ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ
Στόχος πλέον του Αντώνη Σαμαρά μετά και το εσωκομματικό μορατόριουμ απ' όλες τις πτέρυγες, είναι να εμφανιστεί η Νέα Δημοκρατία ως η μόνη σοβαρή και υπεύθυνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αποκαλύπτοντας παράλληλα «τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ». «"Αριστερή παρένθεση" σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει ως "θύμα ανατροπής" κι εμείς δεν το θέλουμε αυτό, καθώς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι ένοχο για την εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Και θέλουμε να υποστεί όλες τις συνέπειες της εξαπάτησής του», σημειώνουν στη Συγγρού, αφήνοντας πίσω τα σενάρια περί «αριστερής παρένθεσης», ξεκαθαρίζοντας ότι αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για να ηττηθεί μια και καλή ο λαϊκισμός.
Σε ό,τι αφορά στα εσωκομματικά, στη ΝΔ θεωρούν ότι το θέμα ηγεσίας έχει κλείσει, αφού σαράντα... ένας βουλευτές μέχρι τώρα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχουν αναλάβει θέσεις και συμπορεύονται με την ηγετική ομάδα. Από την άλλη, βέβαια, οι «αντιφρονούντες» υποστηρίζουν πως αν κάποιος έχει θέση δεν σημαίνει ότι προσυπογράφει τα πάντα, ενώ «δείχνουν» και τις ψήφους που πήρε ο «αντάρτης» Στέφανος Γκίκας απέναντι στον Γιάννη Κεφαλογιάννη για τον Τομέα Άμυνας. «Δεκαοχτώ ψήφοι, εννέα λευκά και οι απουσίες συναδέλφων κάνουν πάνω από τριάντα βουλευτές», σημειώνει στα «Επίκαιρα» βουλευτής που έχει απομακρυνθεί πλέον από το σαμαρικό περιβάλλον.
Ο Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, προσπαθεί να εκμηδενίσει τις πιθανότητες συλλογής των υπογραφών που απαιτούνται για τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου, που θα σηματοδοτούσε και αμφισβήτηση της ηγεσίας του, αφού με βάση το Καταστατικό του κόμματος απαιτείται το ένα τρίτο των βουλευτών, δηλαδή συνολικά είκοσι έξι, για να κατατεθεί πρόταση μομφής μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτό, άλλωστε, τον οδήγησε στο να «βολέψει» όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές στο νέο οργανόγραμμα, σε μια απόπειρα να μειώσει την εσωστρέφεια αλλά και να περιορίσει τη δυναμική των δελφίνων.
Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τώρα έχουν οριστεί στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο δώδεκα βουλευτές: οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιάννης Βρούτσης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Κώστας Καραγκούνης (που είναι ex officio) και οι Όλγα Κεφαλογιάννη, Μάκης Βορίδης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Θανάσης Μπούρας (που αποτελούν τα αιρετά μέλη). Ακόμα τοποθετήθηκαν ως συντονιστές οι Σίμος Κεδίκογλου, Σταύρος Καλαφάτης, Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Τασούλας, Σοφία Βούλτεψη, ενώ είκοσι ένας ακόμα βουλευτές ορίστηκαν τομεάρχες. Σε αυτούς πρέπει να συνυπολογιστούν η Μαρία Αντωνίου, που συμμετέχει στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, αλλά και ο Σάββας Αναστασιάδης, που κατέχει τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Πάντως, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το ότι για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά της ΝΔ υπήρξαν ηχηρές απουσίες από τη διαδικασία εκλογής της «σκιώδους κυβέρνησης» του Αντώνη Σαμαρά, με προεξάρχουσες αυτές του Κώστα Καραμανλή, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Κώστα Τζαβάρα, του Αλέξανδρου Κοντού, του Γιώργου Κασαπίδη αλλά και του Γιώργου Βλάχου. Από τη Συγγρού υποστηρίζουν πως κάποιοι είχαν ενημερώσει για την απουσία τους, ενώ ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να μην δώσει το «παρών» στην όλη διαδικασία για να μην δείξει ότι στηρίζει συγκεκριμένο βουλευτή, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Εξουδετέρωση των αντιπάλων
Η νέα κοινοβουλευτική αναδιάταξη υπηρετεί, φυσικά, κι άλλες εσωκομματικές σκοπιμότητες, αφού σε θέσεις-κλειδιά έχουν προωθηθεί βουλευτές που εκλέγονται στις ίδιες περιφέρειες με τους «αντιφρονούντες». Για παράδειγμα, στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Αντώνης Σαμαράς προώθησε τους Μάκη Βορίδη και Θανάση Μπούρα απέναντι στον καραμανλικό Γιώργο Βλάχο, που εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια. Ο δε Γεράσιμος Γιακουμάτος, που επένδυσε στην επιθετική ρητορική απέναντι στον Νίκο Δένδια, επιβραβεύτηκε με μια θέση στο νέο οργανόγραμμα, ενώ στο παιχνίδι ο αρχηγός της παράταξης έβαλε κι άλλους βουλευτές της Β΄ Αθήνας, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Σοφία Βούλτεψη και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, για να «χτυπήσει» τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Στην Α' Αθήνας η ηγετική ομάδα αξιοποίησε τόσο την Όλγα Κεφαλογιάννη όσο και τον Νικήτα Κακλαμάνη, την ώρα που ο Βασίλης Κικίλιας στηρίζει ανοιχτά τον Αντώνη Σαμαρά απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πρόεδρος της ΝΔ προώθησε δε τον Σταύρο Καλαφάτη και την Έλενα Ράπτη απέναντι στον Κώστα Γκιουλέκα, αφού εκλέγονται κι οι τρεις στην Α' Θεσσαλονίκης. Όσο για τον θεσσαλικό κάμπο, στήριξε τον Χρήστο Κέλλα, ενώ στον ίδιο νομό εκλέγεται και ο πρώην σαμαρικός Μάξιμος Χαρακόπουλος, που μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες του 2009 είχε αναλάβει γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού. Ο πρόεδρος του κόμματος τα βρήκε και με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο, Λευτέρη Αυγενάκη και Ευάγγελο Μπασιάκο που ήταν αποστασιοποιημένοι, ενώ αξιοποίησε όλους τους βουλευτές που είχαν εκλεγεί για πρώτη φορά στις προηγούμενες εκλογές, όπως την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, τον Μάνο Κόνσολα, τον Απόστολο Βεσυρόπουλο, τη Φωτεινή Αραμπατζή, τον Χαράλαμπο Αθανασίου, τον Γιώργο Γεωργαντά, τον Νότη Μηταράκη και τον Κώστα Σκρέκα.
Την ίδια ώρα, πάντως, οι δελφίνοι αλλά και άλλοι βουλευτές θα συνεχίσουν το παιχνίδι της φθοράς της ηγετικής ομάδας, καθώς οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τους εταίρους. Το μόνο σίγουρο, εξάλλου, είναι ότι όλα όσον αφορά στη ΝΔ παραπέμπονται για τον Ιούνιο, αφού η συμφωνία ή μη της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους θα κρίνει τις εξελίξεις στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Αντώνης Σαμαράς, όπως επίσης γνωρίζει ότι μέχρι τότε οι δελφίνοι θα κρατούν στάση αναμονής για προφανείς λόγους. Στο ενδιάμεσο όμως όλοι θα παίρνουν θέσεις μάχης για το τελικό ξεκαθάρισμα.
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-26/03-01/04/15)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.