Αρχική » » Η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο

Η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο


41 παραβιάσεις έκανε την Πέμπτη η τουρκική αεροπορία. Έξι τουρκικά F-16 πέταξαν επί μισή ώρα πάνω από ελληνικά νησιά σε ύψος 5.000 ποδών. 
Ο υπουργός Άμυνας διέτα­ξε αμέσως να γίνει η αιφνι­διαστική άσκηση «Πυρπολητής», η οποία προέβλεπε ενερ­γοποίηση της Δύναμης Δέλτα. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ 
p.karvounopoulos@realnews.gr 

Η ξαφνική άνοδος στο θερμόμετρο της έντασης από την Τουρκία προβλημα­τίζει την Αθήνα. 41 παραβιάσεις σε μία ημέρα -την Πέμπτη- έκανε η τουρκική αεροπο­ρία στο Αιγαίο. Οι αριθμοί από μόνοι τους δεν αποτυπώνουν την ένταση των προκλήσεων. Που ήταν πολύ μεγαλύτερη. Έξι τουρκικά F-16 πέταξαν επί μισή ώρα πάνω από ελληνικά νησιά σε ύψος 5.000 ποδών. Όλα αυτά την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, με πολλά χαμόγελα βρισκόταν στο γραφείο του ΥΦΕΘΑ Νίκου Τόσκα, ο οποίος μαζί με τον ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχο, τον υποδέχτηκε στο Πεντά­γωνο. Από τη μια διπλωματικά χαμόγελα και από την άλλη ένταση που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε τα όρια στο Αιγαίο. 

Λίγες ημέρες πριν από το μπαράζ παραβιάσε­ων και υπερ-πτήσεων, είχε προηγηθεί η πτήση-πρόκληση...
του ίδιου του αρχηγού της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Ο πτέραρχος Οζτούρκ πέταξε με διθέσιο F-16 σε σχηματισμό με άλλα πέντε μαχητικά στον κάθετο άξονα από Λέσβο μέχρι σχεδόν το Καστελόριζο, κάνοντας συνο­λικά 20 παραβάσεις και παραβιάσεις. Η πτήση του Τούρκου αρχηγού καταγράφηκε σε βίντεο που «ανέβηκε» στην επίσημη ιστοσελίδα της αε­ροπορίας τους. Η πτήση μάλιστα χαρακτηριζό­ταν ως... «επιθεώρηση» του Τούρκου αρχηγού! 

Στην πραγματικότητα, όπως έγραψαν οι τουρκικές εφημερίδες ήταν η απάντηση της Άγκυρας στην πτήση του Έλληνα ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου πάνω από τα Ίμια! 

Σε αυτό το κλίμα πρέπει να προσθέσουμε και τη δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σύμφωνα με την οποία μεταξύ της νύχτας των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και της ημέρας της ορκωμοσίας του νέου πρωθυπουργού στις 26 Ιανουαρίου φοβόταν ότι θα ξεσπάσει κάποιο συμβάν στο Αιγαίο που θα μετατραπεί σε κρίση. «Προσωπικά, το θερμό επεισόδιο το φοβόμουν στο διάστημα μεταξύ της νίκης στις εκλογές από τον Τσίπρα και την ανάληψη της πρωθυπουργικής του θέσης. Σε αυτό το κενό... Οι Τούρκοι όταν μας βρίσκουν αδύνα­μους και εν κενώ κάνουν πάντα κάποιο επεισόδιο. Θυμηθείτε και τα Ίμια...», τόνι­σε ο Ν. Κοτζιάς μιλώντας στη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου. Έχουν βάση οι ελληνικές ανησυχίες; Χωρίς αμφιβολία, ναι. Οι Τούρκοι έχουν μια ανησυχητική κινητικότη­τα στο Αιγαίο, η οποία δεν επιτρέπει στην Αθή­να να εφησυχάζει. Γι' αυτό και ο ΥΕΘΑ Π. Κσμμένος τα ξημερώματα της Τρίτης μόλις επέστρε­ψε από το ταξίδι του στο Αμπου Ντάμπι, διέταξε να γίνει η αιφνιδιαστική άσκηση «Πυρπολητής», η οποία προέβλεπε ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα, αλλά και της αεράμυνας της χώρας. Επι­βιβάστηκε και ο ίδιος σε ελικόπτερο για να πα­ρακολουθήσει από αέρος την άσκηση. 

Τι Λέει ο Καμμένος 

Ο ΥΕΘΑ Π. Κομμένος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους επεσήμανε ότι από την ημέ­ρα σχηματισμού της νέας κυβέρνησης έχει πα­ρατηρηθεί μια αύξηση της τουρκικής προκλητι­κότητας στο Αιγαίο. Η αλήθεια είναι ότι η Άγκυρα δεν έχει δει με «συμπάθεια» την τοποθέτηση του Π. Κομμένου στο Πεντάγωνο και αυτό προκύπτει από σειρά δημοσιευμάτων τα οποία τον παρουσιάζουν ως «ακραίο εθνικιστή». 

Η εντολή που έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία είναι να υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να θελήσει να εκμεταλλευθεί την πί­εση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, λόγω του διαφαινόμενου οικονομικού αδιεξόδου που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. 

(REAL NEWS-01/03/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger