Σύμφωνα με μελέτη, κάθε στρατιώτης δαπανά ημερησίως στο ΚΨΜ περίπου 10 ευρώ (καφέδες, σάντουιτς, τυρόπιτες, νερά, σουβλάκια κρουασάν κ.ά).
Ο αθέμιτος ανταγωνισμός των προμηθευτών με χρηστικά είδη και άλλα καταναλωτικά προϊόντα των Κέντρων Ψυχαγωγίας των Στρατιωτικών Μονάδων (ΚΨΜ), όπου το κέρδος των επιχειρηματιών προέρχεται από τους στρατιώτες, που υπηρετούν αμισθί τη θητεία τους, είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα.
Η ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ, τα περιθώρια κέρδους του επιχειρηματία και, μάλιστα, με σύμβαση ...μονοπωλιακού χαρακτήρα, απασχόλησε τα ΜΜΕ, καθώς επίσης και τη Βουλή, αφού κατατέθηκε σχετική ερώτηση από βουλευτές. Το «ΜΑΡΣ», είχε δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα των ΚΨΜ, στο οποίο επικεντρωνόταν σε πιθανά κέρδη του επιχειρηματία-αποκλειστικού προμηθευτή του ΚΨΜ ΘΗΒΑΣ.
Ημερήσια δαπάνη
Σύμφωνα με μελέτη, κάθε στρατιώτης δαπανά ημερησίως στο ΚΨΜ περίπου 10 ευρώ (καφέδες, σάντουιτς, τυρόπιτες, νερά, σουβλάκια, κρουασάν κ.ά.). Στο KEN ΘΗΒΑΣ, κατατάσσονται περίπου 2.000 νεοσύλλεκτοι στρατιώτες.
Αν οι 1.500 από τους 2.000 νεοσυλλέκτους δαπανούν στο ΚΨΜ 10 ευρώ τη μέρα, τότε ο ημερήσιος τζίρος είναι 15.000 ευρώ, που σημαίνει 450.000 ευρώ τον μήνα οι εισπράξεις, ο τζίρος.
Αναλογικά, τα κέρδη για τον επιχειρηματία είναι πολύ μεγάλα. Αντί, λοιπόν, αυτά τα κέρδη από την εκμετάλλευση των ΚΨΜ να πηγαίνουν στις τσέπες του επιχειρηματία-προμηθευτή, γιατί, να μην έμπαιναν στο Ταμείο της Μονάδας και να διατίθεντο με έμμεσο τρόπο και πάλι στους στρατιώτες;
Ποιοι και γιατί επέβαλαν την ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ στο ΓΕΣ; Γνωρίζω ότι ο αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς, έχει επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της ιδιωτικοποίησης των ΚΨΜ, όπως άλλωστε και οι προκάτοχοί του αρχηγοί Στρατού.
Επίκαιρη ερώτηση
Το «ΜΑΡΣ» είχε τον τιμοκατάλογο του ΚΨΜ, όπως τον κατέθεσαν οι βουλευτές στην ερώτησή τους στη Βουλή. Το Γραφείο Τύπου του ΓΕΣ, που διακρίνεται για την ευαισθησία του σε θέματα στρατιωτικού προσωπικού, μας ενημέρωσε ότι, μετά τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, ο επιχειρηματίας-προμηθευτής έχει βελτιώσει σημαντικό τις τιμές.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ενημέρωση από το ΓΕΣ, ο μονός φραπέ κοστίζει 0,65 ευρώ και ο διπλός 1,00 ευρώ και το κρουασάν 0,90 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα 162 είδη που πωλούνται 55 είδη πωλούνται σε τιμή κάτω από 1,00 ευρώ και 50 προϊόντα από 1,01 έως 1,50. Επομένως, το 64% των προϊόντων έχουν τιμή κάτω του 1,50 ευρώ. Μόνο 11 προϊόντα έχουν τιμή από 1,51 έως 3,00 ευρώ και αυτά αφορούν ψιλικά.
Χρήστος Α. Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-02/08/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.