■ Μετά το Ισραήλ, την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, με την τρέχουσα θεσμική ιδιότητά του, πραγματοποίησε ο νέος υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου, έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Έλληνα ΥΠΕΘΑ Πάνου Παναγιωτόπουλου. Εκτός από τη μεταξύ τους συνάντηση, ο Κύπριος ΥΠΑΜ συναντήθηκε και με τον ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ζήτησε επίσημα την ελληνική βοήθεια και συμπαράσταση στο αίτημα της Λευκωσίας για ένταξή της στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» του NATO. Συμφωνήθηκε επίσης επανασχεδιασμός των κοινών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, υπό το πρίσμα των νέων γεωπολιτικών δεδομένων της περιοχής, αλλά και ενίσχυση της ενεργειακής πολιτικής ασφάλειας των AΟZ με τις γειτονικές χώρες, κυρίως με το Ισραήλ, καθώς και με το Λίβανο, την Αίγυπτο κ.λ.π....
■ Τις πρώτες του βολές με πολυβόλα τοποθετημένα επί ειδικού έστορος στις πλαϊνές θύρες του πραγματοποίησε το νέο απόκτημα της Αεροπορίας Στρατού, το σύγχρονο μεταφορικό ελικόπτερο ΝΗ-90, η παραλαβή του οποίου συνεχίζεται με μεγάλες καθυστερήσεις, σύμφωνα με τη νέα επικαιροποιημένη σύμβασή του. Οι βολές πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολής αρμάτων μάχης Λιτοχώρου και ήταν απολύτως επιτυχείς, ανοίγοντας έτσι μία νέα σελίδα στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αξιοποίησή τους. Την ίδια περίοδο, αντίστοιχες δοκιμές με τα δικά τους οπλικά συστήματα πραγματοποίησαν και όλα τα είδη πτητικών μέσων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) στον ίδιο χώρο, δηλ. τα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64Α+ Apache και AH-64DHA Longbow Apache (πυροβόλα των 30 mm. ρουκέτες των 2,75 in και βλήματα Helfire), τα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47SD Chinook και τα UH-1Η Huey με το φορητό τους οπλισμό.
■ Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η ετήσια σύνοδος των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Πολεμικών Ναυτικών με την επωνυμία «CHIEFS OF EUROPEAN NAVIES-CHENS 13», την οποία είχε αναλάβει να διοργανώσει το ΓΈΝ. Στη σύνοδο, που διοργανώνεται ετησίως από το 1992 με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα ναυτικής στρατηγικής, συμμετείχαν 26 Αρχηγοί ΠΝ ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και 4 παρατηρητές από διεθνείς οργανισμούς, υπό την προεδρία του Έλληνα Α/ΓΕΝ αντιναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη ΠΝ. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι πρακτικές για τη διαχείριση και αξιοποίηση του προσωπικού, οι απαιτήσεις - διαδικασίες που αφορούν την ανάληψη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και ο τρόπος προβολής των δυνατοτήτων των Ευρωπαϊκών Ναυτικών στα ευρωπαϊκά/διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων και στην κοινή γνώμη. Αναμφίβολα, εξαιρετικά ενδιαφέρον για την εποχή της λιτότητας που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι διανύουν.
(ΤΟ ΚΑΡΦΙ-11/05/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.