✓ Για ποιους λόγους δεν είναι απλή υπόθεση η εκ νέου ενεργοποίηση του θεσμού, που με την κρίση των Ιμίων βρίσκεται εν υπνώσει.
✓ Τι ισχύει στην Κύπρο για όλους τους άνδρες έως 55 ετών.
Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου
Η θεσμοθέτηση της 23ηδ Ιουνίου (επέτειος της μάχης του Διρού) ως Ημέρας της Παλλαϊκής Άμυνας και της Στρατευμένης Ελληνίδας ξαναφέρνει στην επιφάνεια αυτόν τον θεσμό, ο οποίος υπάρχει σχεδόν από καταβολής του ελληνικού κράτους, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες είχε ατονήσει. Το νομικό πλαίσιο εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς ο νόμος 2641/1998 ισχύει έως και σήμερα.
Όμως η σταδιακή στροφή της οργανώσεως του Στρατού προς ένα ημι-επαγγελματικό μοντέλο... και η απαξίωση της εφεδρείας και του συστήματος επιστρατεύσεως οδήγησαν σε πλήρη αδράνεια και την παλλαϊκή άμυνα. Μια απόφαση, όμως, για εκ νέου ενεργοποίησή της δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Για να λειτουργήσει ένας τέτοιος θεσμός προϋποθέτει απόλυτη εξοικείωση του πληθυσμού με το στράτευμα και επαρκή εκπαίδευση στη χρήση φορητών όπλων και βαρέων όπλων Πεζικού. Κάτι τέτοιο δεν εξασφαλίζεται με τη μόλις εννέα μηνών στρατιωτική θητεία, που ισχύει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αν θέλουμε μια στοιχειωδώς αποτελεσματική προετοιμασία, θα απαιτηθεί τουλάχιστον διπλασιασμός της. Παραλλήλως, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το σύστημα επιστρατεύσεως ώστε να εξασφαλίζεται η πολύ συχνή συμμετοχή σε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις όλων όσοι θα μετέχουν στην παλλαϊκή άμυνα. Διαφορετικά, η χρησιμότητα της θα είναι από πολύ περιορισμένη έως μηδενική.
Θα πρέπει ακόμη να προσδιορισθούν εν καιρώ ειρήνης οι αποστολές των σχηματισμών παλλαϊκής άμυνας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι σχεδιασμοί. Ένα παράδειγμα είναι η Κύπρος, όπου μετά τη θητεία των 24 μηνών (υποχρεωτικά στην ηλικία των 18 ετών) το σύνολο του άρρενος πληθυσμού συγκροτεί μια ασκούμενη εφεδρεία. Από την ηλικία των 40 έως τα 55, βγαίνοντας από την εφεδρεία οι Κύπριοι εντάσσονται στην εθνοφυλακή και συγκροτούν τους Λόχους Κατοικημένων Τόπων, που ασκούνται τακτικά και έχουν πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα. Τόσο οι έφεδροι όσο και οι εθνοφύλακες έχουν τα όπλα στα σπίτια τους για να ανταποκριθούν άμεσα στις προσκλήσεις επιστρατεύσεως. Μάλιστα για τις ηλικίες άνω των 55 έχει θεσμοθετηθεί εθελοντική συμμετοχή στην εθνοφυλακή.
