Αρχική » » Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειος

Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειος


Με αφάνταστη υπομονή και επιμονή η Άγκυρα πλασάρεται ως η μόνη αξιόπιστη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο που μπο­ρεί να εγγυηθεί και να αξιοποιήσει τα μεγά­λα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιο­χή. 

Η πλέον πρόσφατη αναφορά είναι αυτή του... προέδρου της Τουρκίας κ. Γκιουλ, ο οποίος, σε ετήσιο ενεργειακό συνέδριο στην Τουρκία, υποστήριξε ότι το μόνο απο­τελεσματικό μέσο για τη λύση των προβλημάτων της περιοχής στην Ανατολική Μεσό­γειο είναι η οικονομία, με τη μορφή της αξιοποίησης των 3 τρισ. και άνω κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που «μοιράζονται» η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Κύπρος... και η Τουρκία. 

Σον καλός πλασιέ της χώρας του ο κ. Γκιουλ υποστήριξε ότι το μελλοντικό «μερτι­κό» της Τουρκίας στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου δικαιολογείται από το γεγονός ότι η χώρα του έχει τη μεγαλύτε­ρη ακτογραμμή στην περιοχή και επομέ­νως και τη μεγαλύτερη ΑΟΖ από όλες τις χώρες. 

Και για να καλύψει τα νώτα του, ύστερο από αυτούς τους μεγαλομανείς ισχυρι­σμούς του, ο κ. Γκιουλ ανακάτεψε και την Ε.Ε. σον κερασάκι στην τούρτα: -Η οικονο­μία (σ.σ.: των υδρογονανθράκων) θα μπο­ρούσε να είναι το βασικό εργαλείο για τη λύση των υφιστάμενων πολιτικών προβλη­μάτων στην περιοχή και μια νέα οικονομική συνεργασία θα μπορούσε να εγκαινιαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα στο πλαί­σιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε. 

Πρόκειται βεβαίως περί ενός απίστευ­του αχταρμά πολιτικών θέσεων, με μια τουρκική ΑΟΖ που αυθαίρετα «καταπίνει» την ελληνική ΑΟΖ στο Καστελόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ νότια της νήσου, μέχρι του σημείου να καλείται η Ε.Ε. (της οποίας η Τουρκία δεν είναι μέλος) να διαχειριστεί τον τεράστιο πλούτο υδρογονανθράκων. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι αγωγοί μεταφοράς υδρογονανθράκων στην πε­ριοχή θα περάσουν από τουρκικό έδαφος. 

Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι ισχυρισμοί αυτοί καθ' αυτοί της Άγκυρας για την «περιουσία» της στην Ανατολική Με­σόγειο, αλλά ο διεθνής παράγων που σιγοντάρει τις βλέψεις αυτές. Με την Κύπρο και την Ελλάδα στα κάτω τους οικονομι­κώς, και μάλιστα για την επόμενη δεκαετία με επιεικείς υπολογισμούς, η Τουρκία προ­βάλλει ως ισχυρός παράγων και σημείο σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή, επομένως προνομιακός συνομιλητής όλων όσοι έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν συμ­φέροντα εκεί. 

Η Αθήνα και η Κύπρος ορθώς ενι­σχύουν όσο μπορούν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, που δεν φαίνεται διατεθειμένο να μπει «υπό τη σκέπη» της Άγκυρας. 

Όμως αυτή η νέα τριγωνική συμμαχία Αθήνας-Λευκωσίας-Ιερουσαλήμ δεν φτά­νει τη στιγμή που οι δύο πρώτες έχουν με­γάλα σοβαρά ανοιχτά εθνικά προβλήματα με την Άγκυρα, που δύσκολα μπορούν να κλείσουν. 

της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-11/05/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger