Αρχική » » ΠΟΙΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΟΙΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


 Απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΑ συνασπίζονται συμφέροντα διαφορετικά μεταξύ τους τόσο σε μορφή όσο και σε στόχους, με κοινή όμως επιδίωξη τη με κάθε τρόπο υπονόμευσή της. 

Το σχέδιό τους ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνησή μας σε φθορά, ανατροπή ή άνευ όρων παρά­δοση πριν το κυβερνητικό έργο αρχίσει να απο­δίδει καρπούς». Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην αποκάλυψη σχεδίου ανατροπής της κυ­βέρνησης ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, απαλλαγμένος από το άγχος για επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, υποψιασμένος για τις «μπανανόφλουδες» στον δρόμο του αλλά και αποφασισμένος να δώσει τη μάχη μέχρις εσχάτων για την απο­κατάσταση της εθνικής αξιοπρέπειας και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της χώρας. 

Ο πρώτος μήνας της νέας διακυβέρνησης αναλώθηκε αποκλειστικά στη σύναψη της συμφωνίας-γέφυρα με...
τους θεσμούς. Ήταν το πρώτο σκληρό τεστ για τον πρωθυπουρ­γό, το οικονομικό επιτελείο, τους υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά και η αφορμή για να γνωρίσουν από κοντά όλους όσοι ανατίθε­νται στην προσπάθεια να βγει η χώρα από το τέλμα. Και η αλήθεια είναι ότι απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνασπίζο­νται συμφέροντα διαφορετικά μεταξύ τους τόσο σε μορφή όσο και σε στόχους, που θα επιδιώξουν όμως να εμποδίσουν την εθνική προσπάθεια με κάθε τρόπο. 

Βερολίνο, Βρυξέλλες και λοιποί... 

Για τη στάση του Βερολίνου και των δορυ­φόρων του απέναντι στο ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση των μνημονιακών βαρών δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά. Σε όλη τη διάρκεια των δραματικών διαπραγματεύ­σεων αλλά και μετά την επίτευξη της συμφω­νίας, οι Γερμανοί δεν έχασαν και δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράσουν την άτεγκτη στάση τους προς την Ελλάδα, είτε με επίσημες το­ποθετήσεις είτε μέσω διαρροών στα γνωστά για την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητά τους γερμανικά ΜΜΕ. Το Βερολίνο δεν διστά­ζει να χρησιμοποιεί όρους τρομοκρατίας, από την έλλειψη ρευστού μέχρι τη χρεοκοπία, για να «νουθετήσει» την Αθήνα και σε αυτή του την προσπάθεια έχει αρωγούς τα λόμπι των Βρυξελλών και τους επικεφαλής των θεσμών, τους Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι κ.λπ. Ακόμα και η... σκυταλοδρομία στις «νουθεσίες» προς τους Έλληνες έχει το νόημά της. 

Εχθρικό κλίμα μέσα και έξω 

«Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συ­νεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά καλά ανα­λάβουμε την κυβέρνηση; με στόχο τη χρημα­τοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για να επαναλάβει την κατηγορία προς τον τέως πρωθυπουργό και στη συνέχεια να τον χαρακτηρίσει «εκτελεστι­κό όργανο του σχεδίου ανατροπής». 

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμ­ματος σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης την ώρα που διαπραγματευόταν στις Βρυξέλ­λες και καταγγέλθηκε ως απαράδεκτο ακόμα και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας φέ­ρει την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά, ενώ είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έμπνευσης Χρύσανθου Λαζαρίδη. Στον βωμό της μικρο­πολιτικής αντιπαράθεσης θυσιάστηκε κάθε έννοια εθνικής ενότητας την ώρα μιας εξαι­ρετικά κρίσιμης μάχης. Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να συνταχθεί με τους ιδεολογικούς συντρό­φους του στην Ευρώπη, τον Μαριάνο Ραχόι, τον Πέδρο Πάσους Κοέλιο και την παρέα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά με τους εκπρο­σώπους της χώρας του. Κι είναι μια ακόμα έν­δειξη πολιτικής μικροψυχίας από την πλευρά του πρώην ηγέτη της Ελλάδας. 