Στην Ελλάδα μεταπολεμικά, η πρώτη μορφή παλλαϊκής άμυνας ήταν τα Τάγματα Εθνικής Ασφαλείας (ΤΕΑ), που στα χρόνια μετά το 1949 είχαν συγκροτηθεί σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στις ακριτικές περιοχές. Η αναδιοργάνωση του συστήματος έγινε από τον Ανδρέα Παπανδρέου κατά τη δεκαετία του '80, όταν και χρησιμοποιήθηκε επίσημα το όνομα «Παλλαϊκή Άμυνα». Ο προσανατολισμό» πλέον ήταν αποκλειστικά προς ανατολάς σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων προς την Τουρκία. Έτσι παρέμεινε έως την κρίση των Ιμίων. Στα χρόνια που ακολούθησαν, αποφασίστηκε ο Στρατός σταδιακά να γίνει πλήρως επαγγελματικός, οπότε όλα τα σχέδια καθολικής συμμετοχής στην άμυνα έμπαιναν στα συρτάρια. Άλλωστε οι κρίσεις που μπορεί να ξεσπάσουν, ακόμη και αν κλιμακωθούν σε πόλεμο, απαιτούν ταχύτητα και ετοιμότητα ειδικών επιχειρήσεων. Κάτι που δεν αφήνει περιθώρια για επιστρατεύσεις και κινητοποιήσεις.
Τίτλοι τέλους για την ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Αφρική
ΜΕ ΜΟΛΙΣ 51.000 πρόσφυγες, έναντι 922.000 που ήταν πριν από έναν χρόνο, αφήνει η ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία την πόλη του Μπάνγκουι. Ο εντυπωσιακός αυτός αριθμός αποδεικνύει την επιτυχία της επιχειρήσεως, η οποία συντονίστηκε από το στρατηγείο του Τιρνάβου, όπου είχε εγκατασταθεί ο διοικητής της, ο Γάλλος υποστράτηγος Φιλίπ Ποντιέ. Πριν από μία εβδομάδα οι τελευταίοι Ευρωπαίοι στρατιώτες αποχώρησαν από την αφρικανική χώρα ενώ αύριο το επιτελείο της στον Τίρναβο θα κηρύξει τη λήξη των εργασιών του και το στρατηγείο θα μεταπέσει στην προηγουμένη κατάσταση χαμηλής ετοιμότητας.
Η διάθεση του στρατηγείου αποτέλεσε τον μόνο τρόπο συμμετοχής της Ελλάδας στην επιχείρηση, ύστερα από πολιτική απόφαση του προ έτους υπουργού Εθνικής Αμύνης Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος είχε σπεύσει να διαβεβαιώσει ότι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δεν θα πάει «ούτε ένας Έλληνας στρατιώτης». Έτσι χάθηκε ακόμη μια ευκαιρία για βελτίωση της ενσωματώσεως του Ελληνικού Στρατού στις ευρωπαϊκές δομές αμύνης και ασφαλείας.
Οι αποστολές αυτές αποτελούν ευκαιρίες για την ανάπτυξη διαδικασιών διαλειτουργικότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών στρατιωτικών σχηματισμών, χάρη στην πείρα που αποκτούν τα στελέχη τους με τη συνεργασία που αναπτύσσουν. Δυστυχώς, ο Ελληνικός Στρατός παραμένει έξω από τις συγκεκριμένες διαδικασίες αυτές, με τη συμμετοχή μας να περιορίζεται σε συμβολικές κινήσεις, όπως η διάθεση του στρατηγείου. Και οι πρώτοι που δυσανασχετούν είναι οι ίδιοι οι Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι γνωρίζουν ότι οι πολύτιμες ευκαιρίες που χάνονται δεν γίνεται να ξαναβρεθούν.
Τώρα τη σκυτάλη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία παραλαμβάνει η αποστολή του ΟΗΕ, αφού οι ευρωπαϊκές δυνάμεις κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να καταστείλουν την τρομοκράτηση του τοπικού πληθυσμού από τους μουσουλμάνους της περιοχής, οι οποίοι δρούσαν ανενόχλητοι από τις αρχές του 2013. Μια κατάσταση που πριν από έναν χρόνο είχε εξωθήσει το 70% των κατοίκων να αναζητήσει ασφάλεια στα στρατόπεδα προσφύγων. Οι συγκεντρώσεις αυτές όμως είχαν ως αποτέλεσμα ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, ακόμη και σε πόσιμο νερό.
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-22/03/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.