Αρχική » » Πληγή για την κυβέρνηση τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Πληγή για την κυβέρνηση τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Πρωταρχικό μέλημα η άρση των αδιεξόδων. 
Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των υπουργών Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλου και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, αλλά και του ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Ισκαντάρ Σάφα βρέθηκε το ζήτημα των οφειλών του Δημοσίου προς τα ΕΝΑΕ. 
Σε αδιέξοδο οι 1.100 εργαζόμενοι των ναυ­πηγείων αλλά και η κατασκευή τριών υπο­βρυχίων Type-214 που θα άπρεπε ήδη να έχουν παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό. 

Σε βασική προτεραιότητα έχει αναγάγει η κυβέρνηση την άρση του αδιεξόδου στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, βλέποντας ότι ένα θέμα που άρχισε ως μία προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εξυγίανσης μιας προβληματικής επιχείρησης εξελίσσεται σε μια μόνιμη πληγή, όχι μόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για τη βαριά βιομηχανία της χώρας... 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, άλλωστε, και η συνάντηση που εί­χαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος και Ανάπτυξης Κωστής Χατζη­δάκης με τον ιδιοκτήτη των ναυπη­γείων Γαλλολιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα. Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των δύο πλευ­ρών βρέθηκε το ζήτημα που υπάρ­χει αναφορικά με τις οφειλές οι οποίες βαρύνουν το ελληνικό Δη­μόσιο προς την ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ, για το οποίο συμφωνήθηκε να αρχίσουν άμεσα επαφές μεταξύ ομάδων τεχνικών και νομικών συμ­βούλων που καθεμία πλευρά θα ορίσει, έτσι ώστε αν είναι δυνατόν μέσα στο επόμενο δίμηνο να βρε­θεί οριστική λύση για τα ναυπηγεία. 

Στη μέση όλης αυτής της διαδικασίας έχουν βρεθεί τόσο οι 1.100 εργαζόμενοι των ναυπηγείων όσο και τα τρία σύγχρονα υποβρύχια Type -214 (Παπανικολής) του προγράμμα­τος «Αρχιμήδης», το οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε ήδη να έχουν παραδοθεί στο Πολεμικό μας Ναυτικό. Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία παραμένουν απλήρωτοι επί 11 μήνες έχοντας υποχρεωθεί σε εκ περιτροπής εργασία μίας ημέ­ρας την εβδομάδα, προχωρώντας κατά τους τελευταίους μήνες σε μια έφοδο στον προαύλιο χώρο του Πενταγώνου και σε πολλές άλλες ανάλογες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες προς όλα τα συναρμό­δια υπουργεία διεκδικώντας τα δε­δουλευμένα τους. 

Υποβρύχια 

Σε ό,τι αφορά τα τρία εναπομεί­ναντα υποβρύχια του προγράμμα­τος «Αρχιμήδης», η κατασκευή τους αν και έχει ολοκληρωθεί σε ποσο­στό άνω του 90%, το Π.Ν. δεν μπο­ρεί να τα παραλάβει εξαιτίας του αδιεξόδου στις παραπάνω διαπραγ­ματεύσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα υποβρύχια «Πιπίνος», «Ματρόζος» και «Κατσώνης» η κατα­σκευή των οποίων έχει ολοκληρω­θεί σε ποσοστό άνω του 90%. 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιβά­λει στα ΕΝΑΕ να εκτελούν παραγγε­λίες μόνο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα για στρατιωτικές παραγγελίες από ξένη χώρα και για παραγγε­λίες εμπορικού χαρακτήρα χωρίς, πάντως, μέχρι στιγμής, να υπάρχει κάποιο απτό αποτέλεσμα. 

Σε ευρω­παϊκό επίπεδο, μάλιστα, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που χει­ρίζονται το θέμα έχουν να αντιμετω­πίσουν ένα ακόμη πρόβλημα, όπως τουλάχιστον αυτό προέκυψε μέσα από την πρόσφατη απόφαση του Δι­καστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με βάση την οποία επεβλήθη στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά επιστροφή κρατικών ενισχύσεων ύψους 310 εκατ. ευρώ. 

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙ0ΝΥΣ0Π0ΥΛ0Υ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-13/03/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger