«ΞΕΤΙΝΑΖΟΥΝ» ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ.
Τα πεπραγμένα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «ξετινάζουν» δικαστές και εισαγγελείς, από την περίοδο της παντοδυναμίας του ήδη προφυλακισμένου Άκη Τσοχατζόπουλου και εντεύθεν, με περισσότερες από 10 δικογραφίες να είναι ήδη ανοιχτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εισαγγελικό στόχαστρο δεν έχουν μπει μόνο οι συμβάσεις αγοράς, αλλά και οι συμβάσεις των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν στην πλειονότητα των συμβάσεων!...
Ήδη οι ανακριτές Μαλλής και Σταυρόπουλος έχουν ξεκινήσει την κύρια ανάκριση για τα υποβρύχια και τα ΤοrΜ1, ακολουθώντας μόνο το δρόμο του χρήματος, ο οποίος πάντα αφήνει τα ίχνη του... Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές λένε στο «Καρφί» ότι έχει ήδη εξεταστεί ως κατηγορούμενος ένας νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στους λογαριασμούς του οποίου βρέθηκαν εμβάσματα από τον Βλάσση Καμπούρογλου, τον ενδιάμεσο που μοίραζε τις μίζες, ενώ αναμένεται να κληθεί και ένας στρατιωτικός, ο οποίος έλαβε 300.000.000 δρχ. από «ύποπτο» λογαριασμό...
«Ο κάθε ύποπτος θα έρχεται εδώ με το λογαριασμό ή το πόθεν έσχες του», λένε με νόημα δικαστικοί κύκλοι, καθιστώντας σαφή την πρόθεσή τους να σπάσουν το απόστημα των μιζών και να καθίσουν στο σκαμνί όσους ζημίωσαν με τις πράξεις τους την περιουσία του ελληνικού δημοσίου. «Ακούμε ότι είναι και άλλες υποθέσεις του ΥΠΕΘΑ ανοιχτές», είπε ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου στον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. «Εμείς θα είμαστε εδώ, να διεκδικήσουμε τα συμφέροντα του δημοσίου μέσω αποζημιώσεων στα ποινικά και αστικά δικαστήρια».
Ο σκόπελος της παραγραφής
Η δικαιοσύνη εδώ και αρκετό καιρό έχει δείξει τις προθέσεις της για το πώς θα μεταχειρίζεται εφεξής πρώην υπουργούς που έβαλαν... το χέρι στο μέλι. Το εμπόδιο της ειδικής παραγραφής, που έθετε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ξεπερνιέται με άλλες νομικές σκέψεις, που παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από τα βουλεύματα που εκδίδει πλέον η δικαιοσύνη.
Για τους δικαστές το υπουργικό αξίωμα δεν αποτελεί πλέον κώλυμα, αφού η νομική άποψη που τείνει να επικρατήσει είναι ότι το αδίκημα της δωροδοκίας -και συνεπώς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος- δεν εμπίπτει στα υπουργικά καθήκοντα του όποιου πολιτικού προσώπου. «Το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είναι μία μετεξελιγμένη μορφή της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ότι η πράξη αυτή ανήκει στα υπουργικά καθήκοντα, ακόμη και αν κάποιος υποστηρίξει ότι το "δώρο" το έλαβε κάποιος επειδή είχε την ιδιότητα του υπουργού», λένε δικαστές, για να καταλήξουν ότι η πράξη του ξεπλύματος δεν επιτρέπεται να καταλαμβάνεται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών. «Όποιος πιάνεται με τη μίζα στο χέρι, θα κάθεται στο εδώλιο της τακτικής δικαιοσύνης», καταλήγουν.
Μάλιστα αναγνωρίζουν ότι και η πολιτεία, για λόγους αυτοπροστασίας, θέσπισε τον τελευταίο χρόνο ένα πλέγμα διατάξεων πολύ πιο αυστηρών, κατανοώντας και η ίδια ότι η τιμωρία είναι πλέον πάγιο αλλά και επιτακτικό αίτημα της κοινωνίας, η οποία μαστίζεται από τις περικοπές και την ανεργία.
Έτσι, θέσπισε πιο αυστηρούς κανόνες για το πόθεν έσχες, έκανε κακούργημα τη φοροδιαφυγή για ποσά πάνω από 73.000 ευρώ, ενώ προχώρησε και σε νομοθέτημα για δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων που είναι αποτέλεσμα προϊόντων εγκλήματος.
«Τι να το κάνεις το δώρο, όταν δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις;» λένε με νόημα δικαστές. «Η μίζα πρέπει κάπου να τοποθετηθεί. Είτε στην τράπεζα, είτε να γίνει σπίτι ή αυτοκίνητο. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξει έλεγχος, θα βρεθεί», καταλήγουν.
Οι δικαστές μπορούσαν...
Στον αντίποδα, πρώην υπουργοί υποστηρίζουν ότι η δικαιοσύνη είχε τη δυνατότητα να καθίσει στο σκαμνί τους «επίορκους» υπουργούς κάνοντας ερμηνεία του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς ο τελευταίος ορίζει ότι η ειδική παραγραφή σχετίζεται με πράξεις που αφορούν την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δηλαδή είτε την πράξη της απιστίας ή της παράβασης καθήκοντος, και όχι για άλλες πράξεις, όπως αυτή της δωροδοκίας ή του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ρίχνουν με αυτό τον τρόπο το μπαλάκι στη δικαιοσύνη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρισκόταν εν υπνώσει... Σε κάθε περίπτωση, η «σκληρή» πραγματικότητα παραμέρισε το νόμο περί ευθύνης υπουργών, με την πολιτική ηγεσία να νομοθετεί πιο αυστηρά για λόγους δικής της αυτοπροστασίας και τη δικαιοσύνη να εφευρίσκει τρόπους για να ξεπερνά τους σκοπέλους της παραγραφής... Μεταξύ των δύο πόλων, το ελληνικό δημόσιο, που μέχρι πρότινος φαινόταν πολύ αργό στις όποιες διεκδικήσεις του, δηλώνει σιγά-σιγά το «παρών», παριστάμενο ως πολιτική αγωγή σε μεγάλες δίκες, όπως αυτή του Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά και σε όσες θα ακολουθήσουν...
(ΤΟ ΚΑΡΦΙ-11/05/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.