Κολοσσιαίο λάθος από την κυβέρνηση της Ν.Δ. η κατάργηση του θεσμού το 2004.
Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου
Έχει πλέον αποδειχθεί περίτρανα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2004 έκανε ένα κολοσσιαίο λάθος, το οποίο άπτεται των θεσμών και το οποίο πληρώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις από τότε έως σήμερα. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες κατάργησε τον θεσμό της θητείας των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και άνοιξε τον δρόμο για καταστάσεις σαν αυτές που βιώνουμε σήμερα, με το ΓΕΣ να έχει αλλάξει πέντε αρχηγούς μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Και παρόλο που έχει υπογραμμισθεί σε όλους τους τόνους ότι η θητεία των αρχηγών πρέπει να ...επανέλθει, με προοπτική μάλιστα να επεκταθεί σταδιακά σε όλους τους αξιωματικούς της ανώτατης βαθμίδας, αλλεπάλληλες πολιτικές ηγεσίες κώφευαν. Κάποιοι πρώην υπουργοί δικαιολογούνται, δηλώνοντας ότι «δεν πρόλαβαν».
Άλλοι, όπως ο Ευ. Βενιζέλος, δεν κάνουν καν τον κόπο. Η πολιτεία του άλλωστε έδειξε ότι όχι μόνο δεν είχε τέτοιες προθέσεις αλλά, απεναντίας, διέστρεψε τη λογική του συστήματος κρίσεων αξιωματικών εισάγοντας «καινά δαιμόνια».
Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι πανεπιστήμια ώστε να μπαίνουν ως κριτήρια εξελίξεως των αξιωματικών αδιακρίτως οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών. Ούτε βέβαια στηρίζεται σε καμία λογική η δομή των στρατιωτικών σχολών όπου την πρωτοκαθεδρία έχουν οι καθηγητές και οι κοσμήτορες...
Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν, χωρίς να χαθεί κι άλλος χρόνος. Ήδη ο υπουργός Πάνος Καμμένος μίλησε για επαναφορά του θεσμού της θητείας των αρχηγών.
Άλλωστε, θα έχει ήδη βρει στα συρτάρια επιτελικές μελέτες με τεκμηριωμένες προτάσεις επί του θέματος.
Από τη δήλωση προθέσεων μέχρι την εφαρμογή , όμως, η απόσταση μπορεί να αποδειχθεί τεράστια, έως και καταστροφική. Δεν πρέπει, λοιπόν, να υπάρξουν καθυστερήσεις. Η κοινή πείρα άλλωστε διδάσκει ότι ο χρονικός ορίζοντας για θεσμικές μεταρρυθμίσεις σπάνια ξεπερνά το εξάμηνο.
Μετά αρχίζουν πάντα να επικρατούν δεύτερες σκέψεις. Με κυρίαρχη την υστεροβουλία τού να «μπορούμε να τους κρατάμε από κάπου» για να επιβάλουμε θέματα.
Θέματα τα οποία προφανώς εισηγούνται οι καλοθελητές που, μετά το εξάμηνο συνήθως, ανακαλύπτουν ερείσματα και κατακλύζουν σαν παράσιτα τα υπουργικά γραφεία.
Και δεν γνωρίζουμε αν το έχει καταλάβει, αλλά η σημερινή κυβέρνηση είναι πολύ ευεπίφορη σε τέτοιες παρεμβάσεις. Αν λοιπόν οι θεσμικές ενέργειες δεν γίνουν γρήγορα, υπάρχει ο φόβος να μη γίνουν ποτέ. Η θητεία των αρχηγών πρέπει να θεσπισθεί τώρα.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-14/3/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.