Από την άλλη πλευρά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατέστησε για μια ακόμα φορά σα­φές ότι θα είναι από τους πιο σκληρούς πο­λέμιους της χώρας σε διπλωματικό επίπεδο. Του ψηφίσματος, άλλωστε, για τις διαπραγ­ματεύσεις στο Eurogroup είχε προηγηθεί η κατάπτυστη ανακοίνωση του προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος χρέω­νε στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, «ακροδεξιά πολιτική» -λόγω της ρίψης στε­φανιού στα Ίμια- «που μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο με την Άγκυρα, δίπλα στις τουρκικές ακτές»! Και κάπως έτσι μπαίνει στο κάδρο και ο ρόλος της Άγκυρας ακόμα και για τον πλέον καλόπιστο παρατηρητή, γι΄ αυτόν που θέλει να μείνει μακριά από συνωμοσιολογικά σενάρια. 

0 ρόλος της Άγκυρας 

Στα «Επίκαιρα» της 29ης Ιανουαρίου (τεύ­χος 274ο), σε ρεπορτάζ του Νίκου Μελέτη με τίτλο «Δέσμευσαν το μισό Αιγαίο μέχρι το τέλος του 2015 -Άδεια από την Άγκυρα για πτήσεις... στη Ρόδο», αποκαλύπταμε τις δύο τουρκικές NAVTEX, ένα εμπρηστικό σχέδιο της Άγκυρας που εντασσόταν στο πλαίσιο των προσπα­θειών επιχειρησιακής αποκοπής των ελλη­νικών νησιών από τον ηπειρωτικό κορμό. «Η πρώτη περικλείει την περιοχή από το Άγιο Όρος, τη Θάσο, τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο και η δεύτερη αυτή μεταξύ Ικαρίας, Φούρνων, Πάτμου, Κίναρου, Λεβίθας και Αμοργού (...) Η δέσμευση επεκτεινόταν μέχρι τις 31 Δεκεμ­βρίου 2015! Επίσης, με τις συντεταγμένες που είχαν δοθεί δεσμεύονταν όχι μόνο περιοχές του διεθνούς, αλλά και του ελληνικού εναερίου χώρου». 

Με αυτά τα στοιχεία, που ήταν σε γνώση τόσο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο και της ελληνικής διπλωματίας, ήταν πα­σίδηλο ότι οι γείτονες θα επεδίωκαν να εκ­μεταλλευτούν τις διπλωματικές μάχες της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Τούρκοι αν μη τι άλλο εξέλαβαν ως κλείσιμο του ματιού τα μηνύματα των Βρυξελλών τύπου Βέμπερ, περί... προκλητικών Ελλήνων. Εξάλλου, και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξάγει την κρίση στα ανατολικά του σύνορα και τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας που επιθυμεί. 

Η τουρκική αναδίπλωση και η απόσυρση της πρόσφατης προκλητικής NAVTEX αναμ­φισβήτητα αποτελεί διπλωματική επιτυχία της Αθήνας και επιβράβευση της ευέλικτης, ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της νέας ηγεσίας. Δεν παύει όμως να υπάρχει το δεδο­μένο της πάγιας τουρκικής τακτικής και της επιδίωξής της να δημιουργήσει την εντύπω­ση του «ειδικού καθεστώτος» στο Αιγαίο. Η τουρκική προκλητικότητα δεν αποκλείεται να τροφοδοτείται από οποιαδήποτε «ανησυχητική» εξέλιξη στο ελληνικό μέτωπο με την Ευρώπη, όπως και εσκεμμένα να συνδυαστεί για το στήσιμο «παγίδας» στην ελληνική πλευ­ρά με τη μορφή ενός οικονομικά εξαντλη­τικού κυνηγητού σε αέρα και θάλασσα. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-05/03-11/03/15)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger