✓ Ο Κ. Ήσυχος προετοίμασε το έδαφος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπ. Άμυνας.
✓ "Βαριά χαρτιά" για τις διμερείς επαφές η αξιοποίηση του ιστορικού υλικού που έχει στα χέρια της η Ρωσία, αλλά και οι προμήθειες των εξοπλιστικών.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsbiaveris@gmail.com
Τα ελληνο-ρωσικά θέματα αμυντικής συνεργασίας, μαζί με το ζήτημα της συνεργασίας στον τομέα της αξιοποιήσεως πολύτιμου ιστορικού υλικού από τις ναζιστικές δυνάμεις της Βέρμαχτ, που τώρα είναι αναξιοποίητο στα ρωσικά αρχεία, αποτελούν ασφαλώς μερικά από τα «βαριά χαρτιά» στην ατζέντα της προσεχούς Συναντήσεως Κορυφής, στις 7 Απριλίου, στη Μόσχα, μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πρόκειται για μια συνάντηση που επισπεύστηκε κατά έναν μήνα, καθώς ήταν αρχικά προγραμματισμένη για... τις 9 Μαΐου. «Ημέρα της νίκης» επί του Άξονα. Συγκεκριμένα, είχαν προσκληθεί από τον Βλ. Πούτιν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, αλλά κρίθηκε διπλωματικώς ότι ο έως τότε χρόνος ήταν πολύς σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική και διπλωματική επικαιρότητα, που κινείται με μεγάλες ταχύτητες. Για την προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, αλλά και της μετά από αυτήν μετάβασης του Π. Καμμένου στη Ρωσία (17-21 Απριλίου), στο πλαίσιο διμερούς επισήμου επισκέψεως, μετά από σχετική πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, στη ρωσική πρωτεύουσα βρέθηκε το διάστημα 17-20 Μαρτίου ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ, Κώστας Ήσυχος. Μάλιστα, σε συνέντευξή του σε ρωσικό Μέσο αποκάλυψε ότι έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα της συνεργασίας των δύο πλευρών στο θέμα της αξιοποιήσεως των γερμανικών αρχείων των δυνάμεων της Βέρμαχτ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχαν περιέλθει στην κατοχή των νικητριών σοβιετικών δυνάμεων και βρίσκονται σήμερα στα ρωσικά χέρια.
ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Ποιο μπορεί, όμως, να είναι το επί μέρους περιεχόμενο των ελληνο-ρωσικών αμυντικών σχέσεων, όπως αυτό εκτιμάται ότι θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Ασφαλώς και η ρωσική πλευρά θα ήθελε να ακούσει κάτι που να σχετίζεται με την «αναθέρμανση» του προγράμματος των περίπου 422 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού/μάχης (ΤΟΜΠ/TOMA) ΒΜΡ-3, που είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, αλλά στη συνέχεια -και για διάφορους πολιτικούς/διπλωματικούς λόγους, συντελούσης της οικονομικής κρίσεως και των επιβληθεισών περικοπών του Μνημονίου- «πάγωσε».
«Πάγωσε μεν, αλλά δεν ακυρώθηκε, γεγονός που πάντα συντηρεί τις ελπίδες των Ρώσων να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος με την Ελλάδα, προσφέροντας πολύ καλές ευκολίες πληρωμής και κυρίως βάθος χρόνου για την αποπληρωμή του, "όποτε" διευκολύνεται η ελληνική πλευρά», υποστήριξε μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΕΘΑ, υπό καθεστώς ανωνυμίας, για να προσθέσει: «Βεβαίως, για εμάς είναι πολύ δύσκολο, τη στιγμή που γίνονται όλες αυτές οι συζητήσεις για σοβαρότατα οικονομικά θέματα με την Ε.Ε., το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη Γερμανία και άλλους παράγοντες, να εμφανιστεί η Ελλάδα και να ανακοινώσει συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά περίπου 400 ΤΟΜΑ. Θα γίνει χαμός, με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και εμφανείς πιέσεις. Από δικής μας πλευράς, δεν θα θέσουμε τέτοιο θέμα, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι οι Ρώσοι θα το θέσουν είτε ακροθιγώς είτε ευθέως».
Η Ρωσία, επίσης, δείχνει έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα πυροσβεστικών αεροσκαφών, καθώς ορισμένα από τα παλαιότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, τα CL- 215 Canadair΄, έχουν υπερβεί σε ηλικία τα 40 χρόνια, είναι δηλαδή μεγαλύτερα από τους πιλότους τους και οι καταπονήσεις που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντικές και «βγαίνουν» χρόνο με τον χρόνο. Το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς για την αντικατάσταση των γερασμένων CL-215 είναι γνωστό, αλλά όλα αυτά μπλοκάρουν στο γνωστό «δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι».
Να σημειώσουμε ότι η πρόταση των Ρώσων για την αντικατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι το αμφίβιο, δικινητήριο, αεριωθούμενο (!) πυροσβεστικό αεροσκάφος, που έχει δυνατότητα ΚΑΙ μεταφοράς ομάδος πυροσβεστών ή δασοκομάντος, Beriev Be-200.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-28/03/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.