Με αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα την κλιμάκωση της έντασης στη Συρία, καθώς στο παιχνίδι εμπλέκεται οικειοθελώς το Ισραήλ, που δικαιολογεί τις αποσπασματικές επιθέσεις του στο συριακό έδαφος ως μέσο αποτροπής ενίσχυσης της Χεζμπολάχ και του Ιράν από τη Συρία του Άσαντ....
Η εμπλοκή της Ελλάδας σε μια ενδεχόμενη σύρραξη στη Μέση Ανατολή με αφορμή τη Συρία δεν πρόκειται να είναι άμεση, σε αντίθεση με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι συνέπειες από μια σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν θα είναι σοβαρές και επικίνδυνες για την Αθήνα, που εξακολουθεί να βρίσκεται με τον αναπνευστικό σωλήνα ώστε να μην καταρρεύσει οικονομικώς.
Η πιθανότητα γενικευμένης σύρραξης στη Συρία με εμπλοκή δυτικών δυνάμεων, είτε μέσω ΝΑΤΟ είτε κατά μόνας, και μάλιστα μέσα στους θερινούς μήνες, θα φέρει τα πάνω κάτω στην περιοχή και φυσικά θα επηρεάσει σημαντικότατα τον ελληνικό τουρισμό, στον οποίο υπολογίζουν τα μάλα κυβέρνηση και επιχειρήσεις. Αν «καίγεται το πελεκούδι» στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι μάλλον δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι εκατομμύρια τουρίστες θα πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικά (και κυπριακά) τουριστικό θέρετρα χωρίς να το σκεφτούν δύο φορές..
Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για τα νότια νησιά της χώρας και κυρίως για την Κρήτη. Όπως και στην περίπτωση της Λιβύης, το ΝΑΤΟ, αν εμπλακεί ταχύτατα στην πιθανή διένεξη, θα χρησιμοποιήσει κατά κόρον την Κρήτη και τη βάση της Σούδας για επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η χρονική στιγμή, πριν από έναν μήνα περίπου, κατά την όποια η Ουάσινγκτον ζήτησε, χαμηλόφωνα για την ώρα, από την ελληνική κυβέρνηση την άδειά της να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις της αμερικανικής βάσης στη Σούδα για την εξυπηρέτηση πολλών διαφορετικών ειδών αεροσκαφών.
Επιπροσθέτως ουδείς γνωρίζει για την ώρα αν το Ισραήλ θο ζητήσει «εναέριες» ως επί το πλείστον διευκολύνσεις από την Αθήνα μέσα στο FIR Αθηνών, στο πλαίσιο της σύσφιξης όλων των πλευρών των σχέσεων των δύο χωρών, κάτι που η Αθήνα δεν μπορεί παρά να σκεφθεί πάρα πολύ σοβαρά αυτήν την περίοδο μάλιστα.
Υπάρχει και το μείζον θέμα των πιθανών προσφύγων από τη Συρία. Για την ώρα, η Τουρκία φιλοξενεί στο σύνορά της με τη Συρία πάνω από 300.000 πρόσφυγες, αλλά αν υπάρξει ξένη επέμβαση στη Συρία είναι μάλλον σαφές ότι η Άγκυρα δεν θα μπορέσει ούτε θα θελήσει να κρατήσει στο έδαφος της εκατομμύρια προσφύγων. Ο δρόμος προς τη Δύση θα είναι πλέον μονόδρομος, με πρώτο και εκ των πραγμάτων μοναδικό προορισμό το ελληνικό έδαφος.
Η Ελλάδα είναι αδύνατον πλέον να δεχτεί και νέο μεγάλο αριθμό προσφύγων, οι περισσότεροι από τους οποίους θα θελήσουν και δικαιούνται πολιτικού ασύλου. Αυτή η ελληνική αδυναμία είναι θέμα χρόνου να καταστεί σαφής σε όλους τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους, που αν μη τι άλλο οφείλουν να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους σε μια πολλαπλώς πληττόμενη χώρα μέλος όπως η Ελλάδα. Η έκβαση ενός πιθανού ελληνικού αιτήματος να δεχτούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο έδαφος τους πρόσφυγες πολέμου και να μην τους ξαναστέλνουν πίσω στη χώρα εισδοχής, δηλαδή την Ελλάδα, όπως απαιτεί η συμφωνία του Δουβλίνου, δεν πρόκειται να γίνει ασμένως αποδεκτή...
της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-07/05/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.