Η... κατάρα των αλλαγών (ελλείψει κανόνων) στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Από τον Ευθύμιο Πέτρου
Σχεδόν πάντα οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια αμφιλεγόμενη υπόθεση. Και τούτο διότι δεν υπάρχουν κανόνες. Το ΚΥΣΕΑ μπορεί να κάνει ό,Τι θέλει χωρίς να λαμβάνει υπ όψιν τα προσόντα των κρινόμενων, τις ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν στην κορυφή της πυραμίδας του Στρατεύματος και πολλές άλλες σημαντικές παραμέτρους. Ενίοτε δε, μέλη του ΚΥΣΕΑ με αποφασιστική αρμοδιότητα δεν «παροικούν εν Ιερουσαλήμ».
Αυτό δεν σημαίνει ότι επικρατεί αναξιοκρατία. Σωστές επιλογές γίνονται, θα έλεγε κανείς όμως ότι ...γίνονται τυχαία και ενίοτε πρόωρα. Για παράδειγμα, ο νέος αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασ. Τελίδης είναι ένας άριστος αξιωματικός, καθ’ όλα άξιος για τη νέα θέση του. Μακάρι όμως να σταματήσει σε αυτόν η καταστροφική τακτική να αλλάζει ο αρχηγός κάθε λίγους μήνες. Από τον Νοέμβριο του 2011, όταν έγινε η άφρων σαρωτική αλλαγή ηγεσίας του Π. Μπεγλίτη, έχουν αλλάξει στο ΓΕΣ τέσσερις αρχηγοί! Την ίδια στιγμή στο ΓΕΕΘΑ (πολύ σωστά) παραμένει ο ίδιος, στο ΓΕΝ έχει αλλάξει ένας (που παραμένει) και στο ΓΕΑ επίσης ένας, που αλλάζει τώρα. Να σημειωθεί ότι κανείς από τους βραχύβιους αρχηγούς του ΓΕΣ δεν έκανε κάτι που να τον καταστήσει εξόχως εκτεθειμένο και να δικαιολογήσει μια πρόωρη απομάκρυνση. Και να σκεφτεί κανείς ότι υποτίθεται πως είμαστε σε μια φάση αναδιοργάνωσης και ο εκάστοτε αρχηγός χρειάζεται χρόνο για να κινήσει κάποια ζητήματα. Κατά κλασικά ελληνικό τρόπο δε, κάθε αρχηγός προβαίνει σε συνολική αναθεώρηση της κατάστασης. Άλλωστε επιλέγεται ακριβώς για να δώσει την προσωπική του σφραγίδα στην κατάσταση. Λέγονται πολλά και εν πολλοίς αστήρικτα για τον λόγο αποστρατείας του αρχηγού ΓΕΣ Χρ. Μανωλά. Σίγουρα δεν μπορεί να θεωρήθηκε υπεύθυνος για ένα -πράγματι κακό- συμβόλαιο ελικοπτέρων, το οποίο είχε υπογράψει ο... Γιάννος Παπαντωνίου. Ο κ. Μανωλάς τότε δεν βρισκόταν καν στο Γενικό Επιτελείο. Ήταν κάπου στην παραμεθόριο ως επιχειρησιακός αξιωματικός των καταδρομών.
Επαναλαμβάνουμε. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Οι επιλογές σε τόσο υψηλές και κρίσιμες θέσεις δεν μπορεί να γίνονται τυχαία ούτε να αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών μεταξύ συγκυβερνούντων κομμάτων. Πρέπει να γίνονται βάσει διαδικασιών αξιολόγησης, οι οποίες θα αναδεικνύουν μια ομάδα ικανών αξιωματικών με τα κατάλληλα προσόντα, ώστε μεταξύ αυτών να γίνεται η επιλογή. Η αλήθεια είναι ότι το στρατιωτικό σύστημα αναδεικνύει πάντα πολύ περισσοτέρους ικανούς ανθρώπους απ’ όσους θα αρκούσαν για να καλύψουν τις θέσεις στην κορυφή. Και αντί αυτό να είναι πλεονέκτημα, το έχουμε μετατρέψει σε κατάρα...
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-28/02/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.