Αρχική » » Περί συνεκμεταλλεύσεως ευρωπαϊκών κοιτασμάτων

Περί συνεκμεταλλεύσεως ευρωπαϊκών κοιτασμάτων


Στις 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευ­ξης Τύπου με τον Έλληνα πρω­θυπουργό Αντώνη Σαμαρά ειπώθηκαν πράγματα που χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης... 

Κατ΄ αρχάς, από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού ακούστηκε η έκφραση ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι ευρωπαϊκά. Η παραπάνω αναφορά του πρωθυπουργού είναι αυτονόητη εφόσον η Ελλά­δα είναι μέλος της Ευρώπης. Μήπως, όμως, υπέκρυπτε κάτι άλλο αυτή η αναφορά του; Επί­σης, από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για συνεκμετάλλευση των κοιτα­σμάτων υδρογονανθράκων με την Ελλάδα. Με ποιο δικαίωμα μιλάει ο Γάλλος πρόεδρος για συνεκμετάλλευση όταν τα κοι­τάσματα αυτά βρίσκονται σε ελ­ληνική επικράτεια και συνεπώς είναι περιουσία του ελληνικού λαού; 

Δηλαδή, τότε, γιατί εδώ και χρόνια ξορκίζουμε -και πολύ καλά κάνουμε, ως ελληνική πολιτεία- τις αναφορές που γίνονται για συνεκμετάλλευση του Αι­γαίου με τους γείτονες μας (Τουρκία) και τώρα δεχόμαστε τη συνεκμετάλλευση με μια χώ­ρα που ούτε καν γειτνιάζουμε μαζί της και ιστορικώς, πάντοτε, δεν έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις από αυτήν; (Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο ενάντια των ελληνικών συμφερόντων ενήρ­γησε η Γαλλία κατά το 1920-22). 

Τι κρύβεται πίσω από αυτές τις αναφορές; Μήπως εκχωρή­θηκε στους Ευρωπαίους, εν αγνοία των Ελλήνων πολιτών, ο ορυκτός μας πλούτος, που μπο­ρεί να αποτελέσει έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνι­κής οικονομίας; 

Απάντηση σε αυτά τα εύλογα ερωτήματα μπορεί να μας δώσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχο­μένου (ΦΕΚ 240της 12ης Δεκεμ­βρίου 2012), που κυρώθηκε από τη Βουλή τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία «Το Δικαιούχο Κράτος Μέλος (Ελλά­δα), η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπι­στωτικής Σταθερότητας παραι­τούνται αμετάκλητα και ανεπιφύ­λακτα από κάθε δικαίωμα ασυ­λίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδι­ους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενερ­γειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση Τροποποίησης, συμπε­ριλαμβανομένων ενδεικτικά, από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδο­σης δικαστικής απόφασης ή άλ­λης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέ­λεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχεί­ων στο μέτρο που τα ανωτέρω δεν απαγορεύονται από αναγκα­στικό νόμο»». 

Εν ολίγοις, εκτός όλων των άλλων (π.χ. δημόσια ακίνητη περιουσία, τα αποθέματα χρυσού του ελληνικού κρά­τους που είναι 3.670 ουγγιές, δηλαδή 4.74 δισ. ευρώ, και βρί­σκονται κατατεθειμένα κατά το ήμισυ σε ράβδους στην ΤτΕ και τα υπόλοιπα στην Κεντρική Τρά­πεζα των ΗΠΑ, στην ελβετική τράπεζα UBS και στην Τράπεζα της Αγγλίας) και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμά­των υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο, αργό πετρέλαιο), τέθηκαν ως εγγύηση και αν διαγραφεί ένα μέρος του χρέους, κάτι που θεωρείται αναπόφευκτο, το οποίο κατέχει ο επίσημος ευρωπαϊκός τομέας (δηλαδή οι χώρες της Ευρωζώνης και το EFSF) υπάρχει ο κίνδυνος, αν εφαρμο­στεί κατά γράμμα η δανειακή σύμβαση, να απολέσουμε ένα σημαντικό μέρος από αυτά! Αξί­ζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονο­μία αναφέρεται η ανάγκη για δια­γραφή κατά 25% των διακρατι­κών δανείων προς την Ελλάδα για να καταστεί βιώσιμο το χρέ­ος. 

Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που γράφτηκαν παραπάνω (επαίσχυντη Πράξη Νο­μοθετικού Περιεχόμενου ΦΕΚ 240, αναπόφευκτο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέ­χουν οι χώρες της Ευρωζώνης και το EFSF) μπορεί να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για το ποια είναι π σκοπιμότητα των παραπάνω αναφορών των δύο πολιτικών προσώπων. 

του ΘΕΟΦΑΝΗ Θ.ΓΚΑΤΖΗ
Οικονομολόγου-Διεθνολόγου 
Μέλους του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. 

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-11/03/2013)

1 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ ΡΕ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΕΝΩ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger