Αρχική » » Τα ιδιωτικά ΚΨΜ «έριξαν» τον φραπέ

Τα ιδιωτικά ΚΨΜ «έριξαν» τον φραπέ


Σύμφωνα με μελέτη, κάθε στρατιώτης δαπανά ημερησίως στο ΚΨΜ περίπου 10 ευρώ (καφέδες, σάντουιτς, τυρόπιτες, νερά, σουβλάκια κρουασάν κ.ά). 

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός των προμηθευτών με χρηστικά είδη και άλλα καταναλωτικά προϊόντα των Κέντρων Ψυχαγωγίας των Στρατιωτικών Μονάδων (ΚΨΜ), όπου το κέρδος των επιχειρηματιών προέρχεται από τους στρατιώτες, που υπηρετούν αμισθί τη θητεία τους, είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. 

Η ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ, τα περιθώρια κέρ­δους του επιχειρηματία και, μάλιστα, με σύμβαση ...μονο­πωλιακού χαρακτήρα, απα­σχόλησε τα ΜΜΕ, καθώς επίσης και τη Βουλή, αφού κατατέθηκε σχετική ερώτη­ση από βουλευτές. Το «ΜΑΡΣ», είχε δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ για το θέ­μα των ΚΨΜ, στο οποίο επικεντρωνόταν σε πιθανά κέρδη του επιχειρηματία-αποκλειστικού προμηθευτή του ΚΨΜ ΘΗΒΑΣ. 

Ημερήσια δαπάνη 

Σύμφωνα με μελέτη, κάθε στρατιώτης δαπανά ημερησίως στο ΚΨΜ περίπου 10 ευρώ (καφέδες, σάντουιτς, τυρόπιτες, νερά, σουβλάκια, κρουασάν κ.ά.). Στο KEN ΘΗΒΑΣ, κατατάσσονται περίπου 2.000 νεοσύλλεκτοι στρατιώτες. 

Αν οι 1.500 από τους 2.000 νεοσυλλέκτους δαπανούν στο ΚΨΜ 10 ευρώ τη μέρα, τότε ο ημερήσιος τζίρος είναι 15.000 ευρώ, που σημαίνει 450.000 ευρώ τον μήνα οι εισπράξεις, ο τζίρος. 

Αναλογικά, τα κέρδη για τον επιχειρηματία είναι πολύ μεγάλα. Αντί, λοιπόν, αυτά τα κέρδη από την εκμετάλλευση των ΚΨΜ να πηγαίνουν στις τσέπες του επιχειρηματία-προμηθευτή, γιατί, να μην έμπαιναν στο Ταμείο της Μονάδας και να διατίθεντο με έμμεσο τρόπο και πάλι στους στρατιώτες; 

Ποιοι και γιατί επέβαλαν την ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ στο ΓΕΣ; Γνωρίζω ότι ο αρχηγός του ΓΕΣ, αντι­στράτηγος Χρ. Μανωλάς, έχει επιφυλάξεις για τη σκο­πιμότητα της ιδιωτικοποίησης των ΚΨΜ, όπως άλλωστε και οι προκάτοχοί του αρχηγοί Στρατού. 

Επίκαιρη ερώτηση 

Το «ΜΑΡΣ» είχε τον τιμο­κατάλογο του ΚΨΜ, όπως τον κατέθεσαν οι βουλευτές στην ερώτησή τους στη Βου­λή. Το Γραφείο Τύπου του ΓΕΣ, που διακρίνεται για την ευαισθησία του σε θέματα στρατιωτικού προσωπικού, μας ενημέρωσε ότι, μετά τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, ο επιχειρηματίας-προμηθευτής έχει βελτιώσει σημαντικό τις τιμές. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ενημέρωση από το ΓΕΣ, ο μονός φραπέ κοστίζει 0,65 ευρώ και ο διπλός 1,00 ευρώ και το κρουασάν 0,90 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα 162 είδη που πω­λούνται 55 είδη πωλούνται σε τιμή κάτω από 1,00 ευρώ και 50 προϊόντα από 1,01 έως 1,50. Επομένως, το 64% των προϊόντων έχουν τιμή κάτω του 1,50 ευρώ. Μόνο 11 προϊόντα έχουν τιμή από 1,51 έως 3,00 ευρώ και αυτά αφορούν ψιλικά. 

Χρήστος Α. Καπούτσης 
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-02/08/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger