο την ενέργειά της, αλλά και για να διατηρήσει έλεγχο της περιοχής. Κάτι αντίστοιχο δεν μπορεί να υπάρχει σε κανένα ελληνικό νησί.
Το στρατηγικό αποτέλεσμα μιας προωθήσεως τουρκικού στρατού στη Θράκη είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα είχε ακόμη και η πλήρης κατάληψη ενός μεγάλου νησιού. Ακόμη και η κατάληψη τριών μεγάλων νησιών -κάτι που είναι πρακτικώς αδύνατο- δεν θα είχε το στρατηγικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η προώθηση τουρκικών δυνάμεων στη Θράκη.
Εξασφαλίζοντας τον έλεγχο εδάφους στη Θράκη, η Τουρκία μπορεί, στη συνέχεια, να απαιτήσει έλεγχο του θαλασσίου χώρου, χαράσσοντας μια γραμμή από το άκρο του σημείου προωθήσεως του και προς νότον, διχοτομώντας, ουσιαστικά, το Αιγαίο. Κάτι που αποτελεί πάγιο στόχο της. Απεναντίας, οποιαδήποτε επιτυχία στο χώρο του Αρχιπελάγους, δεν έχει καμία γεωστρατηγική επίπτωση στη Θράκη.
Υπάρχουν δύο ακόμη παράγοντες που μπορεί να θεωρηθούν ήσσονος σημασίας, αλλά δεν είναι. Πρώτον, οι Τούρκοι είναι, φύσει, στεριανοί και δεν αισθάνονται άνετα στη θάλασσα. Πολύ πιο εύκολα αποφασίζουν και εκτελούν επιχειρήσεις στην ξηρά.
Δεύτερον, επειδή ο εχθρός ποτέ δεν έρχεται εκεί που τον περιμένεις, αποφεύγει δηλαδή το λεγόμενο σημείο «μεγίστης προσμονής», προφανώς δεν θα έλθουν στο Αιγαίο, όπου τους περιμένουμε. Απεναντίας, ίσως και να μας καλλιεργούν την ιδέα ότι σχεδιάζουν κύριες επιχειρήσεις εναντίον των νησιών, ακριβώς, επειδή σχεδιάζουν να κάνουν την κύρια ενέργειά τους στον Έβρο.
Είναι λοιπόν εγκληματικό λάθος να μην γίνονται ασκήσεις και στην περιοχή της Θράκης. Και εννοούμε ασκήσεις στις οποίες να κινητοποιείται ολόκληρος ο μηχανισμός. Αν τα οικονομικά δεν επιτρέπουν πλήρη κινητοποίηση, μπορεί να γίνει με συνδυασμό μιας ΤΑΑΣ (Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατεύματος) με κινήσεις συγκεκριμένων μονάδων. Πάλι αιφνιδιαστικά, στη νέα λογική που έχει εισαγάγει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Δεν θα επεκταθούμε σε λεπτομέρειες του τι γίνεται τώρα. Γνωρίζουμε ότι είναι ανεπαρκές, όπως το γνωρίζουν και τα αρμόδια Γενικά Επιτελεία.
του Ευθ.Π.Πέτρου
(ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ·ΜΑΪΟΣ 2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.