ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Η Κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, η Δούμα, είχε επικυρώσει τη συμφωνία για την ίδρυση της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης (NDB) των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στις 20 Φεβρουάριου. Την περασμένη Δευτέρα όμως η συγκεκριμένη συμφωνία επικυρώθηκε και μέσω νόμου διά χειρός του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά μια πρωτοβουλία που θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η νέα τράπεζα των πέντε μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων οικονομιών θα μπορέσει προοδευτικά να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στους θεσμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο Πρόεδρος της Δούμα, Σεργκέι Νορίσκιν, δήλωσε ότι η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα... υποδομής και καινοτόμες δράσεις σε όλο τον κόσμο, κάτι το οποίο είχε, βέβαια, τεθεί ως η κύρια στρατηγική στόχευση των πέντε μελών ήδη από το 2013. Η νέα τράπεζα θα έχει ως έδρα τη Σανγκάη στην Κίνα, ο πρώτος πρόεδρός της θα είναι Ινδός, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της προς το τέλος του 2015. Παράλληλα, το κεφάλαιό της αρχικά υπολογιζόταν να ξεκινήσει στα 50 δις δολάρια, αλλά εντέλει αναμένεται να φτάσει έως και τα 100 δις σε αυτό το πρώτο στάδιο.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποτελεί απλώς μια πρωτοβουλία «χαμηλής πολιτικής», αλλά μια πρωτοφανή κίνηση για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό status quo. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική αποτελούν το 41,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ παράλληλα κατέχουν το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Εάν συμπεριλάβει κανείς και το μέρισμά τους στο παγκόσμιο εμπορικό ισοζύγιο -6,2 τρις δολάρια, δηλαδή το 17% του παγκόσμιου ισοζυγίου- τότε καταλαβαίνει το μέγεθος και την υποστήριξη που θα έχει η νέα τράπεζα. Άλλωστε, και το συμψηφισμένο ΑΕΠ των πέντε οικονομιών αναπτύχθηκε κατά 300% την τελευταία δεκαετία, την ίδια στιγμή που οικονομίες του αναπτυγμένου κόσμου φαίνεται να φτάνουν σε σημείο καμπής όσον αφορά στα περιθώρια ανάπτυξής τους.
Η επόμενη επίσημη συνδιάσκεψη των BRICS θα λάβει χώρα στη ρωσική πόλη Ούφα στις 9 και 10 Ιουλίου. Σκοπός της θα είναι το λειτουργικό σκέλος και η διοικητική οργάνωση της νέας τράπεζας. Προς αυτή, άλλωστε, την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι πέντε κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών, με σκοπό την καλύτερη δυνατή οργάνωση και τη χάραξη της κοινής στρατηγικής των κρατών-μελών. Συνεπώς, πέρα από το στρατιωτικό σκέλος, η πολυ-πολικότητα της παγκόσμιας τάξης ίσως εδραιωθεί και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μετατόπιση του ενδιαφέροντος
Όλη αυτή η διαδικασία διαμορφώνει ένα νέο περιβάλλον, ικανό να γεννήσει αμφισβήτηση για τη χρηματοπιστωτική ηγεμονία του «δυτικού κόσμου». Ιδιαίτερα για το ΔΝΤ -οι πολιτικές του οποίου δεν τραυμάτισαν μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά και πάρα πολλές άλλες, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο- θα δεχτεί τεράστιο πλήγμα, εάν και εφόσον η νέα τράπεζα ξεκινήσει τη χρηματοδότηση έργων υποδομών σε χώρες πέρα από την ένωση των BRICS. Αυτή η εξέλιξη, άλλωστε, θα ήταν κάτι το οποίο θα ενδιέφερε δυνητικά και την Ελλάδα, πράγμα που ίσως να συζητηθεί off the record ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός -από κοινού με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο- στη Μόσχα στις 9 Μαΐου...
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-12-18/03/15)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